„Hřiště za mega" pro děti Kliniky dětského lékařství ve FN Ostrava

regiony

Díky bíloveckému dobrovolnickému spolku mají děti z Kliniky dětského lékařství ve FNO novou terapeutickou zahradu za mega!

„Hřiště za mega" pro děti Kliniky dětského lékařství ve FN Ostrava
Slavnostní otevření
27. října 2022 - 12:00

Ve čtvrtek 26. října byla ve Fakultní nemocnici Ostrava slavnostně otevřena venkovní terapeutická zahrada pro pacienty Kliniky dětského lékařství v hodnotě zhruba 1 mil. korun, za jejíž realizací stojí bílovecký spolek Sára dětem, který již léta vedou Petr a Martina Loskotovi.

Tento projekt, který jsme nazvali Hřiště za mega, jsme rozjeli zhruba před třemi lety. Díky sponzorům a také skvělému zahradnímu architektovi Ivanovi Tachezy se dílo krásně povedlo. Jsme rádi, že nyní už mají děti s rodiči možnost jít si hrát za pěkného počasí také ven. Zvlášť pro děti z hematoonkologického oddělení, které v nemocnici tráví i několik měsíců, to bude jistě vítaná změna. Venkovní dětský areál tady zoufale chyběl,“ říká Martina Loskotová

Dobrovolnický spolek Sára dětem začínal pod vedením Martiny Loskotové s úspěšnými zimními přehlídkami v Domě kultury města Bílovce, které se konají již několik let, a jejichž výtěžek každoročně před Vánocemi putuje ve formě dárků a potřebných zdravotních pomůcek právě na oddělení dětské hematoonkologie. „Tyto přehlídky začaly být brzy velmi úspěšné, a tak jsme si s mužem říkali, že by bylo fajn posunout je o kousek dál a udělali jsme z nich charitativní přehlídky. Ale i to se mi zdálo málo a stále jsem přemýšlela o tom, že by bylo fajn udělat podobnou akci i v létě. A povedlo se. V roce 2019 jsme uspořádali i díky vstřícnosti vedení města Bílovce první charitativní koncert. Díky všem těmto akcím se nám daří získávat finance a také nové sponzory, kteří stojí i za realizací projektu Hřiště za mega. Bez jejich pomoci bychom tady dnes nestáli a nedívali se na tuto nádhernou terapeutickou zahradu,“ pokračuje paní Martina, kterou těší vstřícnost, s níž se do akcí lidé zapojují a také podpora města Bílovce.

U kliniky dětského lékařství tak vyrostlo krásně architektonicky laděné dětské hřiště plné klouzaček a houpaček. Děti si jistě brzy oblíbí například domeček na kuří nožce i domeček ve tvaru slepičky, který je obklopen houpačkami ve tvaru kuřátek a veselými vajíčky a další prvky. Nechybí zde ani odpočinková relaxační zóna pro děti i dospělé.

„Těší nás, že jsou mezi námi srdeční lidé jako jsou Petr a Martina Loskotovi, kteří jsou ochotni věnovat svůj čas organizaci tak náročných charitativních kulturních akcí. Věřím, že tento krásný projekt zdaleka není poslední. Paní Martina má neuvěřitelnou energii, charisma a sílu budovat neuvěřitelné věci. Přeji spolku Sára dětem spoustu dalších podobně zdařilých akcí,“ komentuje otevření nové terapeutické zahrady Renata Mikolašová, která Martinu Loskotovou v době svého působení ve funkci starostky města Bílovce za její obětavost a neúnavnou organizaci charitativních akcí nominovala na cenu hejtmana Moravskoslezského kraje a jménem vedení města předala před zhruba třemi lety také paní Loskotové ocenění Úspěšný občan Bílovce. Renata Mikolašová se společně s bývalým místostarostou Bílovce Zbyňkem Bajnarem přijali pozvání organizátorů a dnešní akce se osobně zúčastnili.



Charitativní spolek Sára dětem v uplynulých letech nakoupil oddělení dětské hematoonkologie ve FNO například monitory životních funkcí dětem, polohovací lůžka, hračky a spoustu dalších potřebných zdravotních pomůcek a dárků pro děti. Celkem již investoval do tohoto oddělení 2,7 mil. korun, což je nemalá částka! „I když terapeutická zahrada pro nás byla velkou výzvou, nehodláme usnout na vavřínech a již nyní rozjíždíme další projekt s názvem Klimatizace do každého pokoje dětské hematoonkologie. Jeho prostřednictvím bychom rádi vybrali cca 200 až 300 tisíc korun na zakoupení potřebných klimatizací. Věříme, že i tento cíl splníme,“ dodává Martina Loskotová.

Pokud i vy chcete být součástí tohoto projektu, ale máte už na pátek jiné plány, nevadí. Přispívat můžete prostřednictvím transparentního účtu 115-874660237/0100, případně se můžete osobně spojit s Petrem a Martinou Loskotovými a domluvit se na konkrétní spolupráci.

Moravskoslezskenovinky.cz informovala Lenka Hatlapatková, tisková mluvčí.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:Lenka Hatlapatková)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif