Stav starých stromů v lipové aleji v Jičíně vyžaduje pozornost

regiony

Rada města projednala žádost technických služeb a zprávu o stavu stromů ve Valdštejnově lipové aleji v Jičíně.

Stav starých stromů v lipové aleji v Jičíně vyžaduje pozornost
Valdštejnova lipová alej v Jičíně
1. listopadu 2022 - 08:00

Rada města pověřila starostu města Jičína dalším jednáním s městskou dendroložkou RNDr. Vladimírou Smolíkovou. Jde o to, že určitý počet lip má už jen zbytkovou vitalitu, má dutiny nebo je vychýlený z osy. Město Jičín si uvědomuje citlivost této věci. Chce k ní přistoupit ohleduplně. Lipová alej je po celý den velmi frekventovaná, kdy po pěšinách se pohybuje mnoho chodců, běžců, cyklistů i rodin s malými dětmi.

Odpovědnost za stav stromů a bezpečí kolemjdoucích má město Jičín. Pokud dojde k odstranění starých stromů, budou samozřejmě nahrazeny stromy mladými. Lipová alej je součástí přírodní památky Libosad – Obora, a tak o případném kácení musí rozhodnout odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu KHK. Alej je biotopem chráněného páchníka hnědého.

Město Jičín má nové zastupitele

Na stav stromů upozorňují nejen technické služby, ale i Osadní výbor Sedličky, jenž opakovaně vyzýval město k zásahu. Technické služby provedly zhodnocení jednotlivých stromů a předaly vedení města soupis těch nejkritičtějších případů. Nejčastějšími problémy jsou napadení cizopasníkem (např. houby Schizophyllum commune, Ganoderma adspersum či Ustulina deusta), nebezpečné vychýlení osy kmene, vnitřní dutina či hniloba. Některé napadené stromy reagují nadměrným rozšířením báze kmene.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí, MěÚ Jičín.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?