Hledám děvče na boogie woogie, ale též čerstvá ozvěna vydařené Rozhlasové tančírny

28. říjen 2022

„Byla jsem šťastná, že jsem si mohla opět zazpívat s orchestrem. A ten váš je opravdu úžasný a zaslouží si poklonu. Swing je pro mě život!“ Tak zněla bezprostřední slova zpěvačky Evy Emingerové po letošní Rozhlasové tančírně, jejíž byla hlavní hvězdou.

Rozhlasová tančírna se konala 26. října se v českobudějovickém Metropolu a byla opět velmi úspěšná a vydařená, hojně navštívená, s Rozhlasovým swingovým orchestrem pod vedením Josefa Krejčíka, se sólisty Petrou Chlebníčkovou, Alenou Čechovou a Michalem Součkem a právě hostující výbornou Evou Emingerovou.

Kromě ozvěny v pořadí už šesté Rozhlasové tančírny, z níž připravujeme pro vysílání výběrový záznam, vás při další schůzce s klasickým swingem, tentokrát ve zcela českém svátečním vydání, čeká nostalgická výprava do hlubin času třeba se stařičkou nahrávkou orchestru Josefa Venclů a Fandy Mrázka Hledám děvče na boogie woogie.

Čtěte také

Z regionálního hlediska může být navíc zajímavé, že v únoru roku 2011 mělo v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích premiéru stejnojmenné představení, tedy Hledám děvče na boogie woogie, které je sledem neodolatelně komických příhod svérázných prvorepublikových figurek v hotelu U Veselého kamzíka, samozřejmě s doprovodem řady dobových šlágrů Josefa Stelibského.

Tento skladatel se narodil v roce 1909 na Moravě, ve Vsetíně, ale po únorovém komunistickém puči se rozhodl odejít z vlasti na Západ. Nejdelší část svého nedlouhého života strávil v USA, kde si před šedesáti roky sáhl dobrovolně na život.

V Čechách je, bohužel, jeho dílo spíše zapomenuto, a to dosti neprávem, neboť Josef Stelibský je podepsán pod mnoha operetami, jednotlivými písničkami, ale hlavně složil hudbu k více než šedesáti filmům.

Ale ve svátečné swingové náladě o svátku 28. října toho bude ještě více – třeba vzpomínka na kdysi úspěšného kapelníka Jaroslava Malinu, od jehož narození letos uplynulo 110 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související