InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Výlet s knihovnou do okolí Volyně

    Úterý 14.5 11:20 - Strakonice – sraz na autobusovém nádraží

  • Vernisáž výstavy obrazů Rudolfa Riedlbaucha

    Úterý 14.5 17:00 - Muzeum Středního Pootaví

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

René Vydarený našel po skvělé kariéře novou roli u ledu, je šéftrenérem HC Mad Bull

René Vydarený , Autor: Michael Kalinics

René Vydarený     Autor: Michael Kalinics

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Opustil profesionální scénu, kde odváděl řadu sezon neocenitelné služby (i) Budějovicím, nevrátil se na led Budvar arény jako Jiří Novotný, ale brusle na hřebík nepověsil. A že by zamával jihu Čech na rozloučenou? O tom nechce bratislavský rodák René Vydarený ani slyšet! Právě naopak, zapouští zde kořeny čím dál hlouběji - pod Černou věží našel domov a v 41 letech i novou roli. V HC Mad Bull odstartoval trenérskou dráhu.

 

Nevzdal se však kvůli tomu startům v nižší soutěži. S plejádou dalších výborných hokejistů obléká dres Samsonu. Naposledy jeho tým zlomil odpor Vimperka. „Většinou to tak bývá, že dokud manšafty můžou, tlačí na nás, a když nedáme góly na začátku, tak cítí šanci a snaží se o to víc. Vimperk hrál parádně, ale pak nám to tam napadalo a pak už to byl jiný zápas," líčil velezkušený bek po výhře 7:1.

Z tribuny to někdy vypadá jasně. Když Samson potřebuje, zařadí vyšší rychlost a soupeře udolá rozdílem třídy. Zkušený veterán odmítavě kroutí hlavou: „Není to tak jednoduché, jak se může zdát," podotýká s úsměvem René Vydarený. „Také nás to stojí hodně energie," ujišťuje. „Snažíme se normálně od začátku, ale manšafty se na nás chystají, také chtějí vyhrát a je to znát... Takže to není snadné." I tak platí: pět startů, pět výher. Samson je zatím v kraji stoprocentní. „Snažíme se vyhrát, co se dá. Většina kluků tady ráda vyhrává, a to je fajn. Já bych asi neskousl, kdybychom prohrávali," kvituje René Vydarený, že je se spoluhráči na stejné vlně. Soutěživost mají v krvi.

V boji o ligu moc chyběl

V závěru minulé sezony patřil René Vydarený mezi opory, které Samsonu citelně chyběly v kvalifikaci o druhou ligu. Jihočeský suverén ji nedokončil právě kvůli řadě absencí ve svých řadách. „Měl jsem od prosince zaplacenou dovolenou, takže jsem dopředu hlásil, že když bude kvalifikace, hrát nebudu," vysvětluje René Vydarený, proč chyběl. Jako amatér si může dopřát, co ještě nedávno nepřipadalo v úvahu. Chyběla však i další jména, a tak Samson bez náznaku lítosti spokojeně pokračuje v krajské lize. „Postihla nás marodka. Ono se to nezdá, ale jak se play off hraje na tři zápasy a máme starší tým, vypadla nám kvůli zranění spousta hráčů. Lepili jsme sestavu a pak už jsme se nedokázali dát vůbec dohromady," vzpomíná na trable René Vydarený.

Práce u mládeže ho naplňuje

I když o dovolenou rodinu kvůli hokeji nepřipravil, jinak příliš volna k dispozici nemá. Největší porci hodin mu vyplní, jak jinak, hokej. Jako když byl hráč – profesionál. Důvod? „Začal jsem tu trénovat Mad Bull," vysvětluje. Jde o bývalé českobudějovické Lvy, kterým vdechl život internacionál Jaroslav Pouzar, když ve městě vyrostla nová aréna. Teď je tu nový název, nový projekt. A René Vydarený je šéftrenér. „Celé jsme to převzali a předěláváme to," hlásí někdejší reprezentant Slovenska.

Vrcholem pyramidy je v tuto chvíli pro klub kategorie dorostu. Bývalý obránce má do práce u mládeže velkou chuť, srší elánem. Vyřešil rébus, do čeho se vrhne po ukončení skvělé kariéry, ozdobené starty na MS či olympiádě v Soči. „Rok jsem nic nedělal, tak nějak jsem tápal. Pak přišla tahle příležitost, tak jsem po ní sáhl. Je to něco, na co jsem se připravoval už ke konci kariéry. Naplňuje mě to, mám z toho radost." Vlastní trenérské béčko, o studiu licence A zatím nepřemýšlí z důvodu pracovního vytížení: „Je toho dost, o víkendu jsou zápasy... Takže spíš mám teď doma takové ty vykřičníky," směje se. „Nic se nezměnilo!"

Loučení pod Prospalem

Nic nezměnil ani na svém rozhodnutí opustit na jaře roku 2021 vrcholový hokej. Jakmile vystoupil z motoráckého vlaku, neplánoval návrat. Udělal tečku za kusem života, a že hráč s přezdívkou Renda psal do ledu hodně vydařený příběh! „Měl jsem to nastaveno tak, že když skončí Venca Prospal, tak skončím taky. Dal mi tři krásné roky na konci kariéry, kdy jsem skončil v extralize, vracel jsem se sem a měli jsme cíl postoupit. Hrozně mě to pod ním bavilo!" vypráví René Vydarený.

Veškeré dění na ledě pozorně sleduje, takže mu nemohla uniknout černá šňůra Motoru v extralize, která se zastavila na devíti porážkách. „Je to těžké. To jsou přesně ty chvíle, kdy se člověk musí vrátit k základním věcem. K takové té hokejové jednoduchosti. Není to samozřejmě snadné, vyhrabat se z toho. Extraliga je hrozně vyrovnná a je problém, když se manšafty nad vámi začnou v tabulce vzdalovat," ví Vydarený, čím si Jihočeši prošli během výsledkové krize. Motor druhým rokem vede jiný bývalý znamenitý bek Jaroslav Modrý, a tak se na závěr nabízí otázka: Jaké jsou Vydareného trenérské ambice? „Chci trénovat vysloveně děti, chlapi mě moc nelákají," odpovídá přesvědčivě. „Chci to změnit. Chci, aby se to dělalo správně."

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace