Novým ředitelem Oblastní galerie Liberec bude Filip Suchomel

19.11.2022 11:46:46 | Autor: Filip Trdla, KÚ Libereckého kraje | Rubrika: Zprávy | Obce: Liberecký kraj

Novým ředitelem Oblastní galerie Liberec bude Filip Suchomel

Liberecký kraj vypsal po rezignaci Pavla Hlubučka výběrové řízení na post ředitele Oblastní galerie Liberec. Do něj se přihlásilo šest uchazečů. Krajští radní odsouhlasili jmenování nového šéfa, kterým se stal Filip Suchomel, jenž se oficiálně ujme své funkce 1. března 2023. Do té doby povede libereckou galerii Vladislav Mareš.

„Bývalý ředitel Pavel Hlubuček odešel ze dne na den. Jeho dočasným zástupcem je pan Vladislav Mareš. Do prvního kola výběrového řízení na post nového ředitele liberecké galerie se přihlásilo šest uchazečů. Na ústní pohovor jsme pak pozvali tři z nich. Jako nejlepší kandidát se nám jevil pan Filip Suchomel, který nás jednoznačně přesvědčil o své kompetentnosti svým projevem, profesionálním přístupem a vizí organizace otevřené zahraniční spolupráci. Velký akcent kladl Filip Suchomel na spolupráci s dalšími organizacemi ve městě, a to to nejen organizacemi kraje, ale také s univerzitou. Velký důraz kladl také na práci s veřejností, zejména dětmi a mladými lidmi. Vítám ho v nové funkci a přeji mu mnoho štěstí," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Filip Suchomel je historik uměni a japanolog narozený v Praze, vystudoval obory orientalistika-japanologie a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mimo jiné jako vedoucí asijského oddělení Náprstkova muzea v Praze a byl ředitelem Sbírky asijského umění Národní galerie. Ve své odborné práci se zaměřuje na výzkum japonského a čínského umění se speciálním zřetelem na otázky kulturní výměny mezi Západem a Východem. Dlouhodobě se věnuje výzkumu sbírek japonského a čínského umění z národních i regionálních muzeí a rovněž z hradních a zámeckých sbírek, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

„Komise pochopitelně zvažovala i zaměření budoucího pana ředitele, které je jasné orientované na východní a japonské umění. To není oblast, které se naše galerie věnuje, nicméně po diskuzi, kterou jsme na toto téma vedli i s panem Suchomelem, jsme došli k závěru, že je to jen jeden z aspektů. Za velmi důležitou považujeme jeho velkou zahraniční zkušenost, přesah, který je schopen do naší instituce přinést a posunout ji dál," doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

Výběrová komise hodnotila uchazeče v tomto složení: náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová, člen rady kraje pro zdravotnictví Vladimír Richter, vedoucí krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu René Brož, předseda Výboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje Daniel David, ředitel Galerie výtvarného umění Cheb Marcel Fišer, náměstkyně pro odbornou činnost a vedoucí oddělní sbírek Galerie hlavního města Prahy Helena Musilová, vedoucí kurátor Galerie Středočeského kraje Richard Drury, ředitel Galerie Kampa - Nadace Jany a Medy Mládkových Jan Smetana, místopředseda Komise Rady Libereckého kraje pro Oblastní Galerii Liberec a vedoucí Katedry umění Technické univerzity v Liberci Jan Stolín a s poradním hlasem byl přítomen také primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Dílo měsíce listopadu v Oblastní galerii připomíná Františka Bílka
Dílo října v Oblastní galerii připomíná 100 let od narození Josefa Hýska
Oblastní galerie představuje dílo měsíce září. Vzniklo ve Finsku
Generální konference Mezinárodní rady muzeí navštíví i Liberecký kraj
Autorkou díla měsíce srpna v Oblastní galerii je Veronika Holcová
Ředitel Oblastní galerie rezignoval, kraj vypíše konkurz
Sochy ze zbouraného domu dorazily z galerie do muzea
Ředitel Hlubuček povede Oblastní galerii v Liberci minimálně další rok
Ředitel Oblastní galerie zůstává. Představil koncepci a výstavní plán
Pořád je na co koukat. Nové vize pro Oblastní galerii Liberec
Oblastní galerie v Liberci otevře 26. května. Představí novinky
Ředitelé krajských organizací vyzývají k pomoci kultuře
Novým vlastníkem lázní, v nichž sídlí Oblastní galerie, je Liberecký kraj
Oblastní galerie Liberec vynaloží na restauraci děl statisíce korun
Výstavu malíře Josefa Jíry pořádá Oblastní galerie Liberec
Restaurováním projdou sbírkové předměty Oblastní galerie Liberec
Proč vyrostly u Oblastní galerie sochy? Prozradí komentovaná prohlídka
Socha Čerta před libereckou galerií zmizela
Kraj přispěje na lepší ozvučení v Oblastní galerii Liberec
Oblastní galerie opět zaznamenala rekordní návštěvnost
Oblastní galerii loni navštívilo přes 42 tisíc lidí, zájem se opět zvýšil
Liberecká Oblastní galerie slaví rok úspěšného provozu v bývalých lázních
Krajskou stavbou roku se stala Revitalizace městských lázní v Liberci

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Plánované uzavírky ulic v Kokoníně a Vrkoslavicích

Do 30. srpna bude uzavřená kokonínská ulice V Úvoze a na Vrkoslavicích bude uzavřený úsek od křižovatky s ulicí U Pískovny po křižovatku s ulicí Sokolskou. Důvodem je úprava komunikace ulice V Úvoze.

Hladina podzemních vod v okolí dolu Turów za poslední dva roky vzrostla

Česká geologická služba předložila výsledky měření hladin podzemních vod v okolí dolu Turów na českém území a v okolí podzemní těsnící stěny. Vyplývá z nich, že roste jejich hodnota podél těsnící stěny na polském území, v hlubších kolektorech mezi stěnou a státní hranicí Polské a České republiky a také mezi podzemní stěnou v samotném dole Turów. Oproti tomu od září 2020 až do dubna 2024 hladiny podzemních vod v hlubších kolektorech na českém území nadále klesaly a na konci dubna 2024 jsou na nejnižší úrovni. V okolí Uhelné od srpna 2023 hladiny podzemní vody převážně stagnují a od února 2024 nepatrně rostou. „Výsledky jsou nyní mírně pozitivní. Stoupání hladin vrtů za těsnící stěnou má setrvalou tendenci a propisuje se již do několika hlubinných vrtů na českém území," uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Jsem rád, že se také připravuje nový hydrogeologický model, který pohyb podzemních vod podrobně zmapuje. Budeme tak mít kromě čísel z měření i konkrétnější přehled vývoje a chování podzemních vod."


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

S rodinou do Vesce 2024
Kam za sportem a zábavou v kraji od 17. do 19. května
O víkendu se budou uklízet Krkonoše
Na Pohádkový les do Rovenska pojede z Turnova opět parní vlak
Noc v jabloneckém muzeu přináší bohatý program

Nejčtenější články

16.05.: Gólový závěr a jistá záchrana pro Jablonec!
15.05.: Atletická družstva LIAZU Jablonec B bojovala v Jičíně
15.05.: Atletky LIAZ vybojovaly v první lize druhé místo, muži byli čtvrtí

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace