Dnes Středa - jasno 23°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 24°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Ve vedení Řeporyjí jsou sourozenci, k starostovi Novotnému se přidala jeho sestra
Řeporyje zveřejnili tuto archivní fotografii z dětství Pavla Novotného a jeho sestry Lenky Fialové, rozené Novotné. Zdroj foto: MČ Praha-Řeporyje

Ve vedení Řeporyjí jsou sourozenci, k starostovi Novotnému se přidala jeho sestra

Řeporyje na jihozápadě Prahy mají zvolené vedení radnice na další čtyři roky. Zastupitelé včera zvolili starostou bývalého moderátora, herce a novinář Pavla Novotného z ODS, který už tuto funkci zastával v uplynulém období. Místostarostkou se stala Novotného sestra Lenka Fialová, také z ODS. Městská část o tom informovala formou tiskové zprávy.

Řeporyje vede koalice ODS a TOP 09, v jedenáctičlenném zastupitelstvu má těsnou většinu šesti hlasů. Kromě Fialové byl do vedení zvolen i David Roznětinský z TOP 09, který je prvním místostarostou.

Fialová zažívá v zastupitelstvu druhé volební období, její bratr dokonce už čtvrté. „Pražské Řeporyje mají první sourozence ve vedení městské části v dějinách metropole,“ sdělil Novotný na sociálních sítích. Fialová má k běžné agendě z pověření bratra na starost i vnitřní kontrolu úřadu.

Finanční a Stavební výbor povede Radek Hanák, kulturu, sport a školství nová místostarostka. Opozici byl přenechán Kontrolní výbor a následně byl zvolen jeho předsedou Aleš Hubálek.

V uplynulém volebním období vládla ODS s koalicí Zelených a Pirátů, i zde platila těsná většina šesti mandátů. Koalice se však rozpadla, Piráti se letos v únoru neúspěšně pokusili Novotného odvolat.

Opozici bude následující čtyři roky tvořit sdružení Nezávislí pro Řeporyje s čtyřmi zastupiteli a jeden zastupitel uskupení Občané za lepší Řeporyje.

Novotný na sebe i díky bohatým zkušenost z bulváru umí strhnout pozornost a ve svých vystoupeních si nebere servítky. Například v roce 2019 v ruské státní televizi obhajoval umístěním památníku věnovaného protisovětským vlasovcům. „To, co vyprávíte v ruské televizi je naprosto absurdní ohýbání historie. My se tady tomu normálně smějeme v České republice," řekl tehdy.

Ve stejném roce přijel před ruskou ambasádu v Praze 6 ve vozíku komunálních služeb, aby odevzdal dopis reagující výtky velvyslanectví proti záměru vybudovat památník vlasovcům.

Pozornost upoutala Novotného aktivita, když před dvěma lety nechal instalovat kameru, která natáčí řeporyjský železniční přejezd, kde lidé ignorují signalizaci a přejezd riskantně přejíždí či přechází, i když bliká červená.


Autor: Jan Puci
Další články
Nahoru