Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Grand Prix: Kozub, Ferro a Hádek jedou na formule v ujeté černé komedii (recenze)

Při letmém prozkoumání může Grand Prix divákům, kteří v létě viděli celovečerní Tři tygry, připadat lehce povědomě. Obojí je komediální road movie, v obou máme šišlajícího Štěpána Kozuba, podivínského Robina Ferra, komickou policejní figurku, mafiánského bosse a spoustu vraků na čtyřech kolech. Skoro se zdá, jako by tvůrci dostali totožné zadání a soutěžili, kdo z těchto ingrediencí vytříská lepší film. Po včerejší premiéře můžeme konstatovat, že Jan Prušinovský tenhle souboj, jak říká klasik, „vyhjál.“

Dva bratranci, Roman a Emil si ze všeho nejvíc přejí podívat se na závody Formule 1. Emil je zanícený milovník pořádku, piplá si svou autodílnu v centru severočeského Cvikova a o autech ví skoro všechno. Roman vede ušmudlaný autobazar na periferii, na krku má tři děti a živelnou manželku. Když jednoho dne Emil v televizní soutěži vyhraje vstupenky na Velkou cenu v Barceloně, netuší ani jeden z nich, že jejich výlet za snem se brzy změní na divokou jízdu napříč Evropou, ve které místy půjde o život. Spolu se svými průšvihy se na ně totiž nabalí Štětka, Romanův kamarád, čórka a místní magnet na problémy.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Cvikovští all-stars[/pullquote]Velká síla Prušinovského novinky leží v hereckém obsazení a chemii mezi všemi těmi zábavně nesnesitelnými postavičkami, všechny ty jejich výbuchy vzteku a hysterie, jejich komediální timing, to všechno v Grand Prix funguje tak dobře, že za zmínku stojí snad každý z nich.

Štěpán Kozub se opírá o svou ozkoušenou komediální polohu naprostého dementa, která se leckomu již pomalu zajídá, sem se ale hodí a funguje. Kryštofu Hádkovi nejde nežrat žádný z jeho frustrovaných výlevů ani permanentní přiožrání; oběma stranami skvěle zahrané a funkční jsou i jeho toxické, ale v jádru milující vztahy s manželkou a bratrancem. Robin Ferro je jako milovník aut a pořádný auťák srdcem filmu, jakkoli jsme podobných morálních kompasů s psychickými bloky viděli na plátně v poslední době už několik. Marek Daniel by si jako benevolentní policajt se srdcem na dlani a zálibou v písních Anety Langerové zasloužil vlastní spin-off. Miroslav Donutil si nerudného důchodce, který vydrží s nabitým tabletem a taškou jídla kdekoli a neomezeně dlouho, viditelně velmi užívá. Cvikovská feťačka Tatiana Dyková je naprosto autentická a k nepoznání.

Čekat od komediální road movie tohohle ražení zásadnější růst a vývoj postav je samozřejmě lehce naivní, Grand Prix chce v první i druhé řadě bavit. Humor je samozřejmě subjektivní, kdo ale viděl a oblíbil si Most!, Okresní přebor nebo jinou komedii z dílny oblíbeného scenáristy a režiséra, asi tuší, co může čekat a jestli se bude bavit. My se bavili skvěle.

Životem otřískané postavičky, posbírané v bohem pozapomenutých koutech naší země, ze sebe sypou cynické hlášky a dostávají se do situací, jejichž černá komičnost mnohdy brousí hrany. V Grand Prix zlodějíček prohodí oknem kradeného SUV malého psíka, polské mlátičky se neštítí výhružně zamířit bouchačkou na dítě a paklíkem eur motivovaná korpulentní černá dáma ne a ne dát pokoj bílým nebožákům. Korektnost je sakra daleko, skoro ani není vidět; cimprlich divák může mít naopak pocit, že na dohled je nevkus. No, jeho škoda.

Tenhle film se nebere vážně a nechce to ani po divákovi. Příběh o tom, jak Kozub, Hádek a Ferro jedou počorovanou dodávkou na formule, je zkrátka velmi vydařenou oddychovou zábavou, která má hlavu a patu, scenáristicky drží pohromadě a slepé dějové uličky nebo vyloženě hluchá místa v ní chybí. Měla by to být samozřejmost, v české komedii to ale není samozřejmost, že postavy jsou konzistentní, že letmé detaily odehrávající se na obraze mají svou dohru později, že všechny dějové linky a rozehráté motivy se před koncem uspokojivě uzavřou.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zas*anej asfalt v poli[/pullquote]Na poměry české produkce pak má samozřejmě koule i finále odehrávající se ve skutečných kulisách barcelonských závodů. Palec nahoru si navíc zaslouží i práce maskérů, kostymérů a lokačních, kteří postavičky filmu dokázali v některých případech proměnit v naprostá individua, oháknout je do nejšílenějších módních výstřelků, které zrovna frčí ve cvikovských kuloárech a v neposlední řadě najít tak kouzelně neutěšená a vizuálně nestimulativní místa, až se chvílemi nechce věřit, že nevznikly pro potřeby natáčení jako kulisy.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3.8

Grand Prix (2022)

Koho baví asfalt, autíčka a humor a tvorba Jana Prušinovského, bude spokojený. Grand Prix je dynamickou road-movie oddychovkou se zábavnou paletou zhovadilých postav, která se neštítí ničeho a strefuje se do lecčeho.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Falcon 2022

Grand Prix
Komedie / Drama / Road movie
Česko, 2022, 107 min
Režie: Jan Prušinovský
Scénář: Jan Prušinovský
Kamera: David Hofmann
Hudba: Ondřej Sifon Anděra
Hrají: Kryštof Hádek, Robin Ferro, Štěpán Kozub, Anna Kameníková, Miroslav Donutil, Marek Daniel, Tatiana Dyková, Eva Hacurová, Cyril Drozda
Produkce: Jan Prušinovský, Ondřej Zima
Střih: Lukáš Opatrný
Zvuk: Matěj Matuška, Michal Čech
Scénografie: Henrich Boráros
Masky: Lukáš Král, Jana Bílková
Kostýmy: Ivan Stekla

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast