Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První družstva přecházejí na voliérové chovy slepic. Vejce podraží, varují

  4:54
Minulá vláda mimo jiné schválila zrušení klecového chovu slepic od ledna 2027, producenti vajec pak musejí přejít minimálně na voliérové. Zvířata tak dostanou více prostoru na snášení i pohyb. Zemědělská družstva už se na změnu začínají adaptovat, vyžaduje totiž nemalou přípravu a přináší i výrazné finanční náklady.

Pohled do nového voliérového chovu v Drahanovicích na Olomoucku. | foto: Václav Havlíček, MF DNES

„Nedá se to udělat za krátký čas, my už na tom pracujeme dva roky. Jednou jsme neprošli výběrovým řízením na dotace, teď to provádíme a v příštím roce vše budeme dokončovat. Takže to může být akce i na tři čtyři roky,“ říká například Svatopluk Martinek, předseda zemědělského družstva z Újezdu na Olomoucku.

Olomoucký kraj však už svůj první voliérový chov má. Na konci září ho dokončili v Drahanovicích a v těchto dnech by měl produkovat první vajíčka.

Ta se budou prodávat s označením 2. Jedničku mají vejce snesená slepicemi, jež se chovají v klecích s výběhem, nula pak patří bioprodukci. Prodejci by ovšem měli vajíčka rozlišovat i na obalech, aby zákazníci hned viděli, co kupují.

Pouze v klecích slepice být nesmějí už od roku 2012, stále je však povoleno chovat je v takzvaných obohacených klecích.

„To znamená, že tam mají snášková hnízda, hrabaniště, škrabadla na pařátky, místa na popelení a napáječky s vodou,“ popsal vedoucí chovu v Drahanovicích Jakub Forman.

Ve voliérových chovech bude moci být devět slepic na jeden metr čtvereční, v klecích měli chovatelé podmínku, aby na jedno zvíře připadalo 750 centimetrů čtverečních. Nově tak bude mít jedna slepice o 361 centimetrů plochy navíc. Právě stísněné podmínky a nedostatek pohybu v klecích kritizují ochránci zvířat i některé známé osobnosti.

8. září 2020

Před Sněmovnou tak v září 2020 kvůli hlasování o zákazu probíhala akce Měsíc v kleci. Do zvětšené repliky klece se tam zavírali dobrovolníci, akci podpořil i herec Jakub Prachař či zpěvák Tomáš Klus. A do klece šel i poslanecký klub Pirátů, pro který byl zákaz klecových chovů zásadní.

Lítost je vsugerovaná, říkají chovatelé

„Slepice nebude zavřená v relativně stísněném prostoru. Může si kdykoliv zahrabat, zajít si pro vodu či krmení. Co se welfaru zvířat týče (termín přejatý z angličtiny označující zajištění podmínek pro spokojenou existenci zvířete, především zdraví a životní pohodu, pozn. red.), je to krok vpřed,“ vysvětlil Forman.

„Třeba krmení však budou dostávat stejné, takže si nemyslím, že se to výrazně projeví na kvalitě vajec,“ dodal.

Například obchodní řetězec Lidl přestane vejce z klecových chovů úplně prodávat už dva roky před legislativním omezením.

„Životní podmínky slepic nám nejsou lhostejné a uvědomujeme si, že je jako jeden z největších obchodníků na trhu můžeme ovlivnit. Již v minulém roce jsme proto klecová vejce vyřadili ze stálé nabídky,“ potvrdil mluvčí společnosti Tomáš Myler.

„Z kapacitních důvodů jsou k dostání výhradně v akcích a ke kompletnímu zrušení jejich prodeje dojde nejpozději do roku 2025, k čemuž potřebujeme spolupráci dodavatelů,“ doplnil.

Méně vajec a vyšší náklady rovná se zdražení

Ve voliérových chovech budou mít slepice umělé osvětlení, jež je bude navádět ke snášení vajec, více prostoru i napáječek. To však bude znamenat zdražení vajec. Kvůli prostorovým nárokům bude mít Forman o třetinu méně slepic, a tudíž menší produkci.

„Navíc tam musíte dát slepice vychované v podobném zařízení. Do voliér nelze šoupnout kuře odchované v kleci,“ podotkl Martinek z družstva v Újezdu.

„Slepice také v tomhle systému začínají snášet později, až kolem 20. týdne. My jsme pořídili nové, zhruba v 16. týdnu, staré jsme prodali do drobnochovů,“ doplnil Forman.

Vejce z voliérových chovů tak může být až o korunu dražší. „Jsme skeptičtí. Moc dobré to není pro chovatele ani zákazníka. Pro nás je to náročnější, víc krmení, víc lidské práce. Zároveň vejce z klecí mají méně choroboplodných zárodků a je na nich méně kuřinců,“ říká Martinek.

Jeho slova potvrzuje i Forman: „Z veterinárního hlediska je pro slepice klecový chov nejzdravější.“

Slepice si totiž dokážou zapamatovat pouze deset dalších jedinců, se kterými je lze v klecích uzavřít. V případě voliér mohou přelétnout, dostat se do cizí skupinky a s novými zvířaty se poprat. Navíc jsou-li odchované už v klecích, stísněné prostory jim podle chovatelů nevadí.

„Zákazníci nejspíš budou vyhledávat vejce z neklecových chovů. Možná je jim slepic líto, ale to je vsugerovaný pocit, nemá být proč,“ dodal Forman.

Nejspíš bude nutné stavět nové haly

Ten má obavu, že kvůli uspokojení poptávky bude v příštích letech nutné stavět nové haly, což si vyžádá další investice. K dispozici má ještě tři haly klecových chovů, ale ty budou muset být brzy též přestavěny.

Stejně je tomu i v Újezdě u Uničova. Oba chovy se i přes překážky rozhodly pokračovat.

„Chci, aby tu ta tradice zůstala. Slepice se tu chovají už od 60. let,“ řekl Martinek, jenž bude muset podle svých slov investovat desítky milionů. „Vajíčka nám to nikdy nesplatí. Leda by stálo deset korun jedno,“ postěžoval si předseda družstva.

A byť je zákaz klecí naplánován až na rok 2027, shodují se chovatelé, že času na adaptaci není nazbyt. „Chtěli jsme sice být napřed před konkurencí, ale i tak se čas bude neúprosně krátit. Musíme ještě předělat tři haly,“ vyhlíží Forman. Většina družstev si navíc nemůže dovolit mít takto velké investice v jediném roce.

Na vrcholu bude ve voliérových klecích snáškovost mezi 95 a 96 procenty, v případě drahanovického chovu to znamená, že denně vyprodukuje kolem 14 tisíc vajec.

Kritici zákazu varují, že nebude-li vyhlášen v rámci celé Evropské unie, vše skončí jen tím, že se do Česka budou dovážet levnější „klecová“ vejce odjinud, což povede k uzavření části tuzemských chovů.

16. září 2020

  • Nejčtenější

Skiareál z evropských dotací za 126 milionů lyžaře netáhl, je roky zavřený

2. května 2024

Dotace z Evropské unie se staly nedílnou součástí většiny velkých projektů v Olomouckém kraji....

Spor o platy graduje, řidiči se chystají soudit. Chtějí senzaci, tvrdí dopravce

30. dubna 2024

Premium Počet řidičů autobusů z Olomouckého kraje, kteří jsou odhodlaní domáhat se u soudu části mezd,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

29. dubna 2024  4:51

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje...

Olomouc se po 25 letech chystá převzít zpět od Francouzů správu pitné vody

3. května 2024  4:55

Vodohospodářskou společnost VHS Olomouc začne už brzy vést nový ředitel, jehož hlavním úkolem bude...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Sami jsme se uvařili, ví po porážce v Hradci olomoucký trenér Saňák

6. května 2024  10:01

Sigmáci, takhle se o Evropu nehraje. Fotbalisté Olomouce začali nadstavbovou část Fortuna:Ligy o...

Hokejisty Prostějova posílí zkušený útočník Pilař z Hradce Králové

6. května 2024  9:54

Zajímavou posilu do útočných řad získali hokejisté Prostějova. Prvoligový mančaft posílí...

Můžu hrát ještě líp, říká hradecký Juliš. Vlastní gól soupeře považoval za svůj

6. května 2024  8:56

Dostal šanci, využili ji. Útočník fotbalového Hradce Petr Juliš byl jednou z ústředních postav...

Zákaz prodeje HHC nabídku v automatech neomezil. Zákazníkům ale nabízí jiné zboží

6. května 2024  5:58

Stejné zářivé obaly, jen s jiným označením a obsahem svítí za skly prodejních automatů a výlohami...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...