Program Festivalu svobody dostal do ulic statisíce lidí napříč republikou

Festival svobody, který od roku 2016 zastřešuje nezávislé občanské pořadatele vzpomínkových akcí a oslav na výročí 17. listopadu, letos výrazně vyrostl. Program čítal přes 70 akcí z 55 měst a obcí po celé České republice i mimo ni, což je dokonce více než při kulatém 30. výročí. V součtu přilákal statisíce lidí, kteří uctili hodnoty a odkaz 17. listopadu. Organizátoři také napříč republikou začali sbírat podpisy pod petici 3 kroky za 3 roky, jejíž pomocí vyzývají poslance a poslankyně, aby urychleně řešili tří výrazné výzvy k zajištění úspěšné budoucnosti České republiky a udržení svobody, míru a demokracie.

Dle předběžného odhadu organizátorů dorazilo přinejmenším 90 tisíc lidí na Václavské náměstí v Praze, aby si poslechli Koncert pro budoucnost. „Přesnější číslo budeme znát v nadcházejících dnech po vyhotoveném měření mobilním operátorem O2. Ten loni na Václavském náměstí naměřil 76 tisíc, letošní návštěvnost ho dle našich odhadů výrazně překonala,” dodává k odhadu dlouholetý organizátor Koncertu pro budoucnost a jeho mluvčí Jan Gregar. Tisíce lidí také vyrazily do ulic Brna na 6. ročník festivalu Brněnský sedmnáctý, kteří měli na výběr ze čtyřiceti bodů programu na 12 lokacích. V součtu dalších několik tisíc lidí vyrazilo uctít odkaz 17. listopadu v krajských i dalších menších městech a obcích, kterých se letos do programu Festivalu svobody zapojilo rekordní množství. Včetně Prahy a Brna jich bylo 55 napříč republikou i mimo ni a program čítá přes 70 různých akcí, z nichž některé se ještě uskuteční v nadcházejících dnech. Lze je najít v přehledné online mapě Festivalu svobody.

Festival svobody ve velkém zahájil sběr podpisů pod výzvu politikům

V den výročí sametové revoluce organizátoři akcí zastřešených Festivalem svobody zřídili desítky petičních míst v Praze ale i dalších městech, kde lze podpisem stvrdit podporu výzvě 3 kroky za 3 roky. Jen během 17. listopadu mezi občany nasbírali tisíce podpisů.

Výzva 3 kroky za 3 roky reaguje na potřeby občanské společnosti a dění posledních let. Věříme, že s jejím zněním bude souhlasit většina tuzemské společnosti a že do konce listopadu nasbíráme minimálně 10 000 podpisů, čímž zajistíme, aby se výzvou zabývali poslanci a poslankyně,” říká Marek Cieslar, mluvčí Festivalu svobody.

Seznam petičních míst a celé znění petice, která vyzývá politiky, aby důsledněji podpořili Ukrajinu, urychleně řešili klimatickou krizi a zásadně reformovali školství, lze najít na webu Festivalu svobody, odkud je možné si ji také stáhnout, vytisknout, a kde se také nacházejí instrukce, jak podepsanou petici doručit organizátorům. 

Festival svobody je otevřené uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádající akce k výročí 17. listopadu. Spojují nás hodnoty vázané k tomuto výročí a potřeba jejich přítomnosti v dnešní době. Každoročně pořádáme koncerty, průvody, besedy, happeningy a další akce. Usilujeme o posilování vztahů mezi občany.

You may also like...