Na začátku letošní sezóny spojil tým NXTG by Experza síly s Patrickem Lefeverem, ředitelem Quick-Step Alpha Vinyl a představil nového titulárního sponzora AG Insurance. Nyní se nizozemská sestava pokouší získat svou první licenci WorldTour a žádá o ni pod názvem AG Insurance - Soudal Quick-Step. A skvělou zprávou je, že u růstu týmu jsou také dvě české cyklistky. 

Lefevere se v letošním roce rozhodl rozšířit rodinu týmů Quick-Step a tak kromě ženského týmu začal spolupracovat i s juniorským celkem a sestavou U23. Ve všech případech cílí na už existující a úspěšné projekty, nesnaží se budovat vlastní nové týmy. Natascha den Ouden založila juniorský celek NXTG v roce 2018 a o rok později tým postoupil do ženského pelotonu. Společnost AG Insurance přislíbila podporu minimálně do roku 2025 a díky tomu se podařilo už na příští rok dát dohromady tři týmy ve třech různých kategoriích. 

"V roce 2023 uděláme další krok a rozšíříme náš tým, elitní sestava bude mít šestnáct závodnic, z nichž osm pochází z naší vlastní struktury," říká Natascha den Ouden. "Julia Borgström, Britt Knaven, Anya Louw, Gaia Masetti, Lone Meertens, Ilse Pluimers, Maud Rijnbeek a Ally Wollaston letos ukázaly, že jsou připraveny na tento krok. Po doplnění osmi nových jezdkyň, zkušených i nadějných, máme vyvážený tým pro závody na belgických dlažebních kostkách, ale také v Ardenách a v nejvyšších horách v zahraničí, jako jsou na Tour de France Femmes. Je to dobře poskládané družstvo a já se nemohu dočkat, co dokáže příští rok."

Elitní tým posílí především Ashleigh Moolman-Pasio, jedna z nejlepších vrchařek světa. Do závodního pelotonu se po narození dítěte vrací finská sprinterka Lotta Henttala, vítězka 25 profesionálních závodů, včetně klasik Gent - Wevelgem a Dwars door Vlaanderen. S novými závodnicemi by se AG Insurance - Soudal Quick-Step měl zařadit k nejlepším ženským sestavám. 

Pro českého fanouška cyklistiky jsou však důležitější dva podpůrné týmy. Juniorská mistryně republiky Julia Kopecky za AG Insurance jezdila už letos a vyhrála jednu etapu závodu EPZ Omloop van Borsele, zařazeného do seriálu NCup a skončila druhá celkově na dalším Ncupu Watersley Ladies Challenge. Sezónu završila výborným sedmým místem na světovém šampionátu v Austrálii.  

Julia Kopecky

Bylo jasné, že tak talentovanou závodnici nenechá tým odejít a nabídl jí místo v sestavě U23. Zde se potká se svými kolegyněmi z letošního juniorského výběru (pět juniorek postoupilo do týmu U23) a dalšími závodnicemi. Třiadvacítkový celek má celkem jedenáct členek, mezi kterými nechybí třeba Belgičanka Febe Jooris (bronzová na juniorském mistrovství světa v časovce). Juniorská sestava má devět závodnic, včetně Nely Kaňkovské ze slavného rodu cyklistů a cyklistek. Kaňkovská příští rok mezi juniorkami debutuje a bude se učit závodní umění v srdci cyklistického sportu. 

Kaňkovská a Kopecky mají dost společného, kromě zřejmého talentu, jsou obě z cyklistických rodin. Dcera Josefa Kaňkovského doposud jezdila za Mapei Merida Kaňkovský, který vede její strýc. Jiří Kaňkovský je vůdčí osobností olomoucké cyklistiky a mezi odchovance jeho týmu patří třeba Pavel Bittner. Kopecky zase navazuje na své dva starší bratry. Nejstarší Tomáš byl velmi úspěšným juniorským cyklokrosařem a je také reprezentantem na silnici a mladší Matyáš je už od letoška profesionálem týmu Novo Nordisk.   

Kaňkovská mezi kadetkami letos zazářila a vyhrála Český pohár, Závodu míru nejmladších a etapový závod v Rakousku a běžně poráží stejně staré kluky. Díky jejím výsledkům si jí všiml tým AG Insurance a nabídl smlouvu na oba juniorské ročníky. "Díky naší třídílné struktuře nabízíme mladým talentovaným závodnicím možnost splnit si své cyklistické sny a trvale se rozvíjet v profesionálním prostředí. S možnostmi růstu od základny až po vrchol. Od juniorek, přes U23 až po elitní tým. To, že polovina současného týmu U23 postoupila mezi elitu, je možná naším největším vítězstvím sezóny 2022," říká Heidi Delobelle, generální ředitelka AG Insurance.

"Jsem přesvědčena, že v příštím roce uvidíme od nich i od Jolien D'hoore a ostatních zkušených pracovníků, kteří se rozhodli být součástí našeho projektu, skvělé věci," připomíná Delobelle fakt, že sportovní ředitelkou se stala vynikající bývalá závodnice Jolien D'hoore, jedna z nejlepších sprinterek posledních let. "Na výkony týmů v roce 2022 se dívám s velkým obdivem. Nemluvím ani tak o sportovních úspěších, jako spíše o vývoji, kterým tým prošel. Tým i zaměstnanci se za poslední rok rozrostli. A vytvořením elitního týmu AG Insurance-NXTG uděláme v příštím roce další krok," dodává Delobelle.