Slováci nominovali 11 hráčů z české TELH! Ramsaymu pomůže i Frühauf

Foto: Andrej Galica, hockeyslovakia.sk

28. října 2022, 17:31

Adam Bagar

Generální manažer Miroslav Šatan a hlavní trenér Craig Ramsay odkryli nominaci na blížící se Německý pohár, jenž se od 10. do 13. listopadu uskuteční v Krefeldu. Ukázali na 22 hokejistů – přesně polovina z nich působí mezi tamní elitou, druhá pak v české extralize.

Pozvánku obdržel brankář Matej Tomek, jenž se nedávno přesunul z Brna do Litvínova, z beků vítkovičtí Mário Grman a Patrik Koch, liberecký Mislav Rosandič a pardubický Peter Čerešňák, který je se 105 reprezentačními starty nejzkušenějším hráčem ve výběru.

Mezi útočníky toho mají v národním týmu nejvíc odehráno litvínovský kapitán Matúš Sukeľ a mladoboleslavský Róbert Lantoši, pomyslná třetí příčka patří jeho klubovému spoluhráči Máriu Lunterovi. Nominováni byli i Bílý Tygr Martin Faško-Rudáš, Andrej Kollár z Komety a hradecký Oliver Okuliar.

V nominaci jsou zkušené opory i dva nováčci

Reprezentační debut prožijí dva obránci, 25letý Samuel Hain ze Zvolena a o pět let mladší Michal Beňo ze Slovanu Bratislava. Jeho parťák brankář Samuel Hlavaj absolvuje s týmem pouze tréninkový kemp v Bratislavě, kterým Slováci zahájí akci v pondělí 7. listopadu.

„Opět jsme se snažili pozvat také nové tváře, aby nám mohly ukázat, jak budou bojovat za Slovensko na mezinárodní úrovni. Kromě dvou nových obránců máme v týmu i zkušené opory, které by měly na turnaji vést mužstvo,“ říká pro web hockeyslovakia.sk generální manažer reprezentace Miroslav Šatan.

Hlavní kouč Craig Ramsay bude mít znovu po ruce Andreje Podkonického a nově i Petera Frühaufa, se kterým spolupracoval už v rámci přípravy na MS ve Finsku. Někdejší zadák Třince, Českých Budějovic, Hradce Králové, Plzně či Litoměřic se po konci v Trenčíně stal plnohodnotným asistentem Kanaďana.

„Je to pro mě obrovská pocta, zároveň výzva a velká zodpovědnost, když reprezentujeme naši zemi. Udělám maximum, abychom na konci sezony společně s trenérskými kolegy a hráči byli úspěšní a hrdí,“ hlásí 40letý Frühauf, jenž reprezentoval Slovensko na MS 2010.

Frühauf: Plánuju za hráči cestovat i po Česku

Jeho hlavní náplní bude trénování, ale zároveň bude působit i jako reprezentační skaut. „Po Otovi Haščákovi, který tady odvedl kus skvělé práce, zůstala díra v oblasti skautingu potenciálních adeptů pro národní tým. Nebude jednoduché ho plnohodnotně nahradit,“ uvědomuje si Frühauf.

„I proto jsem se sbíráním dat začal už dřív, aby Craig, Andrej či Miro měli dostatečné informace o všech hráčích. Plánuju za nimi cestovat po Slovensku i Česku. Je důležité, aby bylo vedení reprezentace a trenéři v pravidelném kontaktu s potenciálními reprezentanty. Informace, které díky bližší komunikaci získáme, nám jistě pomohou při skládání reprezentačních výběrů,“ doplňuje.

Slováci se sejdou v Bratislavě v pondělí 7. listopadu, do dějiště Německého poháru potom odletí ve středu. V Krefeldu postupně ve čtvrtek vyzvou Rakousko, po dni volna v sobotu poměří síly s Dánskem a turnaj zakončí v neděli 13. listopadu proti domácímu Německu.

Nominace Slovenska na Německý pohár 2022

Brankári:
Matej Tomek (Kometa Brno/Litvínov, Česko), Dominik Riečický (Košice).

Obránci:
Michal Beňo, Andrej Golian (oba Slovan Bratislava), Peter Čerešňák (Pardubice, Česko), Mário Grman, Patrik Koch (oba Vítkovice, Česko), Samuel Hain, Dávid Mudrák (oba Zvolen), Mislav Rosandič (Liberec, Česko).

Útočníci:
Martin Faško-Rudáš (Liberec, Česko), Daniil Fominych, Jakub Minárik (oba Slovan Bratislava), Marek Hecl (Zvolen), Adrián Holešinský, Adam Sýkora (oba Nitra), Andrej Kollár (Kometa Brno, Česko), Róbert Lantoši, Mário Lunter (oba Mladá Boleslav, Česko), Oliver Okuliar (Hradec Králové, Česko), Matúš Sukeľ (Litvínov, Česko), Alex Tamáši (Banská Bystrica).

Program Německého poháru 2022 v Krefeldu

Čtvrtek 10. listopadu:
16:15 Rakousko – Slovensko
19:45 Německo – Dánsko

Sobota 12. listopadu:
14:00 Slovensko – Dánsko
17:30 Německo – Rakousko

Neděle 13. listopadu:
11:00 Dánsko – Rakousko
14.30 Německo – Slovensko

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz