InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Chantal Poullain s Triem Štěpána Markoviče

    Úterý 7.5 19:30 - Městské divadlo Český Krumlov

  • MUDr. Jan Hnízdil-Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti - beseda

    Úterý 7.5 18:00 - Velký sál Univerzity Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V táborské Staré radnici otevřeli výstavu Mistři cechů oděvních. Pro návštěvníky nachystali komentované prohlídky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

AKTUALIZOVÁNO - 31.10.2022 07:13

TÁBOR – V neděli 30. října se gotický sál Staré radnice v Táboře při vernisáži zcela zaplnil. Husitské muzeum v Táboře připravilo ve spolupráci s Historickými řemesly Danar novou výstavu s názvem Mistři cechů oděvních. Výstavu zahájil ředitel muzea Jakub Smrčka. Přítomný byl také starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský. Danar totiž sídlí na hradě Šelmberk, který patří k Mladé Vožici.

 

Návštěvníci vernisáže absolvovali komentovanou prohlídku ve skupinách vždy po 15 lidech. Výstava je sestavená z mnoha funkčních zařízení a nástrojů. Zachycuje práci jednotlivých řemesel soukenického cechu, výrobu textilií od získání suroviny přes jednotlivé postupné kroky až po zhotovení samotné látky. Na konci je hotový oděv. Z rostlinných materiálů se nejčastěji využíval len setý. Výstava předvádí pestrý svět oděvních řemesel konce středověku a raného novověku. Dotazy zodpovídal zvídavým návštěvníkům Aleš Nový z projektu Historická řemesla Danar.

„Jedním z nejmenších exponátů je soukenická spona. Jedná se o hák, který sloužil postřihačům k uchycení a napnutí sukna na postřihačský stůl," uvedl Aleš Nový. Řada vystavených předmětů pochází se sbírek Husitského muzea. „Jedná se o unikátní předměty, které dokumentují přítomnost oděvních řemesel na Táboře a v jeho okolí," uvedl kurátor výstavy Zdeněk Vybíral.

Výstava je doslova nabitá informacemi. Výrobní postupy jsou názorně zobrazeny několika dioramaty s postavami, které vypadají jako živé. Technologie jsou vysvětlené také pomocí ilustrací a popisů na panelech.

Plzeňská skupina středověké hudby kapela Elthin hrála posluchačům téměř celé odpoledne dobovou muziku na historické nástroje.

Výstava ve Staré radnici potrvá do 30. března příštího roku. Do konce roku se návštěvníci mohou těšit na dva workshopy. První se koná v neděli 20. listopadu odpoledne. Tématem bude Kůže – nejstarší oděvní materiál.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace