InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klára Borlová sháněla boty pro dceru. Dnes je majitelkou úspěšné firmy prodávající barefootovou obuv

Klára Borlová , Autor: Monika Prokýšková

Klára Borlová     Autor: Monika Prokýšková

PÍSEK - Když zkoušela dcera Berenika Kláry Borlové z Písku své první krůčky, byla to zásadní životní změna nejen pro malou holčičku, ale i její maminku. Právě shánění kvalitních bot pro dcerku totiž i Kláru Borlovou přivedlo k jednomu velkému životnímu kroku. Prodeji barefootových bot pro děti a dospělé. A podnikání, které ze začátku vypadalo spíše jako příjemný přivýdělek k mateřské, se časem změnilo v úspěšný byznys. Dnes provozuje mladá žena jeden z největších e-shopů s barefoot botami v České republice i Evropě a kamenný obchod v Písku. Nedávno získala v Jihočeském kraji její společnost Little Shoes titul IBM Firma roku 2022.

„Naše podnikání vzniklo náhodou, nejednalo se o propracovaný byznys plán. Když byl nejstarší dceři rok, koupila jsem jí doporučované, kvalitní, zdravé kotníčkové boty s pevnější podpadkem. Byly na ní ale tuhé, mohutné, chodila divně, nezvládala přirozenou chůzi. Chtěla jsem pro ni něco jiného a nemohla jsem nic sehnat," vzpomíná na své podnikatelské začátky Klára Borlová.

Dětské boty podle svých představ nakonec objevila až v Asii. „Splňovaly požadavky, aby se v nich dalo dobře chodit, byly prostorné, měkké, lehké a zároveň dobře seděly. Minimální odběr byl ale padesát párů. Zkusila jsem to a hodně rodičů z mého okolí reagovalo pozitivně. Boty se postupně rozprodaly bez velkého úsilí a snažení. Když jsme viděli, jak velký je o ně zájem, objednali jsme příště 200 párů a začali jsme připravovat internetové stránky," popisuje žena, která s manželem podle svých slov podnikala v té době doslova z obýváku.

V té době žila rodačka z Písku s rodinou v Praze. Poté, co se před šesti lety stěhovali zpět do Písku bylo jasné, že pro podnikání je třeba větší prostor. „Měli jsme dvě děti, čekala jsem třetí. Tehdy už to bylo takové, že bylo třeba opravdu dělat něco každý den a věděla jsem, že se třemi dětmi to nebude jednoduché a nebudu moct vše zastat sama. Chtěla jsem mít kancelář, sklad kam může někdo chodit externě vypomáhat," vysvětluje Klára Borlová.

Boty imitující chůzi naboso se těší oblibě

Zatímco v začátcích svého podnikání nabízela jen jednu značku, postupně se sortiment rozšiřoval. „Dnes máme boty od zhruba šedesáti výrobců, objednáváme je od českých výrobců na přímo, nebo přes distributory pro střední Evropu, Českou republiku a podobně," naznačuje podnikatelka. Firma Little Shoes v současné době zaměstnává kolem 15 až 20 lidí, ať už na stálo, nebo brigádně. Zázemí našla v areálu Jitexu a výrobky nabízí také v kamenném obchodě ve Švantlově ulici.

A v čem jsou tedy barefoot boty tak výjimečné? „Věrně napodobují chůzi naboso. Mají tři charakteristické vlastnosti. Tvar prstové části odpovídá tvaru chodidla, to znamená, že špička není zúžená jako u většiny konfekčních bot, do kterých se musí noha dost přizpůsobit, aby se tam vešla. Barefootové boty kopírují tvar nohy, a proto působí široce, protože taková lidská noha je. Další specifikum je, že je podrážka rovná, nemá ani minimální podpatek. Nemluvím o klasických podpatcích, ale dost často je pata mírně vyvýšená, třeba o půl centimetru, což už mění zatížení těla, těžiště, zatěžují se kolena, kyčle, a to se promítá až do krční páteře," vysvětluje Klára Borlová s tím, že u barefootových bot je podrážka rovná, aby bylo tělo zatížené stejně, jako když člověk stojí naboso. „Podrážka je zároveň tenká a měkká, skrz podrážku tak vnímáme povrch, po kterém chodíme. Bota chrání nohu, abychom se nepořezali, nepálil nebo nestudil nás povrch, ale ponechává pocit, jako když se chodí naboso a stimuluje nervové zakončení na plosce nohy," podotýká Klára Barlová.

Byť boty působí tence, jsou vhodné i na zimu. Když noha víc pracuje, dostává podněty, lépe funguje termoregulace. Pokud je skřípla, prochladne a hůře se prokrvuje. Barefootové boty se navíc vyrábí i s kožíškem, různými funkčními materiály zvyšujícími izolaci a podrážka zimních bot má třeba i šest milimetrů, či protiskluzový terénní vzorek. „Tato obuv je vhodná pro děti od prvních krůčků. Každé dítě má fázi, kdy kombinuje chození, lezení, stání, dřep. V této fázi barefootová bota neomezuje funkci nohy," vyzdvihuje podnikatelka další plus této obuvy.

Mezi lidmi se barefootové boty těší stále větší oblibě. Pořád je ale spousta těch, kteří tyto výrobky neznají. „Ví o nich uvědomělejší rodiče, kteří se ve výchově dítěte vzdělávají, čtou. Mluví se o tom i ze strany fyzioterapeutů, ale pořád je velké množství lidí, kteří o těchto botách nikdy neslyšeli, nebo se nad tím hlouběji nezamýšleli. Kdo je ale zkusí, nechce jinak, jsou pohodlné, děti v nich chodí hezky," tvrdí Klára Borlová a jedním dechem dodává, že boty jsou vhodné i pro dospělé. „Dříve jsem měla problém s tím, že boty byly pro alternativnější skupinu lidí. Dnes je výrobců násobně víc, rozšiřuje se sortiment. Dají se sehnat sportovní boty, pohorky, vycházková obuv, stejně jako elegantnější, lodičky, kozačky," říká podnikatelka.

Na vlastní značku ještě nenastal správný čas

A neuvažuje o tom, že by začala vyrábět vlastní značku? „Uvažovali jsme o tom, je to ale obrovský krok. Kdyby to člověk chtěl dělat kvalitně a se vším všudy, je to úplně jiný byznys a hlavně bychom na to potřebovali velký kapitál. Technologie v Evropě je trochu limitující a nechtělo by se nám vyrábět boty v Asii. Máme to v hlavě, neříkám, že se k tomu nikdy nedostaneme, ale zatím nenazrál čas," poodkrývá sny mladá žena.

Už teď ale Little Shoes spolupracuje s výrobci, kterým předává své poznatky a zkušenosti. „Mnozí výrobci s námi konzultují své výrobky, naslouchají našim poznatkům a připomínkám. Jsme za to velmi rádi, protože prodávají boty, které chceme a odpovídající našim požadavkům. Někteří výrobci nejsou v úplném kontaktu s koncovým zákazníkem. To je handicap internetového obchodu. Proto máme i kamennou prodejnu, mluvíme se zákazníky a snažíme se výrobcům tlumočit jejich názor, ovlivňovat je. Teď se třeba ve Frodo vyvíjel tvar podrážky a my měli šanci se spolupodílet na tom, jaké budou proporce boty, jak bude střižená podrážka a podobně," popisuje Klára Borlová.

Podnikatelka zabodovala v jihočeské Firmě roku 2022

To, že svou práci dělá firma Little Shoes dobře dokazuje fakt, že v Jihočeském kraji získala titul IBM Firma roku 2022. Vítězné vyhlášení soutěže se konalo 22. září při slavnostním večeru v hotelu Clarion v Českých Budějovicích. A jak Klára Borlová říká, takový úspěch nečekala. „Potěšilo nás už to, že jsme se dostali mezi deset finalistů. Finálový večer v Českých Budějovicích v hotelu Clarion byl velice příjemný. Člověk se ocitl mezi lidmi, kteří dělají něco podobného, překonávají podobné podnikatelské překážky. Bylo velmi milé, že nám zástupci kraje poděkovali za naši práci, za to, že odvádíme daně, zaměstnáváme lidi. S tím se často nesetkáváme, mezi některými lidmi spíše stále panuje názor, že podnikatelé nemusí skoro pracovat a sypou se jim peníze. Podnikání je ale obrovský závazek, riziko, kus práce, a to dokázal najednou někdo pojmenovat a poděkovat za to. A v neposlední řadě je to ocenění i poděkováním také pro naše zaměstnance," uvažuje úspěšná žena.

A jaké jsou plány Litlle Shoes do budoucna? „Udržet si i v době, která nás čeká, zdravý růst, zůstat na trhu, abychom mohli dál kvalitně platit zaměstnance a nemuseli podnikání omezovat. Dosud se nám dařilo z roku na rok téměř zdvojnásobovat tržby. Teď je jasné, že s ekonomickou krizí a inflací nás čeká nelehké doba," ví Klára Borlová.

Diskuse k článku - 14 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Nataša 

    Reagovat

     

    Tahle ? Bez komentáře.

    Vloženo 26.10.2022 10:40:13

  • Petr 

    Reagovat

     

    Je to úplně jedno odkud to je ale větší otázkou je samotná problematika barefoot. Tak nějak se automaticky předpokládá, že chůze naboso je nejzdravější a basta. Což ovšem není pravda.

    Vloženo 25.10.2022 15:29:15

  • Ondřej 

    Reagovat

     

    Ta závist čecháčků je opravdu smutná!

    Vloženo 25.10.2022 08:04:50

  • Zákaznice 

    Reagovat

     

    Tady se sešlo chytrolínů, neuvěřitelné! O problematice barefoot neví nic, co se prodává na Aliexpressu také neví, nabídku Little Shoes neznají, ale rozumy sem bělení napsat...

    Vloženo 24.10.2022 20:41:46

    • HC 

      Reagovat

       

      Vysvětli prosím, ale česky. Ty anglický bláboly vynech.

      Vloženo 24.10.2022 21:06:58

      • Čtenářka 

        Reagovat

         

        Ale pro rohlíky za 1,- do. Kauflandu naběhnete, tam Vám cizí název nevadí. A takovými lidmi je zbytečné diskutovat.
        Stačí si přečíst článek a anglickým blábolům porozumíte, i když někomu stačí rozumovat bez přečtení článku...

        Vloženo 24.10.2022 21:43:11

        • HC 

          Reagovat

           

          Gumový rohlíky nežeru a články tady nečtu. Jen sem chodím trolit vážená paní.

          Vloženo 24.10.2022 22:25:43

  • HC 

    Reagovat

     

    Kupuje za pár korun na Aliexpress, prodává čechům za několikanásobek. Chytrá paní.

    Vloženo 24.10.2022 18:54:56

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace