Za Klenoty pralesa do Olomouce i o státním svátku

Stovky orchidejí zaplnily sbírkové skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci, které uspořádalo první ročník výstavy Klenoty pralesa. K vidění jsou i vzácné druhy orchidejí, sdělila ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Prodejní výstava orchidejí a tropických rostlin potrvá do 6. listopadu.

»Výstavou orchidejí a tropických rostlin Klenoty pralesa rozšiřujeme portfolio našich akcí. Jde o první ročník. Návštěvníci si ve sbírkových sklenících mohou díky ní prohlédnout i běžně nedostupné vzácné odrůdy a cenné rarity,« uvedla Fuglíčková. Stovky kvetoucích orchidejí na výstavě doplňuje pestrá škála druhů masožravých rostlin.

Mezi exponáty je například orchidej Vanda, která dokáže růst bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. »Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě je také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé,« sdělila pěstitelka Markéta Aubrechtová, se kterou Výstaviště Flora Olomouc při přípravě výstavy spolupracovalo.

Mezi další rarity patří »diamantové orchideje«, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. Součástí expozice je také rostlina vanilky, která patří mezi liánovité orchideje. Dále budou k vidění orchideje z rodu Cattleya, po vanilce vonící Oncidium, Dendrobium. Vystaveny jsou i pozoruhodné orchideje střevíčníky rodu Paphiopedilum, kvetoucí velkými a nápadnými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Výstava je otevřená denně od 9 hodin do 18 hodin a vstupné činí 100 korun, zlevněné 50 korun a děti do 6 let mají vstup zdarma. Otevřeno je i zítra ve státní svátek.

(mac, čtk)

FOTO –  Výstaviště Flora Olomouc/Michal Poláček, ČTK/Stanislav Heloňa

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy