Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Svatomartinské hody a veselení, filmový víkend nebo akvaristická burza

10. listopad 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

1. Zlínský filmový víkend na Filmových ateliérech

11. až 13. listopadu, Filmové ateliéry Zlín

Zažijte jedinečnou atmosféru zlínských Filmových ateliérů a setkejte se s úspěšnými tvůrci. 1. ročník akce nabízí projekci zajímavých snímků, setkání s filmovými osobnostmi i exkurze po areálu ateliérů. Podrobný program najdete ZDE.

Pocta Rudolfu Firkušnému

Čtěte také

11. až 13. listopadu, Napajedla

V Koncertní síni Rudolfa Firkušného Napajedla (Klášterní kaple) se koná 13. roční festivalu vážné hudby. V pátek vystoupí ČESKÉ TRIO, v sobotu DUO ABSOLUTO (mladí akordeonisté) a v neděli CAMERATA CREMSIRIENSIS. Koncerty začínají vždy v 17 hodin.

Svatý Martin ... přijede na bílém koni!

11. listopadu, Holešov

Na náměstí Dr. E. Beneše v Holešově přijede v 17 hodin družina sv. Martina. V rámci programu bude hrát JazzBook Dixi a bude probíhat degustace a představení svatomaritnských vín.

Svatomartinské veselení ve Veselé

12. listopadu, Veselá (místní část obce zašová)

VII. ročník tradiční akce, jejímiž největšími lákadly jsou průvod třicetičlenné družiny sv. Martina na koních a svatomartinské manu podávané v místním kulturním domě a v Penzionu Na Fojtství. Letos bude nově probíhat i svatomartinský jarmark. Podrobný program najdete ZDE.

Svatomartinské hody ve Zlíně

12. listopadu od 10 do 22 hodin, Zlín

5. ročník oblíbeného festivalu, svátek milovníků vína i výtečného jídla, který se uskuteční na náměstí Míru. Festival zpříjemní hudební koncerty i program pro děti.

Svatomartinský trh ve Vizovicích

12. listopadu od 9 do 15 hodin, Vizovice

Tradiční akce s prodejem regionálních produktů v prostorách státního zámku ve Vizovicích. Zajištěno je občerstvení i bohatý program

Aquatera

13. listopadu od 8 do 12 hodin, Výstaviště Kroměříž

Pravidelná akvaristická chovatelská burza pro širokou veřejnost, která se koná na Výstavišti Kroměříž. Na burze naleznete akvarijní ryby, rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího. 

Dobrovolní archeologové na Kroměřížsku – výstava a komentovaná prohlídka

15. listopadu v 16 hodin, Městské muzeum a galerie Holešov

Holešovští muzejníci otevřeli na začátku října výstavu Dobrovolní archeologové na východním Kroměříšsku. V úterý 15. listopadu od 16 hodin se můžete seznámit s osudy dobrovolných archeologů na komentované prohlídce výstavy, která se aktuálně koná na zámku v Holešově. Provedou vás její autoři - kroměřížské archeoložky Pavlína Daňhelová, Lenka Pěluchová a Dalibor Kolbinger, který výstavu inicioval.
Výstava bude k vidění do 27. listopadu. Prohlédnout si ji můžete v rámci vstupného do holešovského muzea nebo v rámci velmi zvýhodněného kombinovaného vstupného na všechny podzimní zámecké výstavy.  

Fenomén cimbál

do 15. ledna 2023. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 

Záměrem výstavy je představit cimbál jako hudební nástroj, jehož počátky sahají do středověké epochy oblasti Blízkého východu, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Výstava představuje pomocí audiovizuálního záznamu postup výroby cimbálu, přibližuje podobu jeho současného vývoje, ale také seznamuje s technikou hry, osobnostmi současných cimbalistů a ukazuje cimbál jako koncertní nástroj, pro který skládají hudbu současní autoři.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kovozávody Semily hravě i zdravě

do 27. listopadu, druhé patro zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí

Výstava retro hraček s dětskou hernou. Výstava největší soukromé sbírky Kovozávody Semily z představuje legendární retro hračky z let 1955 až 1993.
Výstava je otevřena od úterý do pátku vždy od 9 do 12 a od 12:45 do 17 hodin. O víkendu ji můžete navštívit od 13 do 17 hodin. Pondělí je zavřeno.

Nový pohádkový orloj v Zašové na Vsetínsku

kdykoli, nejlépe o víkendech, zašovská oblast Kotěhůlky

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Čtěte také

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění hejtmanský meč Jana z Rottalu, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Výstava valašských panenek paní Aleny Dynkové

do října 2023, DK Klobučan Valašské Klobouky

Sbírka čítá na dvě stovky exponátů, které sběratelka sama zdobí, stylizuje a obléká do valašských krojů. Inspiruje se při tom zdejšími tradicemi, zvyky, řemesly i koloběhem života, a tak panenky znázorňují plynutí času na Valašsku.
Slavnostní program výstavy začne v 15 hodin v nové galerii Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě. K vidění budou ukázky drobných ručních prací, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. K oficiálnímu otevření pak dojde v 17 hodin.
Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka