Bay City Rollers: Bye Bye Baby

21. říjen 2022

Skupina Bay City Rollers z Edinburgu se ve své době mohla pochlubit obrovskou popularitou u svých vrstevníků. Ne, že by jejich písničky byly nějak nadčasové, ale občas je ještě v rádiích zaslechneme.

V každé době najdeme hudebníky, jejichž výkony sklízí obrovský obdiv davů. A vždy se najdou lidé, kroutící nad tím hlavou a tvrdící, že jejich sláva je nezasloužená. Někdy mají pravdu, jindy ne. V sedmdesátých letech se ve Skotsku objevila skupina, o které se v titulcích časopisů, a to nejen hudebních psalo: Členové policie byli málem ušlapáni, když bránili členy skupiny, snažící se dostat do sálu, kde měli koncertovat. Nebo. Muzikanti byli na poslední chvíli zachráněni vrtulníkem, neboť dav náctiletých, jakoby zešílel.

O jakou kapelu tehdy šlo? Jmenovala se Bay City Rollers. Občas se objevila i zpráva, že se jedná o jakési nové Beatles. Pokud se jednalo o davovou hysterii, tak by bylo srovnání na místě, pokud by šlo o hudbu, pak by silně pokulhávalo. Ale zas by se nad nimi neměl nos moc ohrnovat. Pětičlenná kapela se mohla pochlubit slušným vokálem a dobrým výběrem repertoáru, který se postaral o to, že celosvětově prodali 120 milionů desek. Úplné začátky skupiny můžeme vystopovat už do šedesátého čtvrtého roku, a jejich úspěch v sedmdesátých letech lze zdůvodnit tím, že náctiletí chtěli poslouchat své stejně staré vrstevníky. Zdálo by se, že takto pojaté renomé se nedá importovat mimo Evropu. Zkušený promotér Sid Bernstein, který se v Americe postaral o slávu Beatles a Dave Clerk Five, dokázal, že nic není nemožné. A tak se kostkované skotské šály, kalhoty nad kotníky a hlavně písničky Bay City Rollers staly populární na celém světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.