Znojmo: Centrum Louka bylo nominováno na ocenění Patrimonium pro futuro

20.11.2022 14:27 | Tisková zpráva

V úterý 15. listopadu se na Nové scéně Národního divadla v Praze konalo slavnostní předávání cen Patrimonium pro futuro. Tu od roku 2014 vyhlašuje Národní památkový ústav (NPÚ). Za město Znojmo se předávání cen účastnila místostarostka Bohumila Beranová a městská architektka Iveta Ludvíková.

Znojmo: Centrum Louka bylo nominováno na ocenění Patrimonium pro futuro
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Do soutěže o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro územní odborná pracoviště NPÚ nominovala 35 pozitivních počinů a objevů z oblasti památkové péče. Zatímco porota vybírala vítěze jednotlivých kategorií, veřejnost mohla podpořit některý z návrhů v online hlasování s názvem Památky děkují. Online hlasování probíhalo bez ohledu na soutěžní kategorie od 15. června do 30. září 2022.

Nominaci v kategorii Památková konverze byli nominováni Město Znojmo a Ing. arch. Vratislav Zíka z o.p.s. Společně za rozsáhlou rekonstrukci tzv. Staré školy. Vzniklo tak společenské a vzdělávací Centrum Louka, ve kterém je turistické informační centrum, multifunkční sál s kapacitou 200 osob a ve sklepích pak expozice o stavebním vývoji kláštera. Dále se podařilo obnovit původní románský vstup z ambitu do kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava a rekonstruovat největší plochu komponované barokní valounové dlažby u západního průčelí kostela.

Rekonstrukce proběhla v rámci mezinárodního projektu „Centrum obnovy společného kulturního dědictví (COL)“, na němž se podíleli čtyři partneři: město Znojmo, rakouské město Retz, organizace Společně, o. p. s. a Donauuniversität – Universität für Weiterbildung Krems. Díky projektu byla vedle Staré školy v Louce ve Znojmě rekonstruována také barokní sýpka v partnerském městě Retz.

V kategorii Památková konverze k vyhlašování nakonec nedošlo, z důvodu nominace pouze jednoho subjektu, a to právě výše uvedené Centrum Louka. I tak je to pro město Znojmo velká čest. 

Výsledky jednotlivých kategorií budou v nejbližších dnech k dispozici na webových stránkách ZDE.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…