Dnes Čtvrtek - jasno 23°C
Zítra Pátek - prehanky-dest 20°C
Čtvrtek 23. 5. 2024
Svátek má Vladimír
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 6: Koalice neměla většinu na ustavujícím zastupitelstvu, přerušila ho do pondělí
Starostou Prahy 6 by měl být po víkendu zvolen Jakub Stárek. Foto: archiv

Praha 6: Koalice neměla většinu na ustavujícím zastupitelstvu, přerušila ho do pondělí

Ustavující jednání zastupitelstva Prahy 6 bylo po složení slibů po půl hodině přerušeno, pokračovat bude hned po víkendu. Koalici ve složení ODS s KDU-ČSL, STAN se Zelenými a Praha 6 Sobě, která má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu, totiž chyběl zastupitel.

Nová koalice, která by měla vést šestou městskou část v následujících čtyřech letech, byla dohodnuta už na začátku října. Na dnešním ustavujícím zastupitelstvu mělo být zvoleno nové Prahy 6, nicméně k tomu nedošlo.

Z pracovních důvodů se totiž omluvil nový zastupitel zvolený za STAN Jan Konvalinka, takže koalice neměla pro zvolení starosty, místostarostů a dalších radních dostatek hlasů.

Po vyslechnutí hymny České republiky zastupitelé složili slib, což je povinná formalita na ustavujícím zasedání. Následně Jan Lacina z hnutí STAN navrhl přerušení zasedání. Zastupitel Ondřej Vykoukal (Piráti) požadoval, aby se o přerušení vedla diskuse.

Ondřej Dušek (TOP 09) uvedl, že pokračování zastupitelstva v pondělí může znamenat, že z pracovních důvodů se někteří opoziční zastupitelé nebudou moci zúčastnit, protože si to takto narychlo nezařídí.

Duškův stranický kolega Jan Chabr zpochybnil možnost hlasovat o přerušení, když nebyl schválen program. Tajemník Úřadu MČ Praha 6 Jan Holický mu následně sdělil, že takové hlasování možné je.

Zastupitelé nejdříve hlasovali o návrhu Vykoukala, ale nepodpořili ho. Následně hlasovali o návrhu Laciny a schválili ho čtyřiadvaceti hlasy. Ke koalici se přidali dva zastupitelé hnutí ANO. Zastupitelstvo se tak znovu sejde v pondělí 24. října v devět hodin. Podle již podepsané koaliční smlouvy se má starostou stát Jakub Stárek z ODS, dosavadní 1. místostarosta. 

Zářijové volby vyhrála v Praze 6 koalice ODS a KDU-ČSL, získala 11 mandátů (21,77 procenta hlasů). Druhá TOP 09 má sedm zastupitelů (14,69 procenta), stejně jako Piráti (13,76).

Šest mandátů získaly tři subjekty: STAN (13 procent), Praha 6 sobě (12,73) a ANO (12,73). Do zastupitelstva se dostala ještě volební koalice SPD, Trikolory a nezávislých kandidátů, má dva mandáty. 

Dosud v Praze 6 vládla koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN pod vedením starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Ten se stal loni poslancem, letos už ve volbách kandidátku TOP 09 nevedl, byl na třetím místě. 


Autor: Jan Puci

10. mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 4 bude v pátek 24. května

20. května 2024 v 07:44

10. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 se uskuteční v pátek 24. května od 9 hodin v zasedacím sále č. 301 v budově historické Nuselské radnice v Táborské ulici č.p. 500.

Další články
Nahoru