Letošní rok dokončil tým, co se týče UCI bodů, na 16. místě. Lepší v tomto ohledu byly i druhodivizní Deceuninck-Alpecin i Arkéa Samsic, které ovšem od následující sezóny postupují do úrovně World.

BikeExchange se může pochlubit 22 sezónními vítězstvími a v tomto ukazateli už je jeho postavení o dost lepší. Řadí ho na 9. místo ve světovém žebříčku. O dvě třetiny z nich se postarali rovným dílem dva jezdci. Sprinter Dylan Groenewegen a vrchař a etapový jezdec Simon Yates. Tři zářezy zaznamenal Kaden Groves a dva Michael Matthews.

Kaden Groves, 2. etapa Tour of Türkiye (2.Pro)

I výhry mají ale různou hodnotu. Nejcennější jsou ty ze závodů World. Těch mají v týmu s dvanáctiletou tradicí za tento rok na kontě 9. A stojí za to. Vedle etap na Paris-Nice (Yates) a Katalánsku (Matthews, Groves) dokázali vyhrát celkem 6 etap na všech třech Grand Tours! Na Giru vyhrál dvě etapy Simon Yates (viz titulní snímek) a jednu Matteo Sobrero, na Tour se dokázali prosadit Groenewegen i Matthews a na Vueltě se radoval Groves.

V celkovém pořadí Grand Tours se však nikdo neprosadil do první desítky. A chybí i vítězství na některé z klasik nejvyšší kategorie. Nejlépe dopadl Matthews na GP Québec, kde dojel 2., přičemž jeho druhým nejlepším výsledkem je 4. místo na Sanremu. Jedno 2. místo přidal Groenewegen na De Panne a 6. byl Yates na San Sebastianu.

Stejně tak se nepodařilo vyhrát žádný týdenní etapák úrovně World. Nejblíže k tomu měl Simon Yates na UAE Tour a Paris-Nice, kde shodně obsadil 2. místa.

Simon Yates, vítěz 2. etapy Giro d´Italia

Po sezóně tým opustilo 10 lidí. Do úrovně World odchází dva: Alex Edmondson do DSM a Kaden Groves do Deceuninck-Alpecin. Nahradilo je 10 nových tváří, přičemž jedenáctý Elmar Reinders přišel do týmu koncem srpna tohoto roku.

Tým nabíral cyklisty všech typů. Mladé i zkušené, do spurtů i do hor, na klasiky i etapové závody.

K Groenewegenovi, případně Matthewsovi, pro něž obvykle pracují Luka Mezgec a Luke Durbridge, přišel z dánského kontinentálního Riwal nizozemský třicetiletý jezdec Elmar Reinders a taktéž z kontinentálního britského Trinity 22letý Blake Quick.

Užili jsme si, že tým po celou sezónu rostl a bojoval o vítězství ve sprinterských koncovkách, na čemž měl podíl i zlepšující se rozjížděcí vlak. Bylo velmi důležité pokračovat v tomto trendu, takže do našeho sprinterského týmu jsme vložili hodně práce a zdrojů a věříme, že noví jezdci, kteří se k týmu připojí příští rok, nám v této oblasti skutečně pomohou. Máme v tomto směru velké ambice," uvedl na týmových stránkách generální ředitel Brent Copeland.

Matteo Sobrero, vítěz závěrečné časovky Giro d´Italia

Hlavním cílem týmu je i nadále celková klasifikace v etapových závodech, proto tým posílil svou vrchařskou skupinu o Australana Chrise Harpera (Jumbo-Visma), Ira Eddie Dunbara (Ineos) a italského šampiona Filippa Zanu (Bardiani).

Třetí posílenou skupinou jsou zkušení borci, od nichž se očekává především podpora lídrů, zvláště v etapových závodech a tedy především Simona Yatese. Jde o 30letého rakouského univerzála Lukase Pöstlbergera (Bora-hansgrohe) a dva 36leté především klasikáře, Itala Alessandra De Marchi (Israel-Premier Tech), jehož největší předností je jízda v kopcích, a Zdeňka Štybara (Quick-Step Alpha Vinyl), který je ceněn především pro ochotu dát se plně do služeb týmu a zároveň zvládat dobře především dlážděné klasiky.

Vítězství v etapových závodech je pro nás velkým cílem a jsme nadšeni, že se k nám příští rok připojí tak různorodí a talentovaní jezdci, kteří budou moci podporovat naše lídry v etapových závodech, od vysokých hor až po bezpečnost a ochranu v průběhu celých Grand Tours. Věříme, že jsme našli a vytvořili velmi dobře vyvážený tým, jeden z našich nejsilnějších týmových soupisek pro závody v kopcovitém terénu, tým, který nám opravdu umožní postoupit o další úroveň v příštím roce, zejména při Grand Tours, s cílem dostat se na stupně vítězů, “ okomentoval složení týmu pro etapové závody Copeland.

Dylan Groenewegen, 3. etapa Tour de France

Zkušení borci by měli přinést okamžitý efekt. Je ale dobré myslet i na budoucnost. Zvláště když tým má od vlastníka týmu Gerryho Ryana zajištěnu existenci minimálně do roku 2025.

Tuto strategii reprezentuje vedle Blakea Quicka angažmá etiopského vrchaře s údajně obrovských potenciálem v horských terénech Welay Hagos Berheho (21), taktéž především vrchaře Australana Rudy Portera (21) a rakouského mistra Evropy do 23 let Felixe Engelhardta (22). Toho Engelhardta, který předčil v koncovce ME Mathiase Vacka.  

S jasnou vizí budoucnosti nás těší, že můžeme přivést mladé talentované jezdce, dát jim plán a pomoci jim s důležitým začátkem jejich kariéry, když vstupují do WorldTour. To pro nás bylo vždy velmi důležité, abychom našli a vychovali nové talenty, hvězdy budoucnosti, a je pro nás velmi motivující mít pro rok 2023 čtyři mladé a nadané jezdce. Veškerý podpůrný personál, naši oddaní sponzoři a starší zkušení jezdci v týmu jsou zárukou, že je to skvělé prostředí, které těmto jezdcům pomůže na jejich cestě stát se světovou špičkou,“ dodal k mladým nováčkům v týmu Brent Copeland.

Michael Matthews, 14. etapa Tour de France

Tým BikeExchange-Jayco 2023 (hvězdičkou jsou označeni noví členové týmu): Alex Balmer (SUI), Welay Hagos Berhe (ETH)*, Kevin Colleoni (ITA), Lawson Craddock (USA), Alessandro De Marchi (ITA)*, Eddie Dunbar (IRL)*, Luke Durbridge (AUS), Felix Engelhardt (GER)*, Tsgabu Grmay (ETH), Dylan Groenewegen (NED), Lucas Hamilton (AUS), Chris Harper (AUS)*, Michael Hepburn (AUS), Amund Grondahl Jansen (NOR), Chris Juul Jensen (DEN), Jan Maas (NED), Michael Matthews (AUS), Luka Mezgec (SLO), Kelland O'Brien (AUS), Jesus David Pena (COL), Lukas Pöstlberger (AUT)*, Rudy Porter (AUS)*, Blake Quick (AUS)*, Elmar Reinders (NED)*, Callum Scotson (AUS), Matteo Sobrero (ITA), Campbell Stewart (NL), Zdeněk Štybar (CZE)*, Simon Yates (GBR), Filippo Zana (ITA)*.