Hokejisté prohráli se Švýcary 2:3 v prodloužení a na Karjale skončili třetí

foto Hokejový turnaj Karjala, utkání ČR - Švýcarsko v Turku, 13. listopadu 2022. Sven Senteler (uprostřed) ze Švýcarska překonává českého brankáře Romana Willa.

Turku (Finsko) - Čeští hokejisté podlehli v závěrečném utkání na turnaji Karjala v Turku Švýcarsku 2:3 v prodloužení. V konečném pořadí úvodního podniku série Euro Hockey Tour v sezoně tak obsadili svěřenci finského kouče Kariho Jalonena třetí místo.

Češi dvakrát vedli, v první třetině se prosadili Jiří Smejkal a v přesilovce Michael Špaček. Soupeř však pokaždé odpověděl zásluhou Andrese Ambühla a Noaha Roda. Po obrovské chybě Jana Košťálka pak už po 20 sekundách prodloužení rozhodl Sven Senteler.

Již ve druhé minutě prověřil Willovu pozornost Eggenberger, český gólman zasáhl pohotově ramenem. Jen o chvilku později český tým špatně vystřídal a musel do čtyř, při oslabení se znovu vyznamenal Will, když se stihl přesunout proti Moyově dorážce. V polovině úvodní dvacetiminutovky šli však do vedení Češi: Smejkal se neunáhlil s dorážkou a kolem betonu na ledě položeného brankáře Genoniho uklidil puk pohodlně do branky.

Uběhlo však pouze 42 sekund a bylo vyrovnáno. Zohorna při rozjezdu útočné akce přihrál ve středním pásmu naslepo za sebe, jenže do míst, kde nebyl nikdo z českých hráčů, kotouče se ujal veterán Ambühl a dokonale přesnou ranou na bližší tyčku oslavil 300. start v dresu švýcarské reprezentace.

Ani český tým však příliš neotálel s odpovědí. Pomohl mu k ní ve 13. minutě faulem Riat. Už po 12 sekundách přesilovky Košťálek místo avizované střely našel na kruhu napřaženého Špačka, který zasáhl neposedný puk ranou z první dokonale a zařídil stav 2:1. Odpovědět pak mohl aktivní Moy, ale ani na dva pokusy z dobrých pozic Willa nepřekonal. Záhy se hrálo ve čtyřech na obou stranách, nicméně stav se do první přestávky nezměnil.

Ve 26. minutě tečovaná Rodova střela proskákala Willovi mezi betony, ale za jeho zády vyjel kotouč do bezpečí mimo branku. Před polovinou utkání Ambühl fauloval a zamířil na trestnou lavici. V početní výhodě zkusil štěstí ranou bez přípravy z kruhu Červenka, Genoniho však propálil nedokázal.

Pak však Ambühl z trestné lavice naskočil do hry rovnou do sólového úniku proti Willovi, zkusil to na něj s bekhendovým blafákem, ten ho však skvěle přečetl a zastavil švýcarského velikána pravým betonem. Následovala série vyloučení na obou stranách, která sice změna skóre nepřinesla, ale ve 38. minutě už Švýcaři slavili vyrovnání, když za Willem skončil tečovaný pokus, jež vyslal od modré čáry MIrco Müller. Gól byl nakonec připsán Rodovi.

Hned zkraje třetí části měl po Smejkalově nabídce příležitost Kodýtek, jenže kotouč mu zůstal pod bruslemi a Švýcaři už ho pak k zakončení nepustili. Ve 48. minutě dostal od Lence nabito mezi kruhy Chlapík, ani on však rovnovážným stavem nepohnul. Další velkou šanci na rozhodující úder měl v 55. minutě Zdráhal, když uháněl sám na Genoniho, forhendový blafák však ke gólu nedotáhl.

Na druhé straně zahrozil Senteler bekhendem, Will si prostor u bližší tyčky pohlídal. I proto se v základní hrací době již nerozhodlo a s jejím vypršením mohli při remízovém stavu slavit první turnajový úspěch v sezoně Švédové. Jen co začalo prodloužení, tak i rychle skončilo. Košťálek zadovkou naslepo do prostoru mezi kruhy ideálně nabil Sentelerovi, jenž nedal Willovi nejmenší šanci.

Hokejisté Švédska i přes prohru s Finskem ovládli turnaj Karjala

Hokejisté Finska porazili v závěrečném zápase turnaje Karjala Švédsko 4:1 a připsali si premiérovou výhru na první akci seriálu Euro Hockey Tour. Úřadující mistři světa rozhodli ve třetí třetině, kdy vstřelili tři branky. Dvakrát se prosadili při power play soupeře.

Švédsko i přes porážku obhájilo celkové vítězství v turnaji, druzí skončili hráči Švýcarska, třetí místo obsadila česká reprezentace a čtvrtí skončili Finové. O první a třetí pozici rozhodly výsledky ve vzájemných soubojích.

Domácí se dostali do vedení v 11. minutě, kdy využil první přesilovou hru Björninen a potrestal Möllerův faul. Švédové svou premiérovou početní výhodu ve vyrovnání nepřetavili, na začátku druhé části se jim ale podařilo vyrovnat. Po samostatné akci se prosadil Friberg.

Hráči Tří korunek si následně vytvořili řadu gólových šancí, Finy ale podržel brankář Säteri. Švédové měli výraznou střeleckou převahu, k druhé brance jim ale nepomohla ani další početní výhoda.

Podobně dopadli i Finové ve třetí třetině, kterým se ale minutu po skončení přesilovky přece jen podařilo podruhé skórovat. Brankáře Högberga překonal po ukázkovém přečíslení dva na jednoho Suomela. Vyrovnat se Švédům nepodařilo, tři minuty před koncem se rozhodli riskovat bez brankáře a ještě dvakrát inkasovali. Nejprve sice mohl vyrovnat Lindholm, ale následně se prosadili Anttila a Liukas.

Hlasy po utkání ČR:

Kari Jalonen (trenér ČR): "Odvedli jsme dobrou práci, neodehráli jsme špatný zápas. Nepředvedli jsme však tentokrát úplně konstantní výkon. Začali jsme dobře, pak šlo tempo trochu dolů, abychom ho na konci zase zvedli. Celkově jsme ale hráli docela OK. Rozhodly naše velké chyby, kterými jsme soupeři pomohli ke gólům. To je ale hokej, to se stává. Je zřejmé, že turnaj je náročný. Tři zápasy ve čtyřech dnech, k tomu přelet z Česka do Finska... Fyzicky to nebylo snadné, tak to ale bývá i na mistrovství světa. Na hráčích jsem však pořád viděl energii. Turnaj mi každopádně ukázal, co jsem potřeboval. Jako tým pořád rosteme, vyvíjíme se. I tenhle turnaj to ukázal. Druhý a třetí zápas jsme hráli jako tým mnohem lépe než ten první se Švédy v Českých Budějovicích."

Roman Červenka (kapitán ČR): "Myslím, že jsme jim to dali. Začátek nebyl špatný, kontrovali jsme to, ale jinak to byl takový hokej nahoru dolů, jak oni hrají. Chodí hodně napadat. Myslím, že jsme měli nějaké šance, ale jejich góly jsme jim trošku usnadnili. Je to škoda. Když se stane nějaká chyba a zavřeme v pásmu my je, nebo oni nás v tom pásmu, tak je pak složité se z toho dostat. Měli jsme snad i nějaké břevno v přesilovce, škoda, že jsme ji nevyužili třeba na těch 3:1, pak bychom podle mého zápas zvládli. Oni pak místo toho vyrovnali tečí před koncem druhé třetiny na 2:2. Samozřejmě mrzí, že turnaj zakončujeme prohrou. Je škoda, že jsme třeba nezvládli alespoň prodloužení, bylo by to o něco lepší, ale ani tak to dnes nebyl špatný zápas. Celkově vzato je škoda hlavně utkání se Švédy, které nám nevyšlo. Jinak pocit z turnaje je vcelku dobrý. Od začátku turnaje byla vzestupná tendence."

Roman Will (brankář ČR): "Je to škoda, protože chceme samozřejmě každý zápas vyhrát. Dnešní prohra nás mrzí, je to škoda. Myslím, že jsme i dnes odehráli velmi dobrý zápas, tím spíš, když se jednalo o druhý zápas v ani ne 24 hodinách. I tak myslím, že jsme odehráli vážně výborné utkání. Samozřejmě, že kdybychom brali alespoň ty dva body my, byli bychom rozhodně šťastnější. Myslím, že po taktické stránce jsme zápas zvládli velmi dobře, bohužel jsme udělali nějaké chyby a Švýcaři je potrestali."

Hokejový turnaj Karjala:

Česko - Švýcarsko 2:3 v prodl. (2:1, 0:1, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Smejkal (Kodýtek, T. Dvořák), 13. M. Špaček (Košťálek, Chlapík) - 11. Ambühl, 38. Rod (Thürkauf, Mirco Müller), 61. Senteler. Rozhodčí: Heikkinen, Kaukokari - Mäkinen, Nurmio (všichni Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 892.

Česko: Will - Košťálek, T. Dvořák, Mozík, Sklenička, Kundrátek, Ščotka, M. Jandus, Němeček - Chlapík, M. Špaček, Lenc - Smejkal, Kodýtek, Červenka - H. Zohorna, Poulíček, P. Kousal - Horký, D. Vitouch, P. Zdráhal - O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.

Švýcarsko: Genoni - Marti, Kukan, Geering, Karrer, Mirco Müller, Rathgeb, Alatalo - Andrighetto, Ambühl, Bertschy - Hofmann, Senteler, Künzle - Riat, Thürkauf, Rod - Eggenberger, Marco Müller, Moy. Trenér: Patrick Fischer.

 

Finsko - Švédsko 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Björninen (Antonen, Lehtonen), 44. Suomela (Anttila), 59. Anttila (Björninen), 60. Liukas - 23. Friberg (Möller, Engsund). Rozhodčí: Šindel, Pražák (oba ČR) - Jusi, Pekkala (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 8512.

Finsko: Säteri - Pokka, M. Lehtonen, Saarijärvi, Melart, Lindbohm, Riikola, Friman, Kivistö - Karjalainen, Suomela, Pyyhtiä - Antonen, Räsänen, Turunen - Turkulainen, Lammikko, Innala - Anttila, Björninen, Liukas. Trenér: Jukka Jalonen.

Švédsko: Högberg - Persson, Häman Aktell, L. Bengtsson, Sellgren, Pudas, Engsund, Folin - Petersson, P. Lindholm, Brännström - Karlkvist, Johansson, Dahlén - Hugg, Johnson, Möller - Friberg, L. Larsson, Lang.Trenér: Sam Hallam.

Tabulka turnaje i EHT:

1. Švédsko 3 1 1 0 1 8:7 5
2. Švýcarsko 3 0 2 1 0 8:7 5
3. Česko 3 1 0 1 1 8:9 4
4. Finsko 3 1 0 1 1 8:9 4

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď