The Move: Flowers In The Rain

8. listopad 2022

Slavná kapela Electric Light Orchestra se v sedmdesátých letech nedala rozhodně přehlédnout, nebo spíše přeslechnout. Vznikla na základech skupiny The Move.

Starší posluchači pamatují doby, kdy dlouhé vlasy, džíny a vůbec celkový zjev byl velice často důvodem k celkovému posouzení kvalit člověka. Svou roli to pochopitelně hrálo, když se mladý muž, po dokončení základní školy, hlásil do učebního poměru nebo měl zájem o další školní docházku. Pokud si vybavíme postavu zpěváka, skladatele a kytaristy Roye Wooda, musíme konstatovat, že toho by nevzali do žádného učení nebo školy. V dobách minulých a možná i současných. Ale právě on je důkazem toho, že by se člověk měl posuzovat spíše podle toho, co umí.

Pro většinu posluchačů moderní hudby je osobnost Roye Wooda spojována s kapelou Electric Light Orchestra. Začátky jeho proslulosti však hledejme spíše ve skupině The Move. Vznikla v r. 1965 a již v následujícím roce vzbudila zájem odborníků i široké posluchačské obce na Národním jazzovém a bluesovém festivalu. To jim vyneslo možnost vystoupit v legendárním klubu Marquee v Londýně. Jejich koncertní vystoupení proslula originálním pojetím a byla často mediálně, ať už v dobrém či negativním, rozebírána médii. Roy Wood napsal všechny britské singly skupiny a od roku 1968 také zpíval hlavní vokály v mnoha písních. V r. 1967 zprovoznila BBC jednu z dnes nejproslulejších rozhlasových stanic – Radio 1. První písnička, která putovala do éteru, byla skladba Flowers In The Rain od skupiny The Move.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.