Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Caminos, Řetízkárna a Den dětí

30. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 31. května

Třídenní cestovatelský festival Caminos začíná od 16:30 v Bečovské botanické zahradě vyprávěním Tomáše Pachmana o jeho pobytu v Norsku. Marek Novotný pak povypráví o Safari v Tanzanii, Karel Báťa představí Antarktidu a v závěru večera zazní africké bubny. 

Čtěte také

Spolek Političtí vězni a Novinářský inkubátor pořádají o víkendu 31. května až 2. června druhý ročník Festivalu Řetízkárna. Tentokrát se odehraje na dvou místech. Festival odstartuje v pátek na jáchymovské Šlikově věži benefiční trojkoncert od 18 hodin.

Ve Valdštejnské obrazárně chebského muzea pořádá Kruh přátel hudby od 19:00 závěrečný koncert sezony. Pestrý program z děl Händela, Mozarta a Suka zahrají klavíristka Heather Epsteinová, houslista Thomas Kaes a houslista Joshua Epstein.   

Výstava Dubánek a noční bouře představuje v městské pobočce karlovarské knihovny ve Staré Roli fotografie Petra Václavka a kresby Martina Hanschilda. Vznikly pro knihu Kláry Smolíkové.

Čtěte také

V městské knihovně v Ostrově zaujmou dvě expozice. První se jmenuje Střípky našich radostí a představuje obrazy a obrázky tří amatérských autorek z Ostrova. Druhá výstava nabízí pohled na průřez tvorbou Milana Uhlíře.

V klubu chebské Galerie 4 začíná od 14:00 výstava fotografií, které vznikly na tvůrčí dílně dokumentárních snímků s Janem Schýbalem. Jejich autory jsou Jaroslav Boček, Dominika Hořáková, Aleš Rejl, Jan Schýbal a Jindřich Wojnar.

V chebském muzeu se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Sobota 1. čevna

Cestovatelský festival Caminos pokračuje od 9:00 v Bečovské botanické zahradě. Návštěvníci se mohou těšit na téměř dvě desítky bodů programu. Jeho součástí bude například povídání a projekce o Ománu, Argentině nebo Venezuele. Připraveno je i povídání o indiánských běžcích a několik hudebních vystoupení.

V sobotu se centrem dění Festivalu Řetízkárna stane samotná řetízková šatna. Připravená bude od 10 hodin komentovaná procházka po Naučné stezce Jáchymovské peklo, hudební vystoupení a tématické přednášky.

Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina u Františkových Lázní láká na víkendové jízdy. Minivláček bude vyjíždět dnes a zítra od 10:00 do 16:45. Výlet si je možné zpestřit prohlídkou výstavy o drážkách na Skalensku.

Neobvyklou oslavu Dne dětí zaměřenou na teenagery chystá Krajská knihovna Karlovy Vary. Akce dostala název KnihoCon a bude se konat v sobotu od 11 hodin na pobočce Lidická. Návštěvníky čeká bohatý program plný her a soutěží o zajímavé ceny.

Ze dvou druhů komentovaných prohlídek si dnes mohou vybrat zájemci o prohlídku Císařských lázní v Karlových Varech. Jeden okruh nabízí projít Císařské lázně skrz naskrz, druhý okruh pak představuje luxusní Císařskou koupelnu. Místa od 10:30 do 17:30 je třeba si rezervovat prostřednictvím webových stránek cisarskelazne.cz

Dětský den na Supím potoce, tedy v sídle Loketských městských lesů, se koná od 14:00 do 18:30 hodin. Nabídne Stopovačku s úkoly, pohádku O začarované princezně a autogramiádu hráčů A-týmu HC Energie Karlovy Vary. Ukázky historického šermu a různé bojové techniky předvede na hradě Loket od 14:00 skupina Sebranka.

Úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary Jeana De Carro. To vše uslyší od 15:00 návštěvníci pořadu Toulky krajem na zámku v Kopaninách u Aše. Akce se koná za každého počasí.

Zpěvák a kytarista skupiny Wohnout Jan Homola se představuje v mariánskolázeňském muzeu jako autor obrazů. Každý autorův obraz v expozici Art 332 je doplněný jedinečným QR kódem, který přehraje po načtení klip s hudbou.

Jak maloval v osmdesátých letech, a jak maluje v současnosti mistr Vladimír Novák, zjistí návštěvníci karlovarské Galerie umění. Výstava prací zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, se jmenuje Život je krátký, krátký je čas.

Neděle 2. června

Cestovatelský festival Caminos pokračuje od 10:00 v Bečovské botanické zahradě. Návštěvníci se mohou těšit například na povídání a projekce o Irsku, Afghánistánu a Sicílii. Zájemci si budou moci vyzkoušet třeba polynéské tance.

V neděli pokračuje také oblíbený Festival Řetízkárna. Nedělní program zahájí v 11 hodin společný brunch v řetízkárně, následně bude patřit scénickému tanci, povídání o archeologických nálezech nebo truhlářskému workshopu. Podrobný program najdou zájemci na webu retizkarna.cz.

Čtěte také

MDDM Ostrov si pro rodiny s dětmi na neděli přichystal Den dětí. Konat se bude od 14 do 17 hodin v areálu MDDM Ostrov, v zámeckém parku i na Letní scéně. Pro děti je přichystaný bohatý program. Těšit se mohou na skákací hrady, klauny s balónkovou show a nebo třeba elektrická auta.

Úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary Jeana De Carro. To vše uslyší od 15:00 návštěvníci pořadu Toulky krajem na hradě Hartenberg v Josefově na Sokolovsku. Akce se koná za každého počasí.

Čtěte také

Hned tři aktuální výstavy nabízí chebská Galerie výtvarného umění. Ve Velké galerii se představuje konceptuální umělec Pavel Büchler, v Malé galerii výtvarník a autor objektů Jan Stolín se svým cyklem Hic sunt leones. Julie Jančárková přibližuje v panelu Opus magnum obraz Lazarky Jana Václava Mrkvičky a jeho historii.

V ašském muzeu zaujme výstava Sedmdesátky. Na fotografiích a dalších dokumentech přibližuje, jak se ve městě žilo v době normalizace.

Říká se, že Nová vlna je mrtvá! Tak se jmenuje název výstavy v ostrovském Letohrádku. Přibližuje osmdesátá léta 20. století v českém umění.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio