Dovolená. Otevřeno pouze o víkendech. Takové cedule najdete na dveřích některých hotelů v Krkonoších

9. listopad 2022 08:03

Plánujete vydat se do Krkonoš a ubytovat se? Rozhodně si zjistěte, jestli je zrovna konkrétní hotel otevřený. Spousta ubytovacích zařízení a restaurací je totiž v těchto dnech mimo provoz. Jejich majitelé se rozhodli pro delší pauzu v mimosezóně a to někdy i několikatýdenní. Vedlo je k tomu podle jejich slov hlavně ušetření energií a výdajů za chod zařízení. 

Čtěte také

„Momentálně, co je teď jediné zapnuté, tak jsou světla nad námi. Mrazáky, lednice i wifi, vše je kompletně vypnuté.“ S provozovatelkou restaurace Miroslavou Kozákovou stojíme uprostřed provozovny. Je tu šero, ticho, skutečně v podstatě nic není v provozu. Důvod?

„Ušetření energií a příprava na zimu. Chceme ušetřit alespoň nějakou korunu, vysvětluje Miroslava Kozáková.

Restauraci nechá zavřenou celý tento měsíc, otevřít se teď prý nevyplatí. „V listopadu určitě ne. Začátek prosince pro nás asi bude složitý. Uvidíme jak nám matka příroda nadělí sníh. Pokud napadne, tak určitě přijedou běžkaři a první víkendoví lidé. Takže to by nás podpořilo.

Čtěte také

Delší pauzu před zimní sezónou plánuje i jeden z větších hotelů v centru Špindlerova Mlýna.

Otevřeno bude tento měsíc podle ředitele Ondřeje Leplta jen o víkendech. „Je to kombinace různých důvodů. Samozřejmě v listopadu by asi zájem turistů byl v týdnu minimální a pokud k tomu přičteme ceny energií a všech vstupů, tak se opravdu nevyplatí mít otevřeno pro nějakých pět nebo šest pokojů.

Menší hotel v sousedství sice zavře, ale živo tu bude. Turisty totiž vystřídají dělníci.

Čtěte také

„Plánujeme opravy, které už v podstatě odkládáme tři roky. Teď bychom je chtěli zrealizovat, máme nějaké ušetřené peníze z letní sezóny. A ty opravy jsou opravdu už nutné, vysvětluje provozovatel Petr Hofrichter. Podle něj se nevyplatí teď ani topit, je potřeba šetřit.

Tradičně zůstávaly otevřené nebo alespoň v částečném provozu alespoň velké hotely, ale i některé z nich chtějí na pár dní nebo týdnů úplně zavřít. Zatím je ještě drží podnikové akce.

„Máme prakticky už otevřeno jen dva víkendy. Mezitím zavřeme na 14 dní a budeme hotel připravovat z hlediska provozu na zimní sezónu, tvrdí manažerka hotelu Jitka Hronešová.

Většina ubytovacích a restauračních zařízení v Krkonoších se naplno otevře až s příchodem zimní sezóny, tedy pokud prý dorazí dostatek turistů.

Spustit audio

Související