Čeští vědci objevili protein, který má roli v rozvoji autoimunitních chorob

Vědci z Česka objevili a popsali protein, který hraje důležitou úlohu v imunitní odpovědi organismu a rozvoji některých autoimunitních nemocí. Poznatky z výzkumu by v budoucnu mohly pomoci v léčbě některých z těchto onemocnění. Akademie věd ČR (AV) dnes o výzkumu informovala v tiskové zprávě. Studii vědců z AV a Univerzity Karlovy publikoval časopis Nature Immunology.

Podle expertů musí být při imunitní odpovědi všechny buňky koordinovány tak, aby došlo k potlačení infekce v těle a zároveň k co nejmenším škodám v podobě poškození tkání. Bílé krvinky, které jsou součástí imunitního systému, totiž komunikují s ostatními buňkami v organismu a imunitními buňkami uvolňovaný protein interleukin 17 (IL-17) patří mezi klíčové signály. Buňky uvádí do »bojové pohotovosti«.

Buňka, která signál zachytí, pak podle akademiků spustí specifický typ zánětlivé odpovědi pro potlačení některých kvasinkových a bakteriálních infekcí kůže a sliznic. Jenže pokud koordinace imunitních buněk nefunguje dobře, může dojít k »palbě do vlastních řad« a rozvoji autoimunitních nemocí. A právě v autoimunitních chorobách, jako je lupénka nebo psoriatická artritida, má IL-17 taktéž důležitou roli, uvedli.

Každá buňka však podle AV vnímá prozánětlivý signál proteinu IL-17 jen tehdy, když má na svém povrchu receptor pro tento protein. A právě dosud neznámou, důležitou součást tohoto receptoru objevily týmy Ondřeje Štěpánka z Ústavu molekulární genetiky AV a Petera Drábera, který pracuje na 1. lékařské fakultě UK v centru BIOCEV.

»Jedná se o protein s téměř komiksovým názvem ‚CKLF-like MARVEL transmembrane domain-containing protein 4‘, zkráceně CMTM4. Následný výzkum ukázal, že CMTM4 je nezbytný pro složení receptoru pro IL-17, a tedy pro vnímavost buněk k tomuto signálu,« popsal Dráber.

Pomocí takzvaných molekulárních nůžek CRISPR-Cas9, které umožňují editovat genetickou informaci v DNA, vědci připravili buněčné linie a později i geneticky upravené myši, jimž příslušný gen pro nově objevený protein chybí. »Buňky bez CMTM4 ztratily schopnost reagovat na IL-17. Obdobně myši, které postrádaly CMTM4, byly do značné míry ochráněny před autoimunitní lupénkou,« uvedl Štěpánek.

Histologická analýza uší laboratorních myší trpících autoimunitní lupénkou. Toto onemocnění se vyznačuje výrazným ztluštěním kůže (vlevo). Naproti tomu myši postrádající CMTM4 jsou před tímto onemocněním výrazně chráněny (vpravo).

Podle vědců studie výrazně rozšířila poznání o důležitých molekulárních mechanismech imunitního systému. Nově popsaný protein by mohl sloužit jako cíl pro budoucí léčbu autoimunitních chorob, dodali.

(mac, čtk)

FOTO – img.cas.cz, vedavyzkum.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy