Benjamin Netanjahu pověřen sestavením vlády Izraele

Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022
Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022; foto: Kobi Gideon, Vládní tiskový úřad

Předseda strany Likud Benjamin Netanjahu byl dnes prezidentem Izraele Jicchaek Herzogem formálně pověřen sestavením 37. izraelské vlády, která by měla mít ve 120 členném Knesetu podporu 64 poslanců pravicových a náboženských stran.

Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022
Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022; foto: Kobi Gideon, Vládní tiskový úřad

Netanjahu, který už nyní je nejdéle sloužícím předsedou izraelské vlády, se tak po 19 měsících nuceného pobytu v opozici vrací do čela izraelské výkonné moci. Dosud byl sestavením izraelské vlády pověřel osmkrát, z toho třikrát se mu vládu sestavit nepodařilo.

Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022
Benjamin Netanjahu a Jicchak Herzog, Jeruzalém, Izrael, 13. 11. 2022; foto: Kobi Gideon, Vládní tiskový úřad

Po obdržení mandátu k sestavení šesté vlády pod svým vedením Netanjahu prohlásil, že „lid se jasně rozhodl pro sestavení vlády se mnou v čele“, a slíbil, že sestaví „stabilní a úspěšnou vládu, zodpovědnou a oddanou vládu“, která bude sloužit „všem obyvatelům Izraele bez výjimky“.

Nová izraelská vláda se bude opírat o Netanjahuův Likud s 32 mandáty, pravicový Náboženský sionismus (HaCionut HaDatit) se 14 mandáty a dvě charedi-zbožné strany, sefarský Šas s 11 mandáty a aškenázský Sjednocený judaismus Tóry se 7 mandáty.

Zatímco účast náboženských stran v koalici s Likudem je záležitostí dlouhodobou a kromě věcného nesouhlasu s jejich politickým programem nevyvolává u kritiků významnější emoce, vlnu pobouření naopak vyvolal volební úspěch Náboženského sionismu, v jehož čele stojí Becalel Smotrič. Strana Náboženský sionismus umožnila na své kandidátce kandidovat též členům dvou menších stran – Židovská síla (Ocma jehudit), v jejímž čele stojí Itamar Ben-Gvir, a Noam, kterou řídí rabi Zvi Thau. Smotričovi a Ben-Gvirovi je vyčítána jejich minulost pravicových aktivistů, kteří protestovali proti izraelskému předání Pásma Gazy v roce 2006 teroristům Palestinské správy a podporovali zakládání židovských obcí na vrcholcích strategických kopců v Judeji a Samaří. Itamar Ben-Gvir se navíc netají zásadním vlivem, který na něj měl rabi Meir Kahane, radikální odpůrce přítomnosti Arabů v Zemi Izrael, byť dnes se Ben-Gvir od radikálnosti jeho názorů na Araby výslovně odklání. Straně Noam je pak vyčitán ostře nesouhlasný postoj k rozšiřování práv LBGT+ a vůči tomu, co nazývá „destrukce rodiny.“

Mezi kritiky Náboženského sionismu patří izraelští středoví a levicoví představitelé, včetně prezidenta Herzoga, bývalého poslance Strany práce (Avoda), ale i někteří představitelé armády a bezpečnostních složek. Samostatnou kapitolou jsou v zahraničí žijící Židé, mezi nimiž zejména ti v USA, mají na izraelské poměry značně levicové a nábožensky reformní názory.

Prezident Jicchak Herzog při dnešním slavnostním pověřením sestavením vlády neopomněl zmínit ani probíhající trestní soudní řízení proti Netanjahovi, který je obžalován z korupce a porušení důvěry.

„Samozřejmě mi není lhostejné, že u jeruzalémského okresního soudu probíhá soudní řízení proti poslanci Netanjahuovi, a vůbec to nebanalizuji,“ řekl Herzog. „Nicméně je důležité si uvědomit, že Nejvyšší soud se k otázce probíhajících obvinění proti poslanci Knesetu navrženému do role sestavitele vlády již jasně vyjádřil, a to v řadě rozhodnutí, včetně rozšířeného senátu 11 soudců, kdy byl úkolem sestavit vládu pověřen MK Netanjahu mým předchůdcem prezidentem Reuvenem Rivlinem. Ve světle toho všeho, po zvážení skutečností v souladu se zákonem a poté, co jste k tomu dal svůj souhlas, jak vyžaduje zákon, jsem se rozhodl pověřit vás, poslanče Benjamine Netanjahu, úkolem sestavit vládu.“

Herzog se minulý týden sešel se zástupci stran nastupujícího Knesetu, kteří mu v souladu s tradicí sdělili, koho navrhují pověřit pokusem o sestavení vlády. Většina nově zvolených poslanců Knesetu se vyslovila pro Benjamina Netanjahua.

V opozice se ocitly strany různorodého politického směřování – od pravicové nacionálně-sekulární Jisrael bejtenu (Izrael náš domov), přes středové Ješ atid (Budoucnost existuje), po levicovou Stranu práce a krajně levicovou Hadaš-Ta´al až po islamisticky konzervativní Ra´am– které dosud spojoval jen odpor k Netanjahuovi.

„Anti-Bibi“ tábor, který se v opozici ocitl do značné míry zejména kvůli své volební neschopnosti, kdy mnoho hlasů propadlo při neúspěchu krajně levicové strany Merec a arabské nacionální strany Balad, se z porážky stále ještě nevzpamatoval.

Strana Ješ Atid dnešek označila za „temný den pro izraelskou demokracii“ a nastupující vládu obvinila z prosazování „protidemokratické agendy“, za níž vedle jiného považuje například snahu vytvořit mechanismus, který parlamentu umožní překonat negativní názor Nejvyššího soudu na některé izraelské zákony.