Polovina Čechů má zájem pojistit se pro případ nesoběstačnosti

Průzkum
Jako největší riziko vnímají Češi neschopnost postarat se o sebe ve stáří, obává se ho 73 procent z nich. Pojištění pro případ dlouhodobé péče a nesoběstačnosti je tak pro Čechy tím nejvíce atraktivním – obecně by ho uvítalo 69 procent respondentů a zájem o něj projevilo 53 procent respondentů.
Doplňkovou péčí lze do českého zdravotnictví legálně přinést další prostředky – bez úplatků lékařům a postranních plateb zdravotnickým zařízením. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Vyplynulo to z aktuálního reprezentativního průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP), jehož výsledky má redakce FAEI.cz k dispozici. Téměř devět z deseti Čechů (88 % respondentů) by uvítalo více typů komerčního zdravotního připojištění, které by rozšířily možnosti péče.

„Nesoběstačnost v případě invalidity či jiných onemocnění je již dnes velkým problémem, který klade velkou fyzickou, psychickou i finanční zátěž na rodinné příslušníky. A situace se bude i nadále zhoršovat,“ informovala Helena Zavázalová, zástupkyně ředitele České asociace pojišťoven.

Vlivem stárnutí populace se jen v následujících dvaceti letech zdvojnásobí počet osob, které se nemohou postarat samy o sebe a kterým vznikne nárok na příspěvek na péči od státu. Z dnešních přibližně 360 000 osob se kolem roku 2060 dostaneme na 1,1 milionu lidí pobírajících příspěvek na péči.

S prodlužující se průměrnou délkou života jsou spojeny čím dál vyšší náklady na zdravotní i sociální péči. „Nedostatek kapacit i financí se bude dále prohlubovat a bude potřeba do systému dostat nové zdroje. Těmi může být právě soukromé pojištění,“ uvedl pojistný analytik Petr Jedlička.

PSALI JSME:
Tři ze čtyř Čechů se nejvíc bojí toho, že nebudou soběstační

„Doplňková péče je určitě cesta, kterou lze do českého zdravotnictví legálně přinést další prostředky. Bez úplatků lékařům a postranních plateb zdravotnickým zařízením. Ostatně v řadě zemí je takové připojištění zcela běžnou a funkční záležitostí,“ sdělila Zavázalová.

NN Životní pojišťovna už před dvěma lety uvedla, že podle tehdejších odborných propočtů se každý čtvrtý dospělý do věku 80 let stane závislým na pomoci druhých. Z reprezentativního průzkumu, který si v roce 2020 pojišťovna zadala, vyplynulo, že 70 procent respondentů uvědomuje, že se o sebe budou v případě potřeby muset postarat sami.

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Dobrá zpráva o Češích: O své blízké jsme v případě potřeby připraveni starat se více, než bývá v Evropě zvykem

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Pojištění

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Průzkum
Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.