InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborští vlastenci si výročí republiky připomínali u pamětní desky na nádraží

TÁBOR - Ve stejnou dobu, kdy se v pátek 28. října konal pietní akt ke 104. výročí vzniku Československé republiky v režii města na Křižíkově náměstí, pořádal Klub českého pohraničí vzpomínkovou akci na nástupišti táborského nádraží, kde v prosinci 1918 prezident T. G. Masaryk při návratu do vlasti pronesl legendární větu - Tábor je náš program.

 

Projev na tomto pietním aktu pronesl Marek Adam za táborské vlastence. "Společný stát Čechů a Slováků dnes již neexistuje. Ale národ český a slovenský je stále živý. Tomáš Garrigue Masaryk se domníval, že Češi a Slováci patří k sobě. Nemýlil se, byť historická zkušenost tyto dvě části lidu československého dočasně odloučila. Jsme všichni Slované a nezapomínejme na tuto podstatu právě dnes, když i mezi Slovany je vrážen klín v novodobé bratrovražedné válce na Ukrajině," řekl místopředseda Aliance národních sil Adam.

Zmínil kontinuitu české státnosti, jak ji formuloval T. G. Masaryk, cestu české reformace, počínající odkazem Mistra Jana Husa přes mírové ideály Petra Chelčického a plebejského husitského krále Jiříka z Poděbrad. "Český národ a jeho charakter zrodil se z fundamentu plebejského, lidového, a sváděl historický zápas za onen svůj charakter přes mnohá období úskalí. V jednom ne příliš radostném období se ocitáme i my, protože naše současná vláda, a je to zjevné, ani zdaleka není Komenského "vládou věcí tvých." Není to vláda českého lidu v zájmu našeho národa. Spíše jde o dosazené místodržící, loutky cizích mocenských struktur. Proto je nanejvýš důležité připomínat 28. říjen a nezapomínat na tisícileté úsilí našich předků, bránících českou státnost. Nezapomínejme však ani na emancipační přínos myšlení osvícenských filosofů a nezapomínejme ani na ideály humanistických myšlenek, z nichž se v 19. století zrodil demokratický socialismus jako nejhumánnější model mírového soužití. Socialismus v rodině, humanismus ve společnosti a především mírové snahy ve světě jsou tím, co naše novodobá společnost potřebuje aktuálně nejvíc. Přejme si navzájem mír jako chléb a sůl dneška!," řekl Adam, který mluvil rovněž za České mírové fórum. 

Po pietním aktu se účastníci setkání sešli na debatě v restauraci Yedli na Husově náměstí. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace