Začíná Týden Akademie věd ČR. Neváhejte a zarezervujte si včas vstup

Dnes začíná popularizační festival Týden Akademie věd ČR. Lidé během něj nahlédnou třeba do procesu restaurování keramiky, vývoje biotechnologií a robotů i tradičního tibetského stanu. Letošní novinkou je cyklus besed s vědci o palčivých problémech současnosti. Akce se konají v Praze a na dalších místech v Česku.

V budově akademie se už dnes uskuteční workshop výroby papírových skládanek origami a výroby tradičních japonských lampionů. V následujících dnech je v plánu například koncert arabské hudby, vystoupení, které představí arabské tance, ale i přednáška o egyptologii. V budově na Národní vyroste také tibetský slavnostní stan. Tato část programu připomíná letošní 100. výročí vzniku Orientálního ústavu AV.

»Novinkou v programu Týdne Akademie věd jsou moderované debaty s vědci v kině Přítomnost. Bude se řešit konec blahobytu, svět bez fosilních paliv, jídlo budoucnosti, klima i to, jak připravit společnost, aby i uprostřed krizí zůstávala odolná,« uvedla za akademii Eliška Zvolánková.

Pod ruce restaurátorky Ljuby Svobodové, která oživuje nálezy dávné keramiky, mohou lidé nahlédnout v pražském Archeologickém ústavu AV. Svobodová také poradí jak nejlépe spravit novodobé rozbité keramické výrobky. A v Historickém ústavu AV badatelé návštěvníkům přiblíží, jak lidé ve středověku udržovali svá obydlí, připravovali jídlo a vyráběli oděvy.

Technologii přípravy optických vláken tenkých jako lidský vlas představí vědci z Ústavu fotoniky a elektroniky AV během čtvrteční vědecké show. »V rámci této večerní akce navíc uvidíte tažení optického vlákna s přesností na jednu tisícinu milimetru,« uvedli na webu zástupci ústavu. Budou také komentované prohlídky pro děti v Astronomickém a Geofyzikálním ústavu a Ústavu fyziky atmosféry. Tato pracoviště sídlí na pražském Spořilově.

Během festivalu se uskuteční i exkurze do laboratoří Ústavu chemických procesů AV, které cílí na děti i dospělé. V Ústavu teorie informace a automatizace AV pak odborníci zájemcům představí ukázky z výzkumu modelování a řízení průmyslových robotů.

Bohatý program připravili i experti z Fyzikálního ústavu AV. Pohovoří například o využití laserů pro vytváření tenkých vrstev různých materiálů. To má využití třeba pro pokrytí kovových zubních implantátů, umělých srdečních chlopní či cévních náhrad.

Akce se mimo Prahu konají také v Brně, Českých Budějovicích, Dolních Břežanech, Ostravě, Ústí nad Labem, Olomouci, v Jihlavě, Turnově a na některých dalších místech. Na programu se podílejí také další tuzemské výzkumné organizace a vysoké školy. Týden Akademie věd ČR se za dvě dekády své existence stal největším vědeckým festivalem v Česku. Každoročně ho navštíví desítky tisíc lidí.

Festival Týden Akademie věd ČR, který začíná dnes a končí v neděli 6. listopadu 2022 se koná na většině pracovišť AV ČR po celé republice. Vstup je tradičně zdarma, ale na většinu akcí je nutné se předem rezervovat na www.tydenavcr.cz.

(mac, čtk)

FOTO – tydenavcr.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy