11.11.2022 09:29

Ukrajinský konzul v Miláně žádá La Scalu, aby nezahajovala sezonu ruskou operou

Ukrajinský konzul v italském Miláně požádal vedení tamního operního domu La Scala, aby nezačínalo příští měsíc novou sezónu operou Boris Godunov ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského. Konzul žádost zdůvodnil tím, že by se tak jeden z nejslavnějších operních domů světa měl vyhnout možné ruské propagandě. Informovala o tom dnes agentura ANSA.

Ukrajinský konzul v Miláně Andrij Kartyš zaslal žádost vedení opery, milánskému starostovi i šéfovi lombardské regionální vlády. Poděkoval jim za podporu, kterou má Ukrajina od Itálie od začátku ruské invaze z letošního února. Zároveň ale požádal, aby La Scala přehodnotila program své letošní sezony a aby ji nezačínala 7. prosince ruskou operou. Podle konzula je ukrajinská komunita v Itálii velmi zklamaná a organizuje i petici s žádostí o nahrazení ruských představení.

Začátek nové sezony v La Scale patří k vrcholům italského hudebního kalendáře a letos ji má uvést ruská opera Boris Godunov, v hlavních rolích vystoupí ruští pěvci Ildar Abrazakov a Anna Denisovová.

"Nezapojím se ani do honu na čarodějnice, ani do bojkotu ruských děl," řekl umělecký ředitel divadla Dominique Meyer v červnu, kdy úvodní operu sezóny oznamoval. "Neschovávám se, když čtu (ruského spisovatele Alexandra Sergejeviče) Puškina," dodal. Opera Boris Godunov, jejíž libreto napsal skladatel na motivy stejnojmenné Puškinovy tragédie, byla podle Meyera vybrána k nastudování už před několika lety.

Teatro alla Scalla

Autor článku: ČTK: nob, lep; Foto: Wikipedia Commons

Ukrajinský konzul v Miláně žádá La Scalu, aby nezahajovala sezonu ruskou operou

Zahraniční divadlo

10.05.2024

Pavel Černoch se představí v Hamburku v opeře Lady Macbeth Mcenského újezdu

V neděli 12. května se tenorista Pavel Černoch poprvé představí v opeře Dmitrije Šostakoviče Lady Macbeth Mcenského újezdu v Hamburské státní opeře. Lady Macbeth Mcenského újezdu patří mezi nejvýznamnější hudebně-dramatická díla 20. století, která odvážně prolomila nové hudební hranice, a v letošním roce si připomínáme 90 let od jejího prvního uvedení.

06.05.2024

Sezónu kinopřenosů z Metropolitní opery uzavře klasika Madama Butterfly a nabídne hned dva vyhlížené debuty

Osmnáctá sezóna oceňované série kinopřenosů z Metropolitní opery v New Yorku, která  v posledních letech pod hlavičkou MET: Live in HD míří i do českých kinosálů, jde do finále. Závěrečným přenosem sezóny 2023–2024 se stane klasické dílo Giacoma Pucciniho Madama Butterfly. Stálice operních jevišť, letos slaví 120 let od své premiéry a do kin zamíří v sobotu 11. května 2024. Ke zhlédnutí bude v síti Cinestar, kině Světozor, Bio Central a také v kinech v Hodoníně, Chomutově, Kutné Hoře, Vrchlabí a dalších.

06.05.2024

Divadelný ústav pozýva na jubilejný 20. ročník festivalu Nová dráma/New Drama 2024

Viac ako 30 zahraničných hostí, 10 inscenácií v súťaži o Grand Prix, masterclass nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Wole Soyinku a veľa ďalších sprievodných podujatí – to je ponuka jubilejného 20. ročníka festivalu súčasnej drámy Nová dráma/New Drama 2024, ktorý sa uskutoční v Bratislave a Trnave od 13. do 18. mája 2024.