V Ústeckém kraji se rozšíří síť měření kvality ovzduší. Data z ní budou k dispozici na internetu

21. listopad 2022 09:31

V Ústeckém kraji se zřejmě rozšíří síť měření čistoty ovzduší. Plánuje to krajské datové centrum Portabo a hejtmanství. Už teď monitoruje Portabo kvalitu ovzduší v Bílině na Teplicku a Litoměřicích. Data by ale mohla přicházet i z dalších částí regionu. Lidé by je pak měli k dispozici na internetu.

Datové centrum Portabo zatím neplánuje osazení čidel plošně v celém kraji.

„Spíš se pravděpodobně zaměříme na nějaké vybrané lokality, které bude odbor životního prostředí zajímat. Tam bychom nechali nainstalovat čidla na měření prachu, případně se dají měřit i další veličiny,“ říká ředitel Tomáš Kejzlar.

Krajské centrum Portabo by hodnoty měření z jednotlivých čidel následně zveřejnilo na internetu.

V současné době má Portabo měřící stanice v Bílině a v Litoměřicích. Tam podle dosavadních výsledků měření prachu nevyplývá, že by lidé kvůli cenám častěji přecházeli k vytápění pevnými palivy.

„V porovnání s loňským rokem ten začátek letošní topné sezóny není horší. Možná, co z těch dat vidíme, je, že ten loňský rok byl o několik stupňů teplejší,“ potvrzuje Kejzlar.

Malé Žernoseky chtějí svým öbyvatelům pomoci přejít na alternativní zdroje energie

Mírný nárůst využití pevných paliv ale pozoruje starosta Malých Žernosek Petr Liška ze STAN. I proto obec chystá speciální program pro obyvatele.

„Ten umožní občanům předfinancovat alternativní zdroje tak, aby lidé měli možnost zrealizovat výměnu – požádat si o dotaci a tou pak pokrýt ty náklady,“ přibližuje Liška.

Ve fondu bude několik milionů korun, které obec ušetřila. Zastupitelé Malých Žernosek mají půjčky pro občany podle starosty Lišky projednat na prosincovém zasedání.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související