metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 19 °C

Úterý 21. května 2024. Svátek má Monika

Univerzální elektronické karty pro znovupoužitelné nosiče raket - VPX CARDS FLPP

  11:21
Brno 15. listopadu 2022 (PROTEXT) - Brněnská společnost G.L. Electronic s.r.o. se díky členství ČR v Evropské kosmické agentuře (ESA) podílí na projektu, který vyvíjí znovu-použitelné nosné rakety. Společnost zrealizuje elektronické karty standardu VPX pro modulární řídicí jednotku (MCU). Jednotka se využije v demonstrátoru Themis jako součást přípravného programu Future Launchers Preparatory Programme (FLPP), který pomáhá snižovat čas, rizika a náklady na programy vývoje raket.

ESA v současné době rozvíjí komplexní plán znovu-použitelnosti s demonstrátorem nízkonákladového, opakovaně použitelného a škálovatelného základního raketového stupně Themis. Jeho cílem je vyvinout klíčové technologie a know-how pro zvládnutí opětovné použitelnosti.

Na čem pracuje G.L. Electronic

G.L. Electronic se účastní významného evropského programu FLPP, který vyvíjí technologie pro použití v budoucích evropských nosných raketách a při modernizacích stávajících nosných raket.

"V rámci programu FLPP jsme byli vybrání abychom se podíleli na vývoji, realizaci i testování univerzálních elektronických karet standardu VPX pro opětovné použití na demonstrátoru Themis. Tímto krokem jsme dosáhli toho, že jsme v současnosti aktivní na všech třech raketových nosičích, které ESA připravuje, anebo již provozuje," vysvětluje ředitel společnosti Luděk Graclík.

Jedná se o nosiče Vega C, Ariane 6 a nové nosné rakety ESA provozované po roce 2030.

Koncept obnovy pro opětovné použití nosných raket se opírá o modulární řídicí jednotku, která řídí navigační, naváděcí a řídicí systém a umožňuje manévrování s opakovaně použitelným stupněm během letu. Modulární jednotka se skládá z 5 zařízení a my z nich zrealizujeme celkem 3:

- Komunikační karta

- Karta snímačů teploty

- Karta snímačů tlaku

Karty, či desky, budou navrženy modulárním způsobem, přičemž všechna hlavní zařízení budou přístupná a demontovatelná v závislosti na konfiguraci znovupoužitelného nebo vyměnitelného nosného zařízení. Každá karta bude tedy obsahovat společnou část a vyhrazenou část.

"Vývoj karet bude trvat 2 roky. V první fázi vyrobíme tzv. breadboard (BB), tedy model, na kterém se ověřuje elektrická funkčnost. Tento model ještě nemá odolnost vůči vlivům vesmíru a podmínkám v raketě. Na konci projektu pak představíme vzorek engineering qualification model (EQM), který již má téměř všechny vlastnosti jako model letový (FM). EQM je testován na demonstrátoru a na základě výsledků testů může ještě dojít k několika změnám. Poslední finální model FM se bude vyvíjet v rámci programu SALTO, kterého se rovněž zúčastníme," upřesňuje Graclík.

Kontext programu

Pracovní skupina ArianeWorks, založená jako subjekt pro hledání inovací a iniciovaná francouzskou kosmickou agenturou CNES a konglomerátem ArianeGroup, má za úkol vyvinout moderní znovupoužitelný nosič. Skupina uzavřela smlouvu s ESA a obsahem byl právě demonstrátor Themis. Hlavním cílem je posílit konkurenceschopnost evropského kosmického průmyslu a zajistit evropskou autonomii pro přístup do vesmíru.

Themis představuje plnohodnotný testovací raketový stupeň k opakovanému použití, ze kterého by měla být později odvozena již nová raketa ESA Ariane Next.

Nejoptimističtější odhady hovoří o zahájení provozu ve 30. letech 21. století.

Obrázek níže, tedy "Themis reusable rocket roadmap", ukazuje průběh testování nosiče.

Ředitel Luděk Graclík, ludek.graclik@glelectronic.cz

Financováno ESA. Text není oficiální stanovisko ESA.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Centru sociálních služeb Tloskov je 65 let a oslaví to ve velkém stylu

vydáno 21. května 2024  16:22

Tuto sobotu 25. května se za branami domova pro lidi se zdravotním postižením bude konat hudební festival, který si tu vyzkoušeli už před pěti lety. U...  celý článek

Co ještě nevíte o minigolfu. Ze skotských greenů až do švýcarských zahrad

vydáno 21. května 2024  11:24

Finančně náročný sport se k široké veřejnosti dostal ve třicátých letech 20. století. Najednou byl dostupný i pro ty, kteří nepatřili k „high society“.  celý článek

Kabelka, kterou si sestavíte sami, existuje. Tentokrát jsme to zkusili za vás

vydáno 21. května 2024  6:09

Vybrat správnou kabelku může být výzva. Záleží jen na tom, jak se k tomu postavíte. Můžete si ji i vyrobit.  celý článek

On-line, nebo naživo? Duel mezi novodobým nakupováním a tím starým. Kamenné prodejny žijí

vydáno 21. května 2024  10:19

Tašky potravinových e-shopů v papírových kontejnerech naznačují, že mnozí lidé už do kamenných obchodů pro jídlo nevkročí.  celý článek