Komerční články Tipy, rady, návody Zajímavé

Důležité parametry při výběru rekuperace

Ať už si stavíte nový domeček nebo rekonstruujete nějakou srdcovku, nevyhnete se myšlenkám ubírajícím se k výběru rekuperace. Ta dokáže do domu přivést čerstvý vzduch, aniž byste museli otevřít okno. Tím šetří drahé teplo. V tom spočívá hlavní výhoda rekuperace. Současné stavební technologie dokážou perfektně izolovat dům od okolního prostředí, aby se zamezilo energetickým ztrátám. Tím ale také brání přístupu vzduchu do budovy. A jak všichni víme, bez vzduchu se nedá žít. Jen s čerstvým vzduchem se můžeme cítit doma dobře a zdravě. A pokud nechcete neustále myslet na to, že je třeba vyvětrat a nechcete při tom přicházet o draze získané teplo, je ten nejlepší čas na řízené větrání pomocí rekuperace.

Jak ale vybrat tu nejvhodnější? Jaká se hodí pro rodinný domek a jaká pro menší byt? Zaměřte se na důležité parametry. Některé z nich jsou pochopitelně závislé na daném objektu, situaci i prioritách samotného uživatele. Ale existuje i několik takových, které jsou zcela objektivní, a lze díky nim rozeznat vhodnou rekuperaci, která vám zajistí hygienickou výměnu vzduchu, omezí pronikání hluku do domu a zároveň uspoří drahé energie.

O jaké parametry se tedy jedná? Jsou to tyto:

Výměna vzduchu

Je zřejmé, že větrací jednotka primárně slouží k výměně vzduchu. A tak je tedy pochopitelné, že od ní očekáváme, že bude schopna toto zajistit za každých povětrnostních podmínek. Jednotka jednoduše musí mít dostatečný výkon a tlakovou rezervu. Tuto informaci naleznete v technickém listu zvolené rekuperační jednotky.

Tichý provoz

Tento parametr je asi pro většinu z nás velmi významný. Když v noci nemůžete usnout, těžko poznáte rozdíl v účinnosti nižší o tři procenta. Rozdíl tří decibelů už ale poznáte zcela spolehlivě. Proto by hlučnost jednotky měla být co nejnižší. Hluk přenášený do potrubí lze omezit použitím tlumičů, ale hluk samotné větrací jednotky moc ovlivnit nelze. I hlučnost naleznete v technických listech. Bedlivě prověřte, zda je uveden akustický výkon nebo akustický tlak a za jakých podmínek jsou tyto dvě veličiny měřeny.

Energetická náročnost

Ventilátor v rekuperační jednotce permanentně spotřebovává elektrickou energii a tak je i toto parametr, který je třeba zvážit. Ještě zajímavější ale může být porovnání spotřeby ventilátoru a jeho účinnosti. I tuto informaci naleznete v technickém listu nebo informačním listu energetického štítku.

Účinnost jednotky

Rekuperace tepla neboli výše zpětného zisku tepla z odváděného vzduchu, se vyjadřuje tepelnou účinností rekuperační jednotky. Čím vyšší účinnost, tím vyšší úspora energie. Dejte ale pozor, aby to nebylo na úkor spotřeby ventilátoru. Opět hledáme v technických listech výrobku.

Efektivní provoz

Efektivní provoz nesmí ovlivňovat povětrnostní podmínky. Jen tak může větrací jednotka plnit svůj účel i při mrazivých zimních dnech.

Pokud ale máte pocit, že se v této problematice příliš neorientujete, obraťte se na spolehlivého dodavatele, který se o vše postará. ROSA In s.r.o. je odbornou a spolehlivou firmou, která vám pomůže s výběrem a provede montáž rekuperace ve Středočeském krajiSvěřte se do rukou jejich proškolených zaměstnanců a můžete dále v klidu spát. Mimo jiné spolupracují se spolehlivým výrobcem rekuperace značky Brink pro Prahu i okolí. Nabídnout ale mohou mnohem širší výběr prověřených rekuperačních jednotek. Pochopitelně včetně odborné montáže. S ROSA In budete mít jistotu té správné volby. Montáž, servis i pravidelná údržba jsou samozřejmostí.

O autorovi

angelo