Volných pracovních míst meziměsíčně ubylo. Některé firmy zastavují nábory a neprodlužují smlouvy

9. listopad 2022 15:30

Zastavení náborů, neprodlužování pracovních smluv a v některých případech už taky propouštění. I tak některé firmy reagují na problémy související s energetickou krizí a růstem provozních nákladů. Například v Olomouckém kraji se v uplynulém měsíci znovu snížil počet pracovních nabídek.

„V Olomouckém kraji jsme na konci října evidovali 8829 volných pracovních míst. Jejich počet byl o více než 200 nižší než před měsícem a o více než 700 nižší než před rokem,“ říká analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Procentuální podíl lidí bez práce se sice v Olomouckém kraji minulý měsíc nezvýšil, v některých okresech ale nezaměstnanost stoupla. „K největšímu procentuálnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo na Jesenicku o čtyři procenta a jedná se o vůbec největší procentuální nárůst v rámci celé České republiky,“ zmiňuje Mikšaník.

„K největšímu procentuálnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo na Jesenicku o čtyři procenta.“
Analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník

Podle něj řada firem například ruší volná pracovní místa a některé se zřejmě nevyhnou ani propouštění. „V říjnu byl poprvé v tomto roce doručen na Úřad práce záměr hromadně propustit zaměstnance od firmy se sídlem v Olomouckém kraji. Toto propouštění by se v maximalistické variantě mohlo týkat až dvou stovek zaměstnanců,“ uvádí Mikšaník.

Dopady současné krize pociťuje například i olomoucký strojírenský závod Koyo Bearings. Propouštět se tu sice v tuto chvíli nechystají, podle personalistky Lucie Přibylové se ale až na výjimky v podstatě zastavil nábor nových pracovníků.

Čtěte také

„Teď není nějaký velký počet otevřených pozic, které bychom nabírali zvenku. U některých pozic došlo třeba k ukončení pracovního poměru, že doběhly v době určité. Dochází i třeba k přesunům zaměstnanců z jednoho oddělení třeba na druhé v rámci optimalizací,“ říká Přibylová.

Mezi profese, které jsou i v tuto dobu stále žádané, patří hlavně kvalifikovaní strojírenští dělníci nebo řidiči nákladních aut.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio