Biden otočil. Za vraždu novináře chtěl potrestat saúdského prince, teď mu daroval imunitu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena doporučila soudu, aby v případu vraždy novináře Džamála Chášukdžího přiznal imunitu Muhammadu bin Salmánovi. Toho přitom Biden ještě v srpnu jasně označoval za muže, který je za vraždu žurnalisty zodpovědný. Administrativa překvapivý krok obhajuje tím, že bin Salmán se stal nově premiérem a jeho post si imunitu vynucuje.

Ten případ obletěl celý svět. Novinář Chášukdží šel v roce 2018 na saúdskoarabský konzulát v Instanbulu, z budovy už ale živý nevyšel. Útočníci ho podle dostupných informací zavraždili a rozřezali na kusy. Motivem pro tento čin měl být fakt, že Chášukdží byl hlasitým kritikem režimu v Saúdské Arábii.

Spojené státy nakonec označily za hlavního viníka korunního prince bin Salmána, který měl dát k vraždě rozkaz. Když Biden v létě Saúdskou Arábii navštívil, dokonce měl bin Salmánovi vmést do tváře, že to on je za vraždu novináře zodpovědný.

Jedna věc jsou ale slova a druhá činy. USA teď totiž mění oficiální pohled na celou kauzu. Bidenova administrativa apeluje na americký soud, aby v občanskoprávním řízení vraždy Chášukdžího (které iniciovala jeho snoubenka Hatica Cengizová) udělil korunnímu princi Saúdské Arábie imunitu.

Bílý dům krok obhajuje tím, že bin Salmán, který je de facto vůdcem celé blízkovýchodní mocnosti, se stal před časem oficiálně také premiérem. A jako takovému se mu imunita uznat musí.

„Vláda Spojených států vyjádřila vážné znepokojení nad strašlivou vraždou Džamála Chášukdžího, což dala najevo veřejně a na nejvyšších úrovních saúdské vlády. Doktrína imunity hlavy státu je však dobře zavedena v mezinárodním zvykovém právu a v dlouhodobé praxi výkonné moci je důsledně uznávána,“ uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

Kritika amerického rozhodnutí

Nabízí se přirozeně otázka, zda USA nemění svůj postoj kvůli vylepšení vztahů se Saúdskou Arábií. Země je totiž pro Washington důležitým partnerem na poli ropných kontraktů a rovněž platným aliančním kolegou v kontextu zahraničních vztahů na Blízkém východě.

Změna amerického postoje k Rijádu se proto řadě lidí nelíbí. Kroky Bílého domu kritizují zejména lidé, kteří usilují o to, aby v případu Chášukdžího zvítězila spravedlnost.

„Je více než ironické, že prezident Biden sám zajistil, že bin Salmán může uniknout odpovědnosti, když to byl právě on, kdo slíbil americkému lidu, že udělá vše pro to, aby ho pohnal k odpovědnosti,“ uvedla v prohlášení šéfka DAWN (skupina na podporu demokracie, kterou zavražděný novinář založil, pozn. redakce) Sarah Leah Whitsonová.

Tagy: