RECENZE: Jan Žižka chce být českým filmem, ale záleží na divácích. Jákl odvedl řemeslně dobrou práci

Zřejmě nejočekávanější český film letošního roku dorazil do kin. Jan Žižka vypráví v podstatě neznámý příběh slavného válečníka, protože tvůrci v čele s Petrem Jáklem zasadili děj do doby, z níž toho o husitském vojevůdci mnoho nevíme. Po zhlédnutí historického dramatu se přitom dá konstatovat, že je to ku prospěchu věci.

Režisér Petr Jákl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz o Žižkovi řekl, že chce, aby šlo o český film, ale aby zároveň byl něčím, co se v Česku běžně nedělá. Bude především na divácích, zdali snímek přijmou jako český. Otazníků je totiž v této věci příliš mnoho. Někomu mohou vadit zahraniční herci v čele s Benem Fosterem a Michaelem Cainem, jinému zase určitá míra megalomanie, která pro naše filmy opravdu není typická. Jákl ostatně připustil, že se nemusí trefit do vkusu každému.

Naopak o tom, že historické drama o husitském vojevůdci je něčím výjimečným v rámci české kinematografie, není pochyb. Jde ostatně o nejdražší film, jaký kdy v zemi vznikl, s rozpočtem kolem 450 milionů korun. Peníze se projevily v mnoha ohledech, ať už na hereckém obsazení nebo na výpravě. Digitálně upravená Praha nebo soustava jámových vápencových lomů Amerika nedaleko hlavního města. To je jen malá ochutnávka toho, v jakých prostředích se natáčelo.

Co se Žižkovi také nedá moc vytknout, je scénář. Navzdory tomu, že se o ději jistě povedou velké debaty a leckdo bude odcházet zklamaný z toho, že neprobíhá za husitských válek. Tvůrci na to ale šli moudře, když jej zasadili do doby na začátku 15. století, z níž mají historikové o slavném válečníkovi jen kusé informace. Není proto třeba se tolik ohánět uměleckou licencí, kterou Češi u historických látek zatím stále moc neberou. Jsou spíše pro faktickou správnost, ačkoliv ta téměř nikdy není tak atraktivní.

Jan Žižka se kvůli dějové lince nakonec pohybuje na pomezí historického dramatu a dobrodružného akčního filmu. Velké bitvy stovek či tisíců mužů se nekonají, naopak pár statečných bojovníků bloumá překrásnou krajinou a snaží se splnit nelehký úkol. A pronásleduje je mimo jiné Ben Cristovao, který je společně s Karlem Rodenem v roli krále Václava IV. či Janem Budařem z českých herců na platně nejčastěji.

Nechybí ani ve scéně, která je poněkud přehnaná, až přitažená za vlasy. Pro děj je přitom poměrně zásadní. Boj dvou relativně početných skupin v jeskyni se nezdá být moc reálný. Takových scén je ve filmu hned několik.

Když už přišla řeč na herce, největší role mají samozřejmě zahraniční hvězdy. Nejen Foster a Caine, ale i Sophie Lowe, Matthew Goode či Til Schweiger se jich zhostily slušně. O filmu jako celku se ostatně dá konstatovat, že je řemeslně dobře odvedenou prací.

Jan Žižka s největší pravděpodobností nezamíří do zlatého fondu české kinematografie, o úspěch v žebříčcích návštěvnosti ale usilovat bude. Dá se také očekávat, že lidé se na jeho hodnocení často neshodnou. Podle mého názoru jde o lehce nadprůměrné dílo, které si zaslouží pozornost, ačkoliv nejspíš ne až takovou, jaké se mu díky doprovodným kampaním dostává.

Celkové hodnocení: 65 %

Jan Žižka (2022)

Hrají: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Matthew Goode, Roland Møller, William Moseley, Karel Roden, Jan Budař, Ondřej Vetchý, Ben Cristovao a další

Režie: Petr Jákl 

Scénář: Petr Jákl

Kamera: Jesper Tøffner

Česko / 125 min / historické drama

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Jan Žižka Jan Žižka film Petr Jákl (režisér) Jan Žižka z Trocnova filmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy