Akordeonista Martin Kot v klášterní kapli, kterou využívá Základní umělecká škola v Napajedlích (duben 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Mladý akordeonista Kot uspěl v Itálii a zařadil se mezi světovou elitu

  • 0
Druhým místem na nejprestižnější světové akordeonové soutěži v italském Castelfidardu dosáhl dvacetiletý Martin Kot z Napajedel úspěchu, který je v českém měřítku ojedinělý. Mladý virtuos sbírá ceny na mezinárodních soutěžích už dlouhé roky. Za talent ho považovali od malička.

Trofej, kterou získal na začátku října, bude Kot mezi svými oceněními řadit nejvýše.

„Castelfidardo je ve světě akordeonové muziky naprostá špička, Martin navíc uspěl v dospělé kategorii nad 18 let,“ potěšilo Ladislava Horáka, který vede napajedelského hudebníka na pražské konzervatoři. „Svým umístěním se zařadil do elity. Výsledek mu otevře dveře k dalšímu studiu i vystupování v zahraničí,“ poznamenal Horák.

Soutěže se v Itálii začátkem října zúčastnilo přes 220 hudebníků z celé planety, kterým přihlíželo 10 tisíc návštěvníků. Kotovi se vyplatilo, že zvolil bohatý a technicky velmi náročný program.

„Uvědomoval jsem si, že jsem zahrál výborně, ale druhé místo je pro mě obrovským překvapením,“ radoval se napajedelský rodák. „Splnil se mi sen,“ dodal.

Do svého vystoupení zařadil například barokní hudbu, ale také instrumentálně složitou úpravu Paganiniho skladby. „Většinu programu hraje Martin pravidelně a má skladby natrénované, ale něco zařadil na poslední chvíli, což byly právě ty nejsložitější věci,“ zmínil Horák.

Kota čekají ještě poslední dva roky na konzervatoři, pak by chtěl pokračovat ve studiu v Norsku. V nejbližší době jej čeká vystoupení na Mezinárodních akordeonových dnech v Praze na konci října, 12. listopadu pak bude koncertovat v klášterní kapli v Napajedlích.

6. května 2021