FOTOREPORTÁŽ: Ubytovna Věznice Všehrdy prošla rekonstrukcí za desítky milionů a patří mezi nejmodernější v republice. Podívejte se, kde si mladiství odsouzení odpykají své tresty
Slavnostní otevření zrekonstruované budovy ve Věznici Všehrdy. Foto: Jitka Fárová
Louny

Všehrdy - Ubytovací kapacita pro výkon trestu odsouzených mladistvých ve Věznici Všehrdy se zvýšila o 37 míst. Ze současných 48 osob bude moci být od listopadu ve Věznici Všehrdy umístěno až 85 mladistvých odsouzených. A to díky otevření zrekonstruované ubytovny, která splňuje veškeré standardy dané pro výkon trestu odsouzených mladistvých.


"Původně dvoupodlažní ubytovna prošla kompletní rekonstrukcí a byla rozšířena o 3. patro. Kompletní náklady na přestavbu byly 59 milionů korun," řekl ředitel Věznice Všehrdy Miroslav Fous.  Vznikly tak prostory pro 32 ložnic, ve kterých může být ubytováno až 85 mladistvých odsouzených. Vše je v provedení antivandal a antikoro.

2710krimi8

Bezpečnostní kamera

V budově je 45 kamer, 15 na každé patro. V ložnicích jsou vždy dvě postele, ve dveřích je okénko pro kontrolu dozorčí služby. Vedle dveří je tzv. zajišťovací zámek, kterým se dveře zajistí tak, aby nešly zavřít a zůstaly otevřené. Každá místnost má své sociální zařízení a sprchu, které jde na chodbě kontrolovat přes další okénko. 

2710krimi1

Speciální zajišťovací zámek dveří.

2710krimi10

Pozorovací okénko ve dveřích.

1. PATRO

Bude sloužit pro klasický a nástupní oddíl.

Nachází se jídelna s výdejnou stravy, která se bude dovážet z vězeňské kuchyně v přepravních termoboxech. Dále je zde ložnice s bezbariérovým přístupem pro odsouzené trvale pracovně nezařaditelné.

2710krimi5

Nová kuchyně.

2710krimi9

2. PATRO

Je určené pro specializované oddělení, kde budou mladiství odsouzení s narušenými rysy osobnosti například se sklony k sebepoškozování. Dále je tu oddíl pro výkon kázeňských trestů, tedy jakési vězení ve vězení. Vězeň se sem dostane na určitou dobu, pokud poruší řád a pravidla.

"V celém patře je více bezpečnostních prvků, jako zabezpečení i z vnitřní strany oken, protože vězni jsou nebezpeční sobě, i svému okolí," vysvětlil ředitel věznice.

2710krimi7

Cela a okno zabezpečené i z vnitřní strany.

3. PATRO

3. podlaží, které je nově vystavěné, bude sloužit jako výstupní oddíl, kde se vězni budou připravovat na své propuštění.

Zde budou mít mladiství odsouzení k dispozici tělocvičnu a terapeutickou místnost. Dveře od ložnic mají místo klasických okýnek jen kukátka.

V přístavbě, která byla již u původní ubytovny, jsou účelové místnosti pro aktivity programu zacházení, např. truhlárna.

2710krimi12

Společenská a multifunční místnost.

2710krimi13

Dveře s kukátkem.

Každé patro je specifické. Objekt je stavebně i oplocením oddělen od ostatních ubytovacích objektů ve věznici, pro umístění mladistvých je tedy naprosto ideální. Součástí je i velká zahrada, vycházkový prostor a hřiště pro sportovní aktivity. Nový objekt bude užíván od listopadu 2022. "Od jiných objektů se tento liší tím, že tu je více bezpečnostních prvků, jako jsou zabezpečená okna, vypouklá zrcadla, více kamer, zajišťovací zámky a další věci. Patří mezi nejmodernější v naší republice," vysvětlil Miroslav Fous.

 

18LETÝ MIROSLAV SE DO NOVÉ UBYTOVNY PRO MLADISTVÉ TĚŠÍ

Miroslav z Liberce je ve věznici už 16 měsíců. Dostal se sem za opakované útěky z výchovného ústavu. "Pomáhal jsem tam uklízet. Je tam spousta prostoru a dá se tam toho více dělat. Je to novější, máme tam vlastní záchody, sprchu, budeme tam po dvou. Teď jsme po třech a máme tam společné záchody," řekl Miroslav.

2710krimi3

VĚZNICE VŠEHRDY
Věznice Všehrdy je jako jediná věznice v ČR profilována jako věznice pro mladistvé odsouzené muže. Aktuálně jich je zde umístěno 18. Od 1. října 2017 na základě novely zákona č. 169/1999 Sb. a zákona č. 58/2017 Sb. zde kromě mladistvých odsouzených vykonávají trest odnětí svobody dospělí odsouzení muži ve věznici s ostrahou v odděleních s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení. Kapacita věznice činí 478 míst. Odsouzení jsou ubytovaní v celkem sedmi ubytovnách.


Další věznice, ve kterých jsou zřízena oddělení pro výkon trestu mladistvých odsouzených, jsou věznice Heřmanice a věznice Pardubice. Po uvedení nových prostor všehrdské věznice do provozu budou ale mladiství z Pardubic převezeni právě do Všehrd.


Aktuálně je vězněných 41 mladistvých mužů a tři ženy. Ty si svůj trest odpykávají v ženské Věznici Světlá nad Sázavou.


Nejčastěji bývají mladiství odsouzení odsouzeni za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, krádež, poškození cizí věci, či loupež.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru