do not follow here
Černé díry < LIVING fUTURE

Polarizované rentgenové záření odhalilo podobu bezprostředního okolí černé díry Cygus X-1

Nedávná pozorování černé díry Cygnus X-1 přinesla nové informace o hmotě, která se nachází v její bezprostřední blízkosti. Tato hmota obíhá velkou rychlostí v disku kolem černé díry, zahřívá se při tom na extrémně vysoké teploty a září v rentgenovém spektru. Ke svému výzkumu vědci využili vesmírné observatoře IXPE, která vyletěla do vesmíru koncem loňského roku. Na výzkumu se podíleli také vědci z Astronomického ústavu české Akademie věd.

MiseStartStatus
missions icon IXPE 9. 12. 2021 Probíhá


IXPE

Rentgenový teleskop IXPE snímá rentgenové záření a dokáže zaznamenat i jeho polarizaci. Vědcům to umožňuje zkoumat magnetická pole černých děr, neutronových hvězd a dalších exotických objektů ve vzdáleném vesmíru.

Cygnus X-1

Černá díra Cygnus X-1 o hmotnosti 21 Sluncí je součástí binárního systému s modrým veleobrem HDE 226868, který má kolem 40 slunečních mas. Nachází se si 7 300 světlených let od Slunce a jedná se o jeden z nejzářivějších zdrojů rentgenového záření na obloze. Vesmírný teleskop IXPE dokáže na rozdíl od jiných zachytit polarizaci záření. Vědci tak mohou zjistit více o prostředí, odkud radiace vychází. Rentgenové záření od systému Cygnus X-1 nepochází přímo z černé díry, ale z jejího bezprostředního okolí do vzdálenosti asi 2 tisíce kilometrů od horizontu události, který má napříč asi 60 kilometrů. Nová pozorování naznačují, že akreční disk pozorujeme více z boku, než se původně uvažovalo. Dále z nich vyplývá,že region, ze kterého rentgenové záření vychází, je s diskem paralelní. Na studii se podílelo více než 100 vědců z různých zemí. Mezi nimi Michal Dovčiak, Jiří Svoboda a Vladimír Karas z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Galerie k článku

Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu

Další zprávy z kategorie
Černé díry

tag icon
Další články z kategorie
Černé díry
Načítám stránku...
x zrušit