InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Folk koncert kapel Spolektiv a Jistem

    sobota 11.5 19:00 - Na Ostrově, ul. Na Dubovci, Strakonice

  • Koncert kapely Parkán

    sobota 11.5 20:00 - Podskalí – Hospůdka Ostrov, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Týně podpoří krajským příspěvkem jen rodiny s dětmi. Senioři nad 75 dostanou prominutý poplatek za odpad

 Autor: L. Kolářová

    Autor: L. Kolářová

TÝN NAD VLTAVOU – Nově zvolení týnští zastupitelé se sešli ve čtvrtek 10. listopadu na mimořádně svolaném zasedání, aby rozhodli, zda se město připojí ke krajské iniciativě My v tom Jihočechy nenecháme. Snahou kraje je podpořit obyvatele s nižšími příjmy při současném růstu cen energií i dalšího zboží vlivem inflace. V Týně se rozhodli, že z krajských grantů, které jsou na pomoc Jihočechům vypsány, požádají kraj pouze o ten, ve kterém budou vyplácet příspěvek 4000 korun rodičům dětí do tří let, případně rodičům handicapovaných dětí do osmi let. Kraj tyto vyplacené peníze obci beze zbytku uhradí, město má tedy pouze zařídit administraci. Grant na podporu seniorů město Týn nevyužije.


U grantu na podporu seniorů a invalidních občanů musí podle pravidel polovinou ze čtyřtisícové částky přispět sama obec. To by v Týně znamenalo přispět částkou 1,2 milionu z městského rozpočtu, pokud by požádali všichni, kterých se příspěvek může týkat. V Týně se rozhodli, že tento grant nevyužijí a místo toho prominou důchodcům poplatek za odpad na příští rok. To se ale bude týkat pouze seniorů nad 75 let a těm to přinese úsporu 840 korun místo čtyř tisíc, které mohli získat. A o tom se rozpoutala diskuse.

Příliš velká zátěž pro úřad?

Hlavní slovo měla tajemnice městského úřadu Jana Polívková Vraná, která sdělila, že agendu seniorských žadatelů by už úředníci radnice nezvládli. Počet seniorů, kteří by se mohli o příspěvek z krajského orgánu ucházet, se odhaduje na 800. Pokud by město mělo uhradit polovinu příspěvku všem důchodcům, muselo by vynaložit částku 1,2 milionu korun. Druhou polovinu by poskytl kraj.

Vedení města proto navrhlo místo toho odpustit poplatek za odpad pro seniory nad 75 let, kterých je ve městě 519. Poplatek za odpad stál doposud 780 korun, pro rok 2023 se novou vyhláškou zvyšuje všem obyvatelům s výjimkou dětí do jednoho roku na 840 korun. Město tak přijde tato úleva pro nejstarší seniory na 436 tisíc a tím ušetří. Invalidé, kteří rovněž spadají do krajského grantu, tuto úlevu mít nebudou.

Zastupitelka za ODS Martina Sudová navrhla, aby město do odpuštění poplatku za odpad zahrnulo všechny důchodce již od 65 let. To ale vedení města odmítá, protože pak by město zaplatilo de facto stejných 1,2 milionu jako kdyby přistoupilo k seniorské části krajského grantu. Není to ale totéž. V případě, že by město o krajský grant žádalo, dostali by sociálně potřební občané 4000 korun. Kdežto kdyby město odpustilo poplatek za odpad všem seniorům 65+, získali by úlevu 840 korun – ovšem všichni, bez ohledu na to, zda prokáží sociální potřebnost. „To bychom tedy měli důchodcům odpustit poplatek na pět let, aby získali stejnou podporu jako z krajského grantu," řekla Martina Sudová.

Rozpoutala se debata, z níž vyplynulo, že město chce jednak ušetřit a za další nechce zatěžovat úředníky, protože seniorů by bylo podstatně víc než potenciálních žadatelů z řad rodičů dětí u grantu, pro který se město rozhodlo. Tam se odhaduje počet potenciálních žadatelů do devadesáti.

Týn nechce suplovat stát

Martina Sudová zdůraznila postoj klubu ODS – aby se Týn připojil i ke krajskému grantu pro nízkopříjmové seniory a umožnil jim získat příspěvek 4000 korun. Vyjmenovala, že tak učinili v podobně velkých městech jako je Bechyně, Milevsko, Rudolfov nebo Slavonice, ale i v podstatně menších, což je třeba Kovářov na Písecku. Starosta Karel Hladeček (Protejn) řekl, že to by si vyžádalo vyčlenit na dva až tři měsíce dva či tři pracovníky.

Na další návrh, aby tedy město odpustilo poplatek za odpad seniorům už od 65 let, starosta reagoval slovy, že tito mladší důchodci často ještě pracují a navíc mají vyšší důchody, takže nejsou v takové sociální tísni jako senioři nad 75 let. Proto vedení města navrhuje zacílit pouze na tuto skupinu.

Starosta Hladeček s radním Jaroslavem Luňáčkem (Protejn) zdůrazňovali, že řešení sociální podpory občanů je věc státu a nikoliv obce. „Kraj něco rozhodne, ale peníze nám na to nedá. Tohle není úkol města, od toho tu nejsme my ale stát," řekl radní Luňáček. To si ale podle všeho nemyslí představitelé řady jiných jihočeských obcí, kde neváhají využít i tuto možnost, jak své občany v tísni podpořit.

Zastupitel Jan Novák (Piráti) připomněl, že právě ve čtvrtek ráno zaznělo na krajském zastupitelstvu, že kraj bude mít zhruba o miliardu vyšší příjmy z výběru daní, než očekával. Novák se ptal, zda se tento trend projevuje i v Týně a o kolik město získá do rozpočtu víc. Vedoucí finančního odboru úřadu Blanka Rambousková konkrétní čísla nesdělila. Připustila, že vyšší příjmy budou, ale ty podle ní spolyká příští rok navýšení nákladů na investiční akce vlivem inflace. A k debatě o příspěvku pro důchodce řekla, že o důchodce je relativně dobře postaráno, letos už dostali třikrát přidáno, kdežto rodiny s dětmi jsou na tom hůř.

Novák se marně snažil dostat z vedoucí finančního odboru přesnější čísla o vývoji příjmů města. Odpověděl mu až starosta Hladeček: „Odhad příjmů je 200 milionů, 190 milionů představují běžné výdaje, takže na investice by zbylo jen deset milionů."

A ještě jedna věc se dostala na přetřes, než nová týnská koalice (Protejn a KDU-ČL) převahou svých hlasů schválila přistoupení pouze ke krajskému grantu pro rodiče dětí a novou odpadovou vyhlášku s odpuštěním poplatku vedle dětí do roka i pro seniory nad 75 let. Zastupitel Pavel Boček (SPD) se zeptal, jestli je pravda, že někteří občané platí poplatek za odpad dvakrát, pokud mají na území města i chatu. Na to odpověděl bývalý starosta Ivo Machálek (Trikolora). Uvedl, že dvojí sazba poplatku je ve vyhlášce proto, že někdo chaty pronajímá a vzniká tak odpad na dvou místech. „Jestliže v chatě nikdo nebydlí a obyvatel města ji používá jen na víkendy, lze žádat o prominutí druhého poplatku," řekl.

V Milevsku se nával žadatelů nekoná

V Týně nad Vltavou se přistoupením ke krajskému grantu zabývají až po volbách. Nevyužili ale zjevně možnosti poptat se ve městech, kde už administrace příspěvků probíhá, zda skutečně vzniká nadměrná zátěž úřadů. Žádné návaly žadatelů se totiž nekonají.

Například v Milevsku se odhadovalo, že žádat může až 600 nízkopříjmových důchodců a až 100 rodin s dětmi. Zatím od začátku října městský úřad vyřizoval 70 příspěvků pro seniory a deset pro rodiny s dětmi. „Čekali jsme, že zájem bude mnohem větší. Tohle zvládáme při běžné agendě naprosto v pohodě, nikoho navíc jsme nepřijímali," uvedl vedoucí sociálního odboru v Milevsku Ladislav Kotalík. Dodal, že poptat se přišlo víc lidí, ale ukázalo se, že na příspěvek nedosáhnou – buď překračovali hranici příjmů, protože mají různé přivýdělky, nebo jsou v exekuci či mají nějaký dluh vůči městu. Tito lidé žádat nemohou. Také tajemnice Městského úřadu v Milevsku Hana Jánová vidí průběh jako bezproblémový. „Zájemci o tento příspěvek v některých případech i objevili nějaký svůj dluh vůči městu za poplatek nebo pokutu a tam vidíme i pozitivní efekt pro město," dodala milevská tajemnice úřadu.

O čem ještě byla řeč

V diskusi na mimořádném týnském zastupitelstvu se ještě debatovalo o otevírací době sběrného dvora, zrušeném výběrovém řízení na zázemí Fotbalového klubu Olympia, s nímž chce město debatovat o celkové vizi areálu a možnosti využití dotací, o hledání nového ředitele polikliniky, kterého bude zatím zastupovat radní Pavla Fraňková (KDU-ČSL), místostarosta Ondřej Bouška popsal možnosti šetření elektřinou, které vedení města zvažuje. A dotazy padaly i na chystanou rekonstrukci mostu přes Vltavu. Tam stojí vedení města před jednáním na kraji, který bude investorem. 

Novou koalici v Týně vytvořila volební strana Protejn, která má v 21 členném zastupitelstvu deset mandátů, do koalice přibrala lidovce se dvěma mandáty. V opozici se ocitla Trikolora bývalého starosty Ivo Michálka (tři mandáty), ODS bývalé místostarostky Martiny Sudové (dva mandáty), Piráti, Fandíme Týnu, KSČM a SPD mají jedno křeslo. 

Bývalá místostarostka Martina Sudová se vrátila k původní práci ředitelky městského muzea, bývalý starosta Machálek se na místo zkušebního komisaře na městském odboru dopravy vrátit nechce. Uvedl, že se porozhlíží po jiné práci.  

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Důchodce 

    Reagovat

     

    V Týně chudé důchodce odhodili,prominutí poplatku za odpad dostanou i ti bohatí a neosamělí důchodci a ti do 75 let s malým důchodem sami,nedostanou nic.Nezapomeneme a jestli se dožijeme příštích voleb,tak se budeme hodně rozhodovat nad každým kandidátem.Mile překvapili někteří zástupci to také nezapomeneme.

    Vloženo 10.12.2022 09:40:21

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace