Ozbrojenci cvičně bránili před teroristy hrad i vzácný relikviář sv. Maura

  16:52
Rozsahem ojedinělé cvičení zažil hrad a zámek v Bečově nad Teplou. Ten podle připraveného scénáře přepadla skupina teroristů. Před nimi památku, ale především relikviář svatého Maura, chránili jak policisté, tak vojáci 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce.

Podle bezpečnostního poradce bečovského zámku Jiřího Míky byl scénář součinnostní prověrky pojmenované Bránili jsme hrad přípravou na tu vůbec nejtěžší situaci, která může nastat.

„Policisté a hasiči cvičí v Bečově pravidelně. Jejich spolupráce je excelentní,“ konstatoval Míka. Zapojením armády podle něj chtěli organizátoři prověrky posunout bezpečnost památky na vyšší úroveň.

Rozsahem největší součinnostní cvičení všech složek IZS a Armády ČR zažil Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou. Námětem byl teroristický útok na objekt hradu a zámku. (24. října 2022)

Cvičení začalo simulovaným požárem, který zlikvidovali přivolaní hasiči. „Požár byl ovšem pouze sekundárním útokem teroristů. Primárním cílem byl objekt hradu a zámku. V rámci cvičení jdeme na hranu možného,“ vysvětlil podstatu prověrky bezpečnostní expert a koordinátor celého cvičení.

Cílem vojáků bylo ochránit vnitřní perimetr památky. „Vnější perimetr měli na starosti policisté. My jsme byli jako podpora a spadali jsme pod jejich velení,“ uvedl Štěpán Malast, tiskový a informační důstojník žateckého velitelství 4. brigády rychlého nasazení.

Příprava na cvičení vojákům podle slov velitele armádní části zásahu Ondřeje Horčíka zabrala přibližně dva týdny. „Měli jsme i nácviky mimo areál hradu. Vojáci tak najížděli do relativně známého prostoru,“ konstatoval Horčík.

V Bečově zasahovali vojáci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 44. lehkého mechanizovaného praporu, který sídlí v Jindřichově Hradci.

Kastelán plánoval cvičení rok

Plán uspořádat cvičení takového rozsahu nosil v hlavě kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský déle než rok. „Původně se mělo uskutečnit už v květnu. V té době jsme ale měli na hradě uprchlíky z Ukrajiny, takže jsme se rozhodli termín o půl roku posunout,“ řekl Wizovský.

Správa hradu a zámku nyní bude čekat na vyhodnocení cvičení, do kterého se zapojila i bezpečnostní služba památky. „Poznatky jak policistů, tak vojáků i hasičů pro nás budou zásadní pro zajištění co možná nejlepší ochrany relikviáře svého Maura,“ doplnil kastelán.

Cvičení Bránili jsme hrad bylo pro vojáky prvním a zatím jediným tohoto druhu v areálu kulturní památky. Nácvik byl součástí projektu Riders. Ten vznikl v roce 1999 původně jako další vzdělávání řidičů ozbrojených složek státu. Postupně se stal platformou pro výcvik taktiky boje i pro ostatní.

Vojáky v dohledné době čeká další velké cvičení. Tentokrát bude zaměřené na nácvik situace, kdy se do ohrožení dostala česká rozvodná energetická síť.