Hlavní obsah

Zářez hned na úvod MS, měli jasno fanoušci. Jenže technologie prokázala opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuběhly ani tři minuty úvodního zápasu na fotbalovém mistrovství světa v Kataru a zdálo se, že turnaj už má na svém kontě první rozhodcovský skandál. Ekvádorec Enner Valencia totiž vstřelil úvodní gól proti domácímu Kataru, jenž po kontrole VAR nebyl uznán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Katar - EkvádorVideo: Česká televize

 
Článek

Nejen ekvádorští fanoušci měli jasno, že jde o zářez a úlitbu pro domácí tým, protože na první pohled nic nenasvědčovalo tomu, že by branka neměla platit. A to ani z opakovaných záběrů. Nicméně podrobnější analýza prokázala, že šlo skutečně o ofsajd a branka tak neplatila správně.

FIFA k objasnění situace zveřejnila na Twitteru grafiku, která usvědčuje Michaela Estradu, že částí svého těla už byl v ofsajdu.

Situace byla ale hodně nepřehledná. Po rozehraní standardní situace podstoupil Ekvádorec Felix Torres souboj s katarským gólmanem Šíbem. A v momentně, kdy se Torres dotkl míče, měl už Estrada nohu v ofsajdu, protože za její úrovní stál již jen jeden bránící Katařan.

Sudímu Danielu Orsatovi signalizovala ofsajd nová poloautomatická technologie, nicméně kontrola u VAR se protahovala, protože jeho ofsajdový specialista působící pod zkratkou OVAR Tomasz Listkiewicz (mimochodem syn bývalého předsedy komise rozhodčích FAČR Michala Listkiewicze) musel mít jistotu, že při souboji s brankářem se Torres míče dotkl.

To se také prokázalo. A tím, že následně Estrada přiťukl Torresovi míč zpátky na „gólovou" nahrávku Valenciovi, se aktivně zapojil do hry a gól tudíž nemohl platit.

I expertům ve studiu Sport.cz PŘÍMÁK EXTRA se neuznání branky nejprve moc nepozdávalo, ale po detailnějším rozboru museli uznat, že verdikt byl správný. "Někomu se to může nelíbit, ale nakonec nám záběry ukázaly, že gól nebyl uznán správně," zakončil debatu Radek Šilhan, moderátor pořadu.

Kontroverzní situace ale nakonec nehrála velkou roli, protože Ekvádor neškodné Katařany přehrával a díky dalším dvěma, již uznaným, gólům Valencii slavil na úvod šampionátu zaslouženou výhru 2:0.

Reklama