Bývalá šéfka Deloittu míří do technologií. Diana Rádl Rogerová pomůže investorům z PFC v analytické firmě

Ve vedení Semantic Visions skončil zakladatel František Vrabel. Na další rozvoj dohlédne i bývalá šéfka Deloittu, která chce investovat do technologií.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

diana

Foto: Deloitte

Bývalou šéfku Deloittu Diana Rádl Rogerová posílí Semantic Visions

0Zobrazit komentáře

Čeští investoři z Pale Fire Capital se rozhodli pro změny ve společnosti Semantic Visions, která poskytuje služby v oblasti detekce rizik, aby ji nakopli k dalšímu růstu. Po společném rozhodnutí odchází z vedení její zakladatele František Vrabel a místo něj přichází dvě velká jména z nejvyšších pater poradenské společnosti Deloitte. Novým šéfem je v pozici jednatele Jan Balatka, který po osmnácti letech opustil Deloitte, kde naposledy působil jako jeden z partnerů. Spolu s ním se do nové štace jako spoluinvestorka připojuje donedávna vůbec nejvyšší představitelka tuzemské pobočky velké poradenské firmy Diana Rádl Rogerová, která chce investovat do technologických firem.

Semantic Visions zakládal spolu s několika partnery Pale Fire Capital (PFC) v roce 2011 zmíněný František Vrabel. Firma se specializuje na produkty detekující pomocí semantické analýzy rizika v dodavatelských řetězcích. Věnuje se také boji proti dezinformačním webům, protože je díky svým technologiím schopná pokrýt a analyzovat velkou část globálního internetového obsahu. Investiční skupina Pale Fire Capital do Semantic Visions za poslední dekádu poslala řádově desítky milionů korun a teď by ráda nakopla její růst, s čímž souvisí i změna ve vedení.

„František Vrabel již nepůsobí v manažerské roli, ale nadále jako spolumajitel. Společně jsme nastavili růstový plán, který se bohužel nepodařilo naplnit, a proto jsme se společně rozhodli pro výměnu managementu, který má za cíl další růst nastartovat,“ vysvětlil pro CzechCrunch rozhodnutí o změně ve vedení firmy za PFC David Šiška. Vrabelovi nadále zůstane jeho pětinový podíl. V Semantic Visions od jeho zrodu působili také partneři PFC Jan Barta a Petr Krajíček, který dosud operoval jako finanční ředitel a nyní doplní Jana Balatku ve vedení firmy.

balatka

Foto: Archiv JB

Nový šéf Semantic Visions Jan Balatka působil v Deloittu osmnáct let

Balatka přináší dlouholeté zkušenosti v oblasti sémantické analýzy a strojového učení v globálním byznysu, čemuž se věnoval na různých pozicích v Deloittu. A jelikož mezi klienty Semantic Visions patří řada nadnárodních firem, které potřebují zajišťovat stabilitu svých dodavatelských řetězců, jde o ideální průnik expertizy a zkušeností. Velké know-how přináší i Diana Rádl Rogerová, která v létě po šesti letech skončila na pozici řídící partnerky společnosti Deloitte v Česku, kde strávila celkem šestnáct let a pomohla ji posunout od tradičního poradenství více k technologiím.

Do nového působiště však Rogerová na rozdíl od Balatky nepřichází na plný úvazek jako zaměstnanec. Jelikož se ale chce nově zaměřit za investice do technologickým firem, rozhodla se mimo jiné načít spolupráci s Pale Fire Capital a do Semantic Visions přichází jako partnerka a spoluinvestorka. „Do Semantic Visions vstupuji jako spoluinvestorka, kde pomáhám se strategickým posunem firmy a zejména s nastavením obchodní strategie. Semantic Visions je jednou z mých aktivit, neboť jsem se rozhodla investovat do technologických firem, ve kterých můžu zúročit své zkušenosti,“ doplnila pro CzechCrunch bývalá šéfka Deloittu.

Detaily k nastavení dohod mezi investory aktuálně nechce nikdo ze zúčastněných komentovat. Obchodní strategie a další rozvoj firmy je nicméně pro její budoucnost logicky klíčový. Samotný růst už by měl být podle současných plánů investorů z Pale Fire Capital, kteří ve firmě drží podíl ve výši 80 procent, samofinancovatelný z vlastních zdrojů. Tržby prozradit nechtějí, ale projekt je podle jejich vyjádření ziskový.

„Dlouhodobě je naším cílem postavit globálně úspěšný produkt pro detekci a monitoring rizik v dodavatelských řetězcích, v oblastech kreditního rizika, KYC, ESG a jiných byznysově přínosných aplikacích. Posílením týmu a dalšími investicemi do rozvoje zejména umělé inteligence urychlíme naplnění našeho cíle,“ uvedl Jan Barta.

Aktualizováno 4. 11. 2022 09.00: V článku jsme upřesnili roli Diany Rádl Rogerové, která do Semantic Visions přichází ve spolupráci s Pale Fire Capital jako spoluinvestorka a bude pomáhat se strategickým posunem firmy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym