InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejlepší reklama? Když přijdou děti někdejších zákazníků, říká Karel Calta z oceněné firmy

Karel Calta (vpravo) převzal na krajském úřadu oceněné od náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové a zástupce Sdružení českých spotřebitelů Viktora Vodičky.

Karel Calta (vpravo) převzal na krajském úřadu oceněné od náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlové a zástupce Sdružení českých spotřebitelů Viktora Vodičky.

MILEVSKO – Firma Calta-K z Milevska se stala letošním držitelem národní ceny Spokojený zákazník. Toto ocenění úspěšným firmám, které poskytují své služby a výrobky v souladu s vysokým očekáváním spotřebitelů, uděluje už 21 let Sdružení českých spotřebitelů ve spolupráci s Jihočeským krajem. Do hodnocení a konečného výběru oceněných podnikatelů jsou zapojeni vedle spotřebitelů také zástupci místních a podnikatelských samospráv, profesních komor, živnostenských úřadů i dalších orgánů. V Jihočeském kraji letos cenu Spokojený zákazník obdrželo 16 firem a živnostníků, z okresu Písek jsou mezi nimi tři – vedle firmy Calta-K také výrobce oděvů Kvalitex Písek a písecká cukrárna U Volfů.

 

Týdeník Milevské noviny ale samozřejmě nejvíc zajímal podnikatelský příběh firmy Calta-K, jejíž historie sahá do roku 1990. Tehdy se Karel Calta jako vyučený elektrikář pustil do samostatného podnikání v oboru oprav, montáží, revizí a zkoušek elektrických zařízení. O tři roky později otevřel v Kovářově elektroprodejnu. Firma se dobře rozvíjela, společně s manželkou Danou už v roce 1995 otevřeli prodejnu elektro a svítidel v Masarykově ulici v Milevsku a brzy nato se jim podařilo koupit sousední dům, který se stal sídlem společnosti zaměřené jak na prodej elektrospotřebičů a svítidel, tak montážní firmy. Caltovi tak v Milevsku podnikají ve dvou sousedních domech, které přestavěli na moderní prostory.

„Sami dva bychom to nikdy nedokázali, kdybychom neměli dobré zaměstnance. Je jich osmnáct a z toho pět z nich s námi pracuje už přes dvacet let a méně než deset let jsou tu jen dva nebo tři. Lidé jsou nám věrní a můžeme se na ně spolehnout. V roce 2018 jsem byl ze zdravotních důvodů deset měsíců mimo firmu. Vladimír a David Šandovi a Lucie Koudelková převzali dost pravomocí a vše udrželi v chodu. Tím jsme s manželkou zjistili, že jsme si vychovali skutečné nástupce. Kromě Davida, který napřed získával zahraniční zkušenosti, jsou s námi Vladimír Šanda a Lucie Koudelková už od ukončení studia," zmiňuje Karel Calta.

Když se zákazníci vrací
Firma Caltových se dlouhodobě zaměřuje na prodej kuchyní tradiční německé značky Schüller, ze spotřebičů pak nabízí renomované značky Miele, Liebherr, Bora nebo kávovary Jura. Kromě Milevska provozuje i Miele centrum v Písku, zaměřené na spotřebiče a kuchyně. V milevských prostorách je vybudováno studio, kde si zákazník může naistalované kuchyně prohlédnout včetně spotřebičů, svítidel a dalšího doplňkového nábytku. U kuchyňských linek jsou teď hitem keramické desky, zákazník si může vybrat z bohatého vzorníku povrchů.
„Neznám lepší reklamu, než když k nám přijdou mladí lidé s tím, že si tu jejich rodiče před dvaceti lety koupili kuchyni, která jim dodnes dobře slouží, a tak chtějí stejnou značku," říká Karel Calta. Na rychloobrátkové zboží se Caltovi neorientovali nikdy. Od začátku vsadili na kvalitu a důvěru v to, že zákazník nakonec tuto filozofii ocení.
Manželé Caltovi také velmi dbají o to, aby jejich zaměstnanci absolvovali školení o výrobcích nabízených značek, vysílají je i do zahraničí. „Prodavač musí být přesvědčený, že nabízí to nejlepší na trhu, a musí vědět, co prodává," konstatuje majitel firmy, která kuchyně i spotřebiče dodává včetně montáže. Firma Calta-K má vlastní elektrikáře i truhláře. Zakoupené kuchyně či spotřebiče dováží a zapojuje u zákazníků nejen v regionu, ale i v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Táboře a dalších místech. „Od začátku jsme provozovali prodej a montáž, jsou to spojené nádoby," říká šéf firmy.
Firma má i vlastní interiérové designéry, kteří dojedou k zákazníkovi. „Uděláme návrh, instalační plán a podle něj zhotovíme elektroinstalaci i přívod vody. Za šest až osm týdnů od objednávky už zákazník vaří v novém," říká Karel Calta o kuchyních. „Ve spolupráci s nábytkáři ale dokážeme vybavit i celý dům," dodává.

Musíme si pomáhat
A co říká Karel Calta na letos otevřenou obchodní zónu v Milevsku, kde se objevila i nová elektroprodejna? „Konkurence musí být, aby zákazníci měli možnost porovnávat. Musíme se odlišovat kvalitou. Existují prodavači a podavači," soudí šéf oceněné firmy. „Já chodím do potravin k panu Hejnému, do drogerie k paní Jelínkové a pro barvy do JUBu," vyjmenoval sousední obchodníky z milevské hlavní ulice. „Tak by to měli dělat všichni, abychom se vzájemně podporovali," dodává.
Caltovi už měli možnost se přesvědčit, že firma funguje i v jejich nepřítomnosti. Přesto do firmy stále docházejí. „Pohovoříme se zaměstnanci i zákazníky, ptáme se, co je nového a co je zapotřebí. Občas je potřeba i nějaký ten zástup," říká Karel Calta.
A další plány? „Těch by bylo! Hlavně nepřestat stále vymýšlet, co ještě zlepšit. Člověk musí být pořád ve střehu. Teď se zaměřujeme na rozšíření nabídky vestavných spotřebičů. Ty zákazníkům časem odcházejí a potřebují jejich výměnu přesně na míru. Došli jsme k závěru, že než expandovat do šířky, je lepší zkvalitňovat to, co máme, tedy naše služby. Jen v Milevsku máme 700 metrů prodejní plochy, takže je o co se starat," uzavírá majitel společnosti Calta-K, která letos převzala na krajském úřadu certifikát Spokojený zákazník.

 

 

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace