Bitcoinem už můžete zaplatit i hodinky, zubaře nebo dovolenou

Bitcoinem už můžete zaplatit i hodinky, zubaře nebo dovolenou

Lidé si kryptoměny oblíbili především pro jejich vlastnosti, které tradiční měny nenabízejí. Podle průzkumu agentury STEM/MARK tři čtvrtiny oslovených již někdy slyšely o kryptoměnách a u 41 % Čechů převládá názor, že mají svou budoucnost. Proč? Oproti centralizovaným penězům totiž přinášejí řadu výhod. Transakce s nimi lze provádět snadno, zpravidla s nízkými náklady a s velkou dávkou soukromí a bezpečí. Pomocí aplikace v chytrém telefonu, hardwarové peněženky nebo peněženky vedené v kryptoměnové směnárně může téměř každý kryptoměny posílat nebo přijímat.

Některé z hlavních výhod kryptoměn přitom nejsou spojeny s měnami samotnými, ale s infrastrukturou, která je podporuje. Tou je blockchain – decentralizovaná účetní kniha pro ukládání dat. Trh s kryptoměnami stále roste i díky potřebě zlepšit efektivitu dnešních platebních systémů, nárůstu globálních převodů peněz a zvýšené potřebě zabezpečení dat. Pro to vše technologie blockchain nabízí řešení. Využívá se proto v bankovnictví, pojišťovnictví a dalších obchodních odvětvích. Společnost Google počátkem příštího roku zpřístupní části svých zákazníků placení za cloudové služby digitálními měnami. To by se mohlo stát dalším významným krokem pro pozitivní vnímání kryptoměn.

Jaké je ale praktické využití kryptoměn v běžném životě?

O využití kryptoměn v praxi jsme hovořili s Františkem Vágnerem, který pracuje v kryptoměnové směnárně MyCoiner, kde má na starosti zabezpečení platformy a IT. Kryptoměnová směnárna je virtuální́ místo, kde si klient může kryptoměny nakoupit nebo prodat, ale i směnit jednu kryptoměnu za druhou. „V České republice vznikají nové kryptoměnové projekty právě typu MyCoiner.cz, které jsou atraktivní především proto, že přijímají českou korunu. To přináší lepší využití na lokálním českém trhu. Velkou výhodou jsou i stránky v českém jazyce, který může lépe vyhovovat širšímu spektru tuzemských klientů“, sdělil nám František Vágner.

Velkým hitem se v poslední době stalo používání kryptoměnových karet, které umožňují každodenní platby za produkty a služby. Většina jejich vydavatelů k tomu navíc přidává i zpětný cashback, aby své klienty motivovali je využívat. Tyto karty vypadají prakticky stejně jako běžné platební karty. Většinou je nabízí prostřednictvím partnerských společností Visa nebo Mastercard. Můžete s nimi platit jako s běžnou bankovní kartou, a to i online nebo pomocí karty v mobilu.

Přijímat kryptoměny mohou obchodníci i pomocí platebního terminálu. Stačí, aby měl zákazník ve svém smartphonu mobilní krypto peněženku. Při platbě pouze naskenuje QR kód vygenerovaný obchodníkem a potvrdí transakci. Pro obchodníka představuje výhodu i možnost výběru, jestli chce peníze v lokální měně, nebo ve vybraných podporovaných kryptoměnách.

Zaplatit kryptoměnou můžete v ČR už na stovkách míst

Pokud chcete své peníze utrácet, logicky musíte mít kde. Počet míst, kde můžete své bitcoiny i altcoiny použít k platbě, roste. Jedná se hlavně o restaurace a kavárny, přibývá ale i řada jiných firem, obchodů a společností, kde se jimi dá platit. Mezi nejznámější patří určitě internetový obchod Alza a kavárna Paralelní Polis, ale dnes už můžete kryptem zaplatit i dovolenou, návštěvu muzea, zubaře, ostříhání vlasů u kadeřníka, nebo nákup hodinek či kojeneckého zboží. Tato místa se dají snadno dohledat na speciálních internetových mapách. Zároveň se rozrůstá i množství e-shopů, mobilních aplikací a her, které platbu kryptoměnou akceptují.

Můžeme tedy říci, že zájem o platby v kryptoměnách se stále zvyšuje a stále více firem chce svým zákazníkům umožnit tímto způsobem jednoduše a rychle platit. Dnes už tak kryptoměny neslouží jen jako investiční nástroj, ale stále více se začínají používat i ke každodenním platbám. Svět kryptoměn má jednoznačně co nabídnout – pokud víte, jak ho využít.

Článek Bitcoinem už můžete zaplatit i hodinky, zubaře nebo dovolenou byl publikován 24. října 2022 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...