Šíření legionelly kvůli úsporám při ohřívání vody?

blank

Hygienici v Liberci varují před rizikem nákazy legionellou. Za září řešili čtyři případy. Nemoc způsobuje bakterie legionelly, která se množí v teplé vodě, například v bojlerech. Informoval o tom portál irozhlas.cz.

Hygienici doporučují nesnižovat při ohřevu teplotu pod 55 stupňů Celsia. Dále by si lidé měli dávat pozor při návštěvě ubytovacích zařízení, kde voda méně cirkuluje, nebo má kvůli úsporám nižší teplotu. „Když jsme v hotelu, kde počet hostů evidentně není velký, je dobré odpustit první díl teplé vody, třeba po dobu jedné minuty, v podstatě do chvíle, kdy už tam přichází horká voda,“ uvedla ředitelka Krajské hygieny v Liberci Jana Loosová.

Bakterie žije ve vodovodních rozvodech a rozšířit se může, pokud budou lidé v kotlích, například kvůli úsporám, ohřívat vodu jen na nízké teploty. „Souvisí s tím, že se snižuje teplota vody v bojlerech a jiných zásobnících vody, a to vyhovuje optimálním teplotám, které legionella potřebuje,“ vysvětlila hlavní epidemioložka Krajské nemocnice v Liberci Jana Prattingerová.

 

Scroll to Top