Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravským vánočním stromem bude smrk z Žermanic

Ostrava-město |

Masarykovo náměstí v Ostravě bude letos znovu zdobit živý vánoční strom. Smrk omorika pochází z Žermanic a po osazení na místo bude vysoký zhruba 11 metrů. Převoz stromu i jeho instalaci zajistí stejně jako v minulém roce společnost Ostravské městské lesy a zeleň. Z důvodu energetické situace bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Strom pochází ze soukromého pozemku, vlastník si bohužel nepřeje být jmenován, ale smrk mu na pozemku již působil komplikace. Ohrožoval jeho majetek a vrůstal do rozvodné sítě elektrického napětí, majitel jej proto musel odstranit. Jsme velmi rádi, že nám jej nabídl pro Ostravské Vánoce a děkujeme za to."

Vánoční strom přicestuje do Ostravy na speciálním návěsu ve středu 23. listopadu, následující den se pak bude zdobit.

Jan Šumbera, Ostravské Vánoce: "Všechny žárovky, které budou na vánočním stromě zářit jsou úsporné LEDky. To byla pro nás letos důležitá podmínka při jednání s dodavatelem."

Slavnostní rozsvícení stromu pak proběhne v sobotu 26. listopadu, doprovodný program začíná už v 17 hodin.

Jan Šumbera, Ostravské Vánoce: "Na Hlavní scéně vystoupí děti z Mateřské školy Dvořákova, následovat bude Dream Show k rozsvícení, kterou připravil Cirkus Trochu Jinak a program uzavře vystoupení Tomáše Savky s BigBandem Národního divadla moravskoslezského."

Z důvodu energetické situace bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý. S ohledem na použití led osvětlení se nejedná o významné finanční úspory, přesto jsou považovány za důležité i ze symbolického hlediska. Svítit bude vždy do půlnoci a pak znovu od páté hodiny ranní. Stejně jako v minulém roce, bude i letos probíhat jeho pravidelná kontrola, která má zajistit bezpečnost návštěvníků.

Miriam Lehocká, obchodní ředitelka Černé louky: "Výzdoba vánočního stromu bude zahrnovat téměř 1,5 km světelných řetězů, dále stovky baněk v několika velikostech. Vizuál Ostravských Vánoc, signifikantní hvězdu, strom a vánoční prasátko, pak bude na stromě odrážet 130 kusů speciálně pro naše potřeby vyrobených 2D ozdob ve zlaté barvě."

Harmonogram příprav

Stavba kluziště:

  • Od 5. 11. 2022/provoz od 26. 11. 2022 do 1. 1. 2023

Stavba Velký dar:

  • Od 18. 11. 2022/k vidění od 25. 11. 2022 – 7. 1. 2023

Stavba stánků:

  • Masarykovo náměstí – od 27. 10. 2022, kooperace se Svatomartinskými trhy, stánky již zůstávají na svých místech i pro potřeby Ostravských Vánoc
  • Nám. Dr. Edvarda Beneše – po 20. 11. 2022
  • Husův sad – po 20. 11. 2022
  • Jiráskovo náměstí – využijeme stávající 4 stánky, stan pro workshopy na Dětské scéně stavba 24. 11. 2022

Stavba Vyhlídkové kolo:

  • Stavba od 20. 11. 2022, v provozu od 25. 11. 2022

Příjezd a instalace stromu:

  • Příjezd stromu ve středu 23. 11. 2022 – v závislosti na počasí, čas budeme upřesňovat
Nahlásit chybu


K tématu

Vánoční strom pro Frýdek-Místek rostl 50 let u rodinného domu v Lískovci

27. listopadu 2023 16:08 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ve Frýdku-Místku už se všechno připravuje na zahájení adventního programu. Tradičně byly na obě náměstí přivezeny také vánoční stromy. Ten největší instalovali na náměstí Svobody.

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne i Zimní kino

27. listopadu 2023 17:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Adventní městečko ve Frýdku-Místku letos nabídne program až do pátku 29. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení i pohádková představení. Chybět nebudou stánky, zvířátka, adventní dílny a další. Letošní novinkou bude navíc filmové promítání přímo na náměstí.

Rozsvícení vánočního stromu ve Frýdku-Místku opět přilákalo davy lidí

4. prosince 2023 12:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ve Frýdku-Místku si tradičně nenechaly ujít davy lidí. Zahájen tím byl i program Adventního městečka, které nabídne program až do 29. prosince. Chybět nebudou různá hudební vystoupení i pohádková představení pro děti.


Úřednice muži odebrala děti, on jí ze msty podpálil dům, když tam rodina spala

Včera 19:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár, který rodinný dům v Petrovicích u Karviné zachvátil 27. května, má na svědomí žhář. Ten ho zapálil proto, aby se pomstil sociální úřednici za odebrání dětí, na jejichž výchovu se svou partnerkou nestačil.

Karviná se stala pořadatelem MČR v mažoretkovém sportu, hostila nejlepší týmy

Karvinský zimní stadion patřil nejlepším mažoretkám ze všech koutů naší země v rámci Mistrovství České republiky velkých formací. Zúčastněné týmy bojovaly nejen o cenné medaile, ale také o postupy na evropský a světový šampionát.

Cimbalistka z novojičínské Základní umělecké školy má světové zlato a účast v rekordu

Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

15 týmů odehrálo ve Frýdku-Místku mezinárodní volejbalový turnaj R22 CUP

Mezinárodní volejbalový turnaj smíšených družstev ovládl opět po roce tělocvičnu 6. základní školy ve Frýdku-Místku. Tradičně se zde scházejí současní i bývalí profesionální hráči, kteří bojují o medaile a pohár vítězů. I letos přijely týmy z Česka, Slovenska a Polska.

Ve Frýdku-Místku bude v jeden večer Noc kostelů i Muzejní noc

V pátek 7. června se veřejnosti otevřou kostely v celé zemi. Ve Frýdku-Místku na akci pravidelně navazuje také Muzejní noc v Muzeu Beskyd. Pro návštěvníky bude na většině místech připraven doprovodný program až do nočních hodin.

Nejtěžší Královská etapa Závodu míru odstartovala z Bruntálu na vodní nádrž Dlouhé Stráně v Jeseníkách

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

Trh sportu představil přes 30 sportovních klubů a kroužků ve Frýdku-Místku

Většina sportovních klubů na jednom místě. Unikátní akci s názvem Trh sportu uspořádalo město Frýdek-Místek , kde se představilo na 33 sportovních spolků. Cílem bylo představit sporty ve městě a poradit s případným výběrem sportu pro děti. Na místě bylo možné si sporty i vyzkoušet.

Krajský sokolský slet v Opavě nabídl ukázku 10 hromadných skladeb. Předvedlo se na něm 1200 cvičenců

V Opavě se uskutečnil krajský sokolský slet. Na Tyršově stadionu se předvedlo okolo 1200 cvičenců z celého Moravskoslezského kraje a divákům nabídli ukázku 10 hromadných skladeb. Regionální slety jsou nedílnou součástí XVII. všesokolského sletu.

Běžci na Skalkách podpořili nemocného Šimonka, rodiče doufají v genovou terapii

Na Skalkách se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporou chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Mega kvíz hrály ve velkém sále dvě stovky soutěživých Novojičíňáků

V sále Střediska volného času Fokus v Novém Jičíně se konala jedna z největších vědomostních soutěží v regionu. Otestovat své znalosti v různých oborech tu dorazilo na Mega kvíz dvě stě lidí.

Hasiči v Radvanicích mají nový výjezdový vůz. V rámci Ostravy jde o jediný poloprofesionální útvar

Jednotky dobrovolných hasičů jsou významným prvkem celého integrovaného záchranného systému a je velmi důležité, aby měli kvalitní vybavení a techniku. Ostrava se proto zaměřuje na výměnu zastaralých stříkaček a Radvanice díky tomu získaly špičkový zásahový vůz.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

31. května 2024 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Ostravským vánočním stromem bude smrk z Žermanic
Vydáno 15. listopadu 2022 16:16, Ostrava-město, Jiří Cileček
Masarykovo náměstí v Ostravě bude letos znovu zdobit živý vánoční strom. Smrk omorika pochází z Žermanic a po osazení na místo bude vysoký zhruba 11 metrů. Převoz stromu i jeho instalaci zajistí stejně jako v minulém roce společnost Ostravské městské lesy a zeleň. Z důvodu energetické situace bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý.

zdroj foto: Ostravské Vánoce

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Strom pochází ze soukromého pozemku, vlastník si bohužel nepřeje být jmenován, ale smrk mu na pozemku již působil komplikace. Ohrožoval jeho majetek a vrůstal do rozvodné sítě elektrického napětí, majitel jej proto musel odstranit. Jsme velmi rádi, že nám jej nabídl pro Ostravské Vánoce a děkujeme za to."

Vánoční strom přicestuje do Ostravy na speciálním návěsu ve středu 23. listopadu, následující den se pak bude zdobit.

Jan Šumbera, Ostravské Vánoce: "Všechny žárovky, které budou na vánočním stromě zářit jsou úsporné LEDky. To byla pro nás letos důležitá podmínka při jednání s dodavatelem."

Slavnostní rozsvícení stromu pak proběhne v sobotu 26. listopadu, doprovodný program začíná už v 17 hodin.

Jan Šumbera, Ostravské Vánoce: "Na Hlavní scéně vystoupí děti z Mateřské školy Dvořákova, následovat bude Dream Show k rozsvícení, kterou připravil Cirkus Trochu Jinak a program uzavře vystoupení Tomáše Savky s BigBandem Národního divadla moravskoslezského."

Z důvodu energetické situace bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý. S ohledem na použití led osvětlení se nejedná o významné finanční úspory, přesto jsou považovány za důležité i ze symbolického hlediska. Svítit bude vždy do půlnoci a pak znovu od páté hodiny ranní. Stejně jako v minulém roce, bude i letos probíhat jeho pravidelná kontrola, která má zajistit bezpečnost návštěvníků.

Miriam Lehocká, obchodní ředitelka Černé louky: "Výzdoba vánočního stromu bude zahrnovat téměř 1,5 km světelných řetězů, dále stovky baněk v několika velikostech. Vizuál Ostravských Vánoc, signifikantní hvězdu, strom a vánoční prasátko, pak bude na stromě odrážet 130 kusů speciálně pro naše potřeby vyrobených 2D ozdob ve zlaté barvě."

Harmonogram příprav

Stavba kluziště:

  • Od 5. 11. 2022/provoz od 26. 11. 2022 do 1. 1. 2023

Stavba Velký dar:

  • Od 18. 11. 2022/k vidění od 25. 11. 2022 – 7. 1. 2023

Stavba stánků:

  • Masarykovo náměstí – od 27. 10. 2022, kooperace se Svatomartinskými trhy, stánky již zůstávají na svých místech i pro potřeby Ostravských Vánoc
  • Nám. Dr. Edvarda Beneše – po 20. 11. 2022
  • Husův sad – po 20. 11. 2022
  • Jiráskovo náměstí – využijeme stávající 4 stánky, stan pro workshopy na Dětské scéně stavba 24. 11. 2022

Stavba Vyhlídkové kolo:

  • Stavba od 20. 11. 2022, v provozu od 25. 11. 2022

Příjezd a instalace stromu:

  • Příjezd stromu ve středu 23. 11. 2022 – v závislosti na počasí, čas budeme upřesňovat
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000034363/ostravskym-vanocnim-stromem-bude-smrk-z-zermanic