V Praze se tančilo na vozících na ME, které uspořádal Svaz učitelů tance ČR


Prodloužený říjnový víkend od 28. do 30. října 2022 patřil v pražských Vysočanech tanci. V Clarion Congress hotelu se odehrálo historicky první mistrovství Evropy v tanci na vozíku. Ve třech soutěžních kategoriích Solo, Duo, Combi ve standardních, latinskoamerických tancích a freestylu se postupně představilo 74 tanečníků z patnácti států Evropy a Blízkého Východu.

Mistrovství Evropy slavnostně zahájil v pátek 28. října 2022 Tomáš Portlík, starosta městské části Praha 9, která se stala spolupořadatelem. Vedle něho Praha přivítala zástupce ředitele pro sport Mezinárodního paralympijského výboru pana Massima Dighe a manažerku World Para Dance Sport paní Camilu Rodrigues. Soutěže prvního dne šampionátu probíhaly v duchu freestylu a single men kategoriích. Ve freestylu single women mělo Česko v soutěži reprezentantku Marcelu Řasovou, která je členkou  tanečního klubu Fuego Říčany. Marcela vystupovala se svoji show na skladbu Bedřicha Smetany Vltava, což krásně doplnilo sváteční atmosféru státního svátku ČR.

Soutěže druhého dne byly zaměřeny zejména na standardní tance ať už v provedení DUO či COMBI. Gala večer byl věnován představení výherců již proběhnuvších kategorií ME. Jejich vystoupení doplnilo finále pohárové soutěže ve standardních tancích. V této části ME se představil Jan Kohout se svojí taneční partnerkou Michaelou Novákovou. Jan Kohout se účastnil ME Para Dance Sport v kategorii COMBI STT a s partnerkou se český pár umístil na sedmém místě těsně před branami finále.

Vrcholem večera byla show šestinásobných mistrů Itálie, pětinásobných finalistů WDC Profesionals European Championship, čtyřnásobných finalistů WDC Profesionals World Championship – Davide Fumagalli a Debora Macaluso. Publiku přestavili svoji show s názvem Schindlerův seznam a Mi dolor. Show ukázali též vicemistři České republiky Profesionálů v Showdance Jaroslav Suchý a Irina Maizlish a na konci večerního programu dostali příležitost si zatančit i lidé z publika. 

Třetí soutěžní den se nesl v rytmu latinskoamerických tanců a Českou republiku reprezentoval pár Jan Beránek, Marcela Řasová. V otevřeném mistrovství ČR, které se odehrálo posléze, se o titul utkali s jeho loňským držitelem Rostislavem Vyhnálkem a Zuzanou Chalupovou. Novými mistry České republiky se stali Jan Beránek a Marcela Řasová.

Nejúspěšnější tanečnicí se stala trojnásobná mistryně světa Helena Kašická ze Slovenska, která si domů odvezla jednu zlatou medaili a čtyři stříbrná umístění.

Na závěr celé akce zazněla od pořadatelů poděkování  partnerům, bez jejichž pomoci by se toto mistrovství vůbec nemohlo odehrát. Partnery mistrovství Evropy se staly Městská část Praha 9, Hlavní město Praha, Sdružení sportovních svazů ČR, Národní sportovní agentura, Český paralympijský výbor, AKESO Holding, Bestsport, Amelie Petrillo, Steiner & Kovařík – Pražská čokoláda, Dance Point, Nadace ČEZ – Pomáhej pohybem, Flymark, Zita Lights & Sound.

Odkaz na Svaz učitelů tance  Zde ...


(ps podle zprávy uvedené na sporty-cz.cz, foto: sporty-cz.cz)

Odvrátí fotbalový svaz pohromu?

2.6.2024 09:00:00

Pořádná finanční rána hrozí fotbalovému svazu. Poté, co se vzdal řízení nejvyšší ligové soutěže, je pro něj MOL cup, který pořádá klenotem. Což je ale bohužel něco, co svaz příliš neumí. Nejde z...