InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jízdné v táborské MHD od nového roku podraží

ilustrační foto

ilustrační foto

TÁBORSKO – Koaliční většina v táborském zastupitelstvu v pondělí 14. listopadu odhlasovala souhlas se zdražením jízdného v městské hromadné dopravě. K úpravě tarifů dojde od ledna.

Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) sdělil, že nynější ceny jízdného jsou v platnosti už od roku 2012, tarif pro děti do 12 let, kdy s průkazkou za dvacetikorunu jezdí děti zadarmo, byl zaveden v roce 2017. Nové ceny musí ještě schválit valná hromada Sdružení měst a obcí okresu Tábor. Nedá se ale předpokládat, že by to dopadlo jinak. Za největší Tábor je pověřen hlasováním pro zdražení místostarosta Martin Mareda (Piráti).

Místostarosta Mareda zastupitelům vysvětloval, že na dopravní společnost Comett Plus dopadá inflace, náklady na rostoucí ceny pohonných hmot a zvyšování mezd. Řešení je podle Maredy dvojí – buď navýšit ceny jízdného, což by mohlo podle propočtů přinést ročně 11 až 13 milionů korun navíc, nebo omezit linky.

Soňa Šicnerová z ANO s tímto pohledem nesouhlasila. Připomněla, že toto rozhodnutí nepodpořil ani finanční výbor města. Neshodl se na žádném usnesení. Šicnerová řekla, že postrádá informace o interní snaze o racionalizaci a optimalizaci v dopravní společnosti. Přenést zvýšené náklady na uživatele služby je nejjednodušší. „Já budu pro, až zazní i racionalizační opatření a také zvýhodnění těch cestujících, kteří by platili jízdné bankovní kartou," konstatovala.

Koalice má ale v zastupitelstvu patnáct hlasů, opozice jen dvanáct a tento poměr sil se na pondělním zastupitelstvu přesně vyrýsoval hned v několika sporných bodech. Takže prošlo i zdražení jízdného.
Starosta Pavlík zdůraznil, že město se i tak s občany o rostoucí náklady na MHD dělí. „Růst nákladů v příštím roce dopravce předpokládá ve výši 24 milionů, takže polovinu by mohlo pokrýt zvýšení jízdného a druhou polovinu uhradí město z rozpočtu," řekl.

A kolik tedy bude jízdné stát? Dojde k současné úpravě časových pásem. Za desetiminutové pásmo se bude platit 16 korun, za dvacetiminutové 20 korun a za 60 minutové 24 korun. Esemeskou bude možné hradit pouze 60 minutový tarif. Za kočárky, zavazadla nebo zvíře v přepravce bude jednotné jízdné 8 korun. Bezplatné jízdné pro děti do 12 let zůstane a stejně tak poloviční tarif pro děti od 12 do 15 let a pro seniory od 65 do 70 let. Senioři nad 70 let cestují bezplatně.

Místostarosta Mareda uvedl, že zastupitelé dostali k dispozici externí odbornou analýzu MHD v Táboře s doporučenými směry. „Analýza nepočítá s tím, že by se jízdné mohlo platit také u řidiče vozu. Za mě bych tuto možnost zrušil, ale to nedovoluje smlouva, která je s dopravcem uzavřena," řekl. Cestující si tedy budou moci zakoupit jízdenku u řidiče, ale za nejdražší sazbu 24 korun.

Diskuse k článku - 23 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • psíč 

    Reagovat

     

    to už to sms jizne mouhou rovnou pohřbít, už takhle je to + koruna paddesát za es es mesku

    Vloženo 26.11.2022 21:56:33

  • Michal 

    Reagovat

     

    Protoze v Tabore chteji mit zacpane mesto.NA RADNICI SEDI NESPRAVNI LIDE.Ve spicce at stoji vice a mimo mene.Nebo jizdenky A,B,C dle pasem.Zadne minuty,jen pasma(zóny).Vzdy bude jasne,ze v pasmu A se jezdi za tolik,B....,C.....,nebo i moznost kombinace.Ale denni jizdenka za 100kc je na Tabor prehnane,to se melo radsi zrusit!
    Navic kartou bohuzel nelze platit u vsech sttojku,PROC?

    Vloženo 26.11.2022 21:01:32

  • BMX 

    Reagovat

     

    A Kolín bude mít MHD zdarma a proč to nejde jinde.

    Vloženo 26.11.2022 18:43:02

  • Viola 

    Reagovat

     

    Super. Tak ale potom ať revizoři kontrolujou všechny cestující bez rozdílu barvy pleti a národnosti! Ne že se určitým cestujícím raději vyhnou a platící buzerují a jsou k nim arogantní !!!!!!

    Vloženo 26.11.2022 00:13:05

  • Viola 

    Reagovat

     

    Super. Tak ale potom ať revizoři kontrolujou všechny cestující bez rozdílu barvy pleti a národnosti! Ne že se určitým cestujícím raději vyhnou a platící buzerují a jsou k nim arogantní !!!!!!

    Vloženo 26.11.2022 00:12:06

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace