Palestinec při útoku na Západním břehu Jordánu zabil tři Izraelce a tři zranil

foto Izraelští záchranáři a vojáci na místě útoku v osadě Ariel na Západním břehu Jordánu 15. listopadu 2022. Palestinec tam zabil dva Izraelce a čtyři další zranil.

Jeruzalém - Při útoku v osadě na okupovaném Západním břehu Jordánu dnes Palestinec zabil tři Izraelce a tři další zranil, poté byl zastřelen izraelskými bezpečnostními složkami. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na izraelské zdravotníky a palestinské představitele.

Zdravotníci nejprve informovali o třech zraněných po útoku poblíž čerpací stanice v osadě Ariel na Západním břehu Jordánu. Později ale uvedli, že při útoku bylo pobodáno celkem pět lidí, z nichž dva zemřeli a tři utrpěli vážná zranění vyžadující hospitalizaci. Útočník však zabil dalšího člověka, když se snažil z místa činu utéct pomocí kradeného auta, s nímž naboural na nedaleké dálnici.

Izraelská armáda uvedla, že Palestinec zaútočil na Izraelce u vchodu do průmyslové zóny osady, poté přešel k nedaleké čerpací stanici a pobodal tam další lidi. Muž poté podle armády ukradl auto a úmyslně s ním naboural do jiného vozidla, načež z místa činu utekl pěšky. Bezpečnostní složky ho poté zastřelily. Amatérský videozáznam odvysílaný izraelskou televizí ukázal podezřelého, jak běží po dálnici a po výstřelu se zhroutí k zemi.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví později potvrdilo, že 18letý Palestinec byl zabit. Úřady o jeho motivu bezprostředně nepodaly žádné informace a k útoku se nepřihlásila žádná ozbrojená skupina. Radikální hnutí Hamás ho však uvítalo jako "hrdinský".

Izraelský premiér Jair Lapid vyjádřil soustrast rodinám zabitých při útoku a uvedl, že Izrael bojuje proti teroru s "plnou silou". "Naše bezpečnostní síly pracují nepřetržitě, aby chránily izraelské občany a škodily teroristické infrastruktuře všude a neustále," řekl.

Útok byl posledním z vlny izraelsko-palestinského násilí na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Letos bylo zabito nejméně 25 Izraelců a více než 130 Palestinců, z čehož vyplývá, že za rok 2022 bylo zatím nejvíc obětí od roku 2006.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď