TOPlist

Konkurence pro Apple M2? Qualcomm chystá výkonný ARMový čip pro stolní počítače

Čipstet Qualcomm Snapdragon

Apple před dvěma roky oznámil přechod svých počítačů z procesorů Intel na vlastní ARMové řešení a zjevně se mu tato strategie vyplácí – co se týče poměru výkonu a spotřeby patří Macy k absolutní špičce. Na ARM by rád alespoň částečně přesedlal i Microsoft, ale jeho snaha je zatím spíše polovičatá. Operační systémy Windows 10 a 11 sice existují ve verzi pro tuto architekturu, ale kvůli spoustě omezení v softwarové kompatibilitě takových zařízení moc neexistuje.

Aby Microsoft zájem výrobců o tuto platformu trochu nakopl, vyrobil letos dva počítače se Snapdragonem 8cx Gen3 – komerčně dostupný tablet Surface Pro 9 a vývojářský minipočítač Windows Dev Kit 2023. S jejich pomocí chtějí redmondští dát více najevo, že spojenectví „Wintel“ nemusí být navždy.

volterra 1

Zmíněný Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 svým výkonem bohužel nestačí ani na základní Apple M1, natož na jeho výkonnější deriváty Pro, Max nebo Ultra. Qualcomm se sice netají touhou vyrobit konkurenceschopné řešení, ale za Cupertinem zatím hodně zaostává.

Naději by mohla přinést chystaná čipová sada interně nazývaná Hamoa, která vzniká na next-gen návrhu od startupu Nuvia. Ten Qualcomm koupil v lednu roku 2021. Podle zjištění vývojáře Kuby Wojciechowského by měl být tento čip určený pro desktopové stroje a jeho procesorová část by měla využívat konfiguraci big.LITTLE s osmi výkonnými a čtyřmi efektivními jádry. Tento čip by měl pracovat se sdílenou pamětí podobně jako SoC od Applu a měl by obsahovat vlastní grafickou jednotku.

Podle Wojciechowského by měla mít chystaná novinka velmi slibný výkon, ovšem záleží na tom, jak si povedou přímí soupeři. Nový počítačový Snapdragon má totiž dorazit až v roce 2024, kdy bude Apple o dvě generace dál.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku